Od června se mění pravidla pro testování zdarma

Potvrzení o negativním testu, prodělané nemoci covid-19 nebo očkování je jednou z podmínek pro vstup do provozoven nebo cestování do zahraničí. Lidé si potvrzení mohou stáhnout na internetu z Očkovacího portálu občana na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). V papírové podobě ho lze získat v očkovacím centru nebo doklad o prodělané nákaze může vystavit praktický lékař. V červnu mají lidé nárok na dva PCR testy zdarma a čtyři antigenní testy. Děti do šesti let se nemusí prokazovat nikde žádným testem.

Dostatečnou ochranu podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví poskytuje už doba 22 dní po podání první dávky očkování proti koronaviru. Kompletní imunita vzniká až zhruba dva týdny po dokončeném očkování. Ke konci června by se podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové mohlo zároveň otevřít očkování proti covidu-19 vakcínou od firem Pfizer/BioNTech i pro děti od 12 let.

Negativní test je další možností, jak prokázat bezinfekčnost. Na výběr jsou dvě možnosti: buď absolvovat PCR test (s platností sedm dní) nebo antigenní test (s platností 72 hodin). Vláda rozhodla, že v červnu mají lidé nárok na dva PCR testy a čtyři antigenní testy hrazené ze zdravotního pojištění.

Pro prázdninové měsíce pak kabinet uvažuje o dvou PCR a dvou antigenních testech zdarma. Děti do šesti let věku nebudou potřebovat žádný test například při dovolené v České republice.

Potvrzení také opravňuje cestovat do Rakouska, Německa, Slovenska, Polska, Maďarska, Chorvatska a Slovinska. Země si ale nastavují vlastní podmínky, například zda uznávají už očkování první dávkou nebo až druhou, případně odstup od ní. Někde se liší i podle typu vakcíny. 

Jak často se mohu nechat testovat
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Kam potřebuji test od zdravotníka?

Pro některé služby nebo akce je nutný test odebraný zdravotníkem, PCR nebo antigenní, jinde stačí i samotest, třeba ze zaměstnání nebo školy, kde se testuje jednou týdně. 

Provozovatelé restaurací testy kontrolovat nemusí, například u kadeřníka nebo na hromadných akcích je ale nutné test předložit a pro akce je uznávaný jen od zdravotníků.  Například v hotelech, kde se lidé prokáží pouze negativním samotestem nebo testem ze zaměstnání, tak mohou být ubytováni pouze sedm dní. Pro prodloužení pobytu se po týdnu musí znovu otestovat.

Test potvrzený z oficiálního místa je potřeba pro vstup do vnitřního bazénu, wellness, do sauny nebo také na diskotéku a do kasina, lidé ho musí předložit i před sportováním v tělocvičně nebo tanečním studiu.  Na nerovné podmínky si stěžují poskytovatelé některých služeb nebo ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Kde všude potřebuji potvrzení o očkování/testu/prodělané nