V doučovacích kempech se děti nemají jen „šrotit“, hlavním cílem je socializace a získání návyků, řekl Plaga

Ministr školství Plaga o letních doučovacích kempech (zdroj: ČT24)

Doučování ve speciálních letních kempech bude možné ve větší míře, než se původně plánovalo. Ministerstvo školství na to dostalo od ministerstva financí dalších 170 milionů korun, celkem tak provozovatelům může nabídnout 270 milionů. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) to avizoval v pondělních Událostech, komentářích a posléze potvrdil v úterý ráno na Twitteru. Ujistil také, že kempy mají být hlavně o socializaci dětí, nikoli o pouhém „šrocení se“.

K pořádání letních doučovacích kurzů se přihlásilo až 400 organizací v Česku. Podle Plagy jde o organizace, které s podobnými aktivitami už mají zkušenosti. „Já jsem velmi rád, že se tam objevily i pedagogické fakulty. My jsme velmi rádi, že byl takový zájem,“ řekl s tím, že věří, že podobný zájem bude i mezi rodiči. 

„Dnes (pondělí – pozn. red.) jsme se s paní ministryní financí dohodli na tom, že zbývající prostředky, těch 170 milionů, se najdou. To znamená, že uspokojíme všechny žadatele tak, aby letní doučovací kempy byly dostupné pro sto tisíc dětí,“ uvedl v pondělních Událostech, komentářích ministr školství.

To, že nakonec ministerstvo školství vyjednalo s financemi navýšení dotací na 270 milionů korun, potvrdil Plaga v úterý ráno na Twitteru. Původně bylo v dotačním programu k dispozici 100 milionů korun.

Cílem je hlavně socializace a získání návyků

„Zatím jsem ten zájem (mezi rodiči) nezaznamenala zvýšený. Myslím si, jak už bylo řečeno, že jsou to agentury, které mají zkušenosti s pořádáním různých letních aktivit a příměstských táborů, takže se zvládnou připravit. Budou schopny splnit i nějaké cíle, například socializaci dětí, případně rozvoj zájmu o vzdělávání,“ řekla zakladatelka projektu Besedárium Veronika Krištofová. 

„Nemyslím si ale, že v takovémto nastavení se děti zvládnou v kempu něco doučit. Když si představíte, že do letního kempu přijde dejme tomu 15 dětí od první do deváté třídy z různých škol, kde mají děti různé nároky, tak za týden lektor nemá šanci si ani pořádně zmapovat, co děti potřebují doučit,“ upozornila Krištofová. 

Plaga ale uvedl, že cílem kempů není, aby se děti během týdne vše doučily. „Není to o tom, že budou děti v létě zavřené ve třídě a budou je učit učitelé. Toto je škála aktivit, která má vést k získání návyků a socializace. Od září pak posilujeme rozpočty škol o 250 milionů na cílené doučování, to je další část. To léto nemá být o ,šrocení se',“ upřesnil. 

Je možné vše dohnat?

„Doučování musí být cílené, musí být ve spolupráci se školou, kdy učitel vytipuje konkrétní děti a naznačí způsob, jak jim pomoct, případně ve spolupráci s nějakými asistenty,“ dodala Krištofová. Upozornila však, že dohnat vše, co děti nestihly v tomto školním roce, není možné. „Můžeme najít nějaká jiná východiska,“ doplnila. 

„Nemusí to (doučování) samozřejmě dělat pouze učitelé, ale v některých oblastech se do toho může zapojit i neziskový sektor a další subjekty. Budu rád, když se do toho zapojí i pedagogické fakulty,“ reagoval Plaga.

Události ČT: Žáci budou možná bez roušek, od září pak s PCR testy (zdroj: ČT24)

Žáci budou v závěru školního roku možná bez roušek

Ministr školství také jednal s resortem zdravotnictví o tom, že by žáci a studenti mohli při výuce odložit roušky. Rozhodnout by se mohlo nejpozději příští pondělí. Povinnost by však pravděpodobně zůstala zachována ve společných prostorách škol. 

Školáci by se navíc po prázdninách mohli testovat jen spolehlivějšími PCR testy. Teď je podle odhadů používá jen necelá desetina škol. Strategii testování od nového školního roku chce mít ministerstvo zdravotnictví hotovou do konce června. Školy by tak měly na přípravu získat dostatek času. „Je to otázka logistická a organizační,“ řekl šéf ministerstva zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle něj se bude jednat i s laboratořemi.