Soud zrušil aktuální regulaci restaurací a heren, od pondělí má platit nové opatření

Regulaci provozu restaurací, heren a kasin v aktuálním opatření ministerstva zdravotnictví zrušil v pátek Nejvyšší správní soud. Zásah vstoupí v platnost dnem právní moci rozsudku, tedy po jeho doručení. Ve čtvrtek mezitím klesl počet nových případů covidu v Česku na 672. Bylo to o stovku méně než ve středu a nejmenší čtvrteční přírůstek od konce loňského srpna. Vláda rozhodla, že jako potvrzení o bezinfekčnosti bude podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) stačit doba tří týdnů po první dávce očkování proti covidu, po prodělání nemoci 180 dní. Z neděle na pondělí  se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) otevře registrace k očkování proti covidu pro lidi mezi 35 a 39 lety, od středy pro lidi nad 30 let.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Nejvyšší správní soud konstatoval, že omezení činnosti provozoven stravovacích služeb, heren a kasin pomocí zákazu přítomnosti veřejnosti je nezákonné. Rozhodnutí ale nebude mít bezprostřední dopad. Vstoupí totiž v platnost dnem právní moci rozsudku, tedy po vypracování odůvodnění a po doručení. Sporné opatření se týkalo provozu v aktuálním týdnu. Pro příští týden je už připravené nové, které je v základních bodech totožné – vnitřní prostory restaurací mají zůstat zavřené, stejně jako herny a kasina.

Podle soudce Tomáše Langáška by ministerstvo zdravotnictví mělo reagovat na argumenty soudu a budoucí opatření upravit. Dosud se prý z rozhodování Nejvyššího správního soudu o opatřeních přijímaných podle pandemického zákona příliš nepoučilo. Exekutiva by podle něj měla zvážit i změnu pandemického zákona, aby umožňoval právně čistým způsobem regulovat, co je třeba. „Není naším zájmem a cílem, abychom odkládali rozhodování v jiných věcech a řešili stále totéž týden co týden bez naděje na změnu v zákonném základu pro činnost ministerstva,“ řekl.

„Ministerstvo zdravotnictví se momentálně s rozhodnutím NSS seznamuje. Následně bude vydáno oficiální stanovisko,“ uvedla v reakci mluvčí ministerstva Jana Schillerová.

Zákaz přítomnosti veřejnosti

Opatření je formulováno tak, že uvnitř restaurací, heren a kasin zakazuje přítomnost veřejnosti. Pandemický zákon ale podle pátečního rozhodnutí umožňuje pouze omezit činnost obchodní či výrobní provozovny, nikoli provozoven, v nichž jsou poskytovány služby.

„I kdyby soud nalezl zákonnou oporu pro to, aby podřadil provozovny stravovacích služeb – a herny a kasina – pod činnosti obchodní, je zřejmé, že by ani tak mimořádné opatření v napadených částech neobstálo, neboť zákazem přítomnosti veřejnosti odpůrce tyto provozy neomezil, nýbrž je ve svém důsledku zakázal,“ uvedl Langášek.

Ministerstvu nyní před soudem nepomohlo ani to, že kromě pandemického zákona opřelo poslední opatření také o zákon o ochraně veřejného zdraví. Použité ustanovení podle soudu umožňuje omezit styk lidí podezřelých z nákazy, ale nikoliv plošně, v celé zemi, pokud tedy nenastane výjimečná situace, kdy je skutečně celá země jediným ohniskem. V takovém případě by to ministerstvo také muselo řádně zdůvodnit a doložit daty.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza upozornil, že stejná odůvodnění jako v pátečním rozhodnutí soud dával už v minulosti, když rušil jiná opatření. Doplnil, že rozhodnutí ale nemají praktický dopad, a to vzhledem k tomu, že rušena jsou již v tu dobu neplatná omezení. „Vzkaz pro restaurace je spíše depresivní. Na jednu stranu slyšíme, že stát opakovaně pochybil, ale na reálné fungování to bohužel nemá žádný dopad,“ řekl ČT.

Návrh k soudu podal advokát Adam Černý z pozice zákazníka, který nemůže využívat služby restaurací, což prý zasahuje do jeho sociálních vazeb a trávení volného času. Černý se jednání osobně nezúčastnil, zástupce ministerstva zdravotnictví opatření hájil.

Epidemie zpomaluje

Za posledních sedm dnů připadá v Česku 53 případů nákazy koronavirem na sto tisíc obyvatel, o pět méně než ve středu. V krajích je to od 21 v Karlovarském po 76 v Moravskoslezském. Epidemická situace se tak v Česku zlepšuje, počet nových případů covidu i ve všední den klesl pod tisícovku a vláda v pátek rozhodovala o dalším rozvolňování a pravidlech.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) po jejím jednání uvedl, že jako potvrzení o bezinfekčnosti bude od pondělí 24. května nově stačit doba tří týdnů po první dávce očkování proti covidu, dosud se uznávalo jen dokončené očkování. Prodloužila se zároveň doba, po kterou je pokládán z hlediska šíření nemoci za bezpečného ten, kdo covid již prodělal, a to ze současných tří měsíců na půl roku. 

Vláda se měla původně zabývat také změnami v nošení roušek a respirátorů.  O jejich případném odložení ve školách se ale podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové rozhodne až zhruba dva týdny po dalším rozvolnění. To přijde v pondělí 24. května.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by tato povinnost měla skončit nejdříve právě ve školách, během letních měsíců by pak mohli mít lidé ochranné pomůcky už jen na vybraných místech. Například v prostředcích hromadné dopravy nebo v zdravotních a sociálních zařízeních.  

Chystá se také otevření bazénů a wellness center –⁠ podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) by lidé tyto služby mohli začít využívat v polovině června. Tou dobou by také restauratéři mohli začít zákazníky obsluhovat i uvnitř. Podle původních plánů kabinetu měly bazény a vnitřky restaurací otevřít společně ve chvíli, kdy počet nově nakažených klesne pod 50 na 100 tisíc obyvatel za týden. K tomu by podle statistiků mělo dojít už tento týden.

Přednosta Kliniky infekčních chorob v Brně Petr Husa o plánech na další rozvolnění (zdroj: ČT24)

O tom, že dozrál čas na další rozvolňování, je přesvědčen i přednosta Kliniky infekčních chorob FN Brno Petr Husa. Situace je podle něho totiž už úplně jiná, než byla v zimě či na podzim.

„V letních měsících nebo v jarních je možnost šíření respiračních infekcí výrazně omezená proti šíření infekce v zimě, kdy lidé intuitivně vyhledávají prostory, které jsou spojené s teplem, shromažďuje se jich větší počet na menší ploše a je to tak spojeno s větším rizikem. A je vidět, jak strašně rychle čísla (nakažených) padají,“ uvedl v ČT s tím, že podobně je tomu i v nemocnicích. „Třeba ve FN Brno bylo v říjnu asi čtyři sta zdravotníků na izolaci a v karanténě a teď je jich tu řádově do pěti,“ přiblížil.

Česko je v EU aktuálně podle počtu nových případů na obyvatele za 14 dní stejně jako před týdnem šestnácté. Nejvíce případů má nyní Švédsko, druhá je Litva.

Chorvatsko a Nizozemsko si na mapě cestovatele polepší

Ministerstvo zdravotnictví v pátek aktualizovalo takzvanou mapu cestovatele. Od pondělí si polepší Chorvatsko a Nizozemsko, které se posunou do červených států. Do této kategorie, značící vysoké riziko nákazy, tam s nimi od pondělí budou patřit Andorra, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Francie, Itálie, Lichtenštejnsko, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Monako, Německo, Polsko, Rakousko, Řecko, San Marino, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švýcarsko.

V oranžové kategorii,  značící střední míru rizika, budou Finsko, Irsko, Malta, Norsko, Portugalsko, Rumunsko a Kanárské a Baleárské ostrovy.

Podstoupit test na covid-19 před vstupem na území Česka je povinné už jen při návratu ze zemí spadajících do tmavě červené kategorie. Pro návraty ze zemí s vysokým a středním rizikem nákazy, tedy červené a oranžové kategorie zemí, se test před návratem do Česka vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu.

Při cestě ze zemí se středním nebo vysokým rizikem nákazy nemají lidé, kteří byli plně očkováni na území Česka, povinnost podstoupit test a nemají po návratu omezený pohyb. Vláda zároveň minulý týden rozhodla o tom, že nově se povinnosti nebudou vztahovat na lidi, kteří mají alespoň 22 dní po první dávce vakcíny.

Stále také platí zákaz cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření nových variant koronaviru. Týká se to Peru, Kolumbie, Botswany, Brazílie, Svazijska, Jihoafrické republiky, Keni, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Nepálu, Tanzanie, Zambie, Zimbabwe a Indie. Zákaz platí do konce května.

Příští týden se budou moci k očkování registrovat i třicátníci

Z neděle na pondělí se v Česku otevře také registrace na očkování proti covidu pro lidi mezi 35 a 39 lety. Od půlnoci z úterý na středu se budou moci k očkování přihlásit i lidé od 30 do 34 let, sdělil Babiš v televizi CNN Prima News. Předseda vlády předpokládá, že od června už se budou moci k vakcinaci registrovat všichni zájemci.

Počet podaných vakcín byl ve čtvrtek rekodní. Zdravotníci aplikovali 93 891 dávek. Je to o 3500 víc než dosavadní maximum z minulého čtvrtka. Tempo za celý týden ale zhruba odpovídá tomu minulému.

V nejohroženější skupině lidí nad 80 let dostalo obě dávky přibližně 60 procent lidí. U mladších ročníků jsou čísla nižší s ohledem na to, jak jim stát postupně umožňoval registraci.

Očkování proti onemocnění covid začalo v Česku koncem prosince. Zdravotníci od té doby aplikovali přibližně 4,4 milionu dávek. Dokončené očkování má zhruba 1,14 milionu lidí.

Jako první se do systému pro registraci k očkování mohli hlásit lidé starší 80 let, následovali zdravotníci, zaměstnanci škol nebo chroničtí pacienti a další ročníky. Od půlnoci na pondělí pak byla otevřena registrace pro věkovou kategorii 40 až 44 let.

V tendru na antigenní testy pro školy podalo nabídku devět firem

Ve školách aktuálně platí povinnost testování, to začalo 12. dubna. V dalším tendru na dodání antigenních testů podalo nabídku devět firem, informoval předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Správa v aktuální zakázce poptává pro ministerstvo školství 4,7 milionu kusů sad antigenních testů na červen, tedy do konce školního roku.

„Termín pro podání nabídek byl dnes (v pátek – pozn. red.) do 9:00 hodin. Obdrželi jsme celkem devět nabídek. V tuto chvíli jsou ve fázi vyhodnocování. Doručení testů bude rozděleno celkem do dvou dodávek. Dva miliony je třeba dodat do 31. května a zbylý počet – to znamená zhruba 2,7 milionu testů – do 7. června letošního roku,“ uvedl Švagr.

Předchozí zakázku na dodání 5,6 milionu testů pro školy vyhrála na začátku května firma Targo Promotion. Dodává testy od výrobce Sejoy z Číny za 27,49 korun za kus bez DPH. Předchozí tendr na konci dubna správa zrušila, protože ani jeden ze čtyř zájemců nesplnil zadávací podmínky. Na konci března pak tendr vyhrála společnost Masanta, která dodávala testy Singclean z Číny za 32 korun za kus.

Živnostníci mohou naposledy žádat o ošetřovné za březen

Živnostníci mohou v pátek naposledy žádat o ošetřovné za březen. Příjem žádostí ministerstvo průmyslu a obchodu, které program připravilo, ukončí ve 23:59. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které musely kvůli uzavření škol a sociálních zařízení omezit podnikání kvůli péči o dítě do deseti let nebo handicapovaného člověka, mohly o příspěvek za třetí měsíc letošního roku žádat od 22. dubna. Na podporu je připraveno 126 milionů korun.

Živnostníci mají stejně jako v předchozích měsících nárok na 400 korun za každý kalendářní den. Vyplněný formulář by měli živnostníci posílat přednostně vlastní datovou schránkou.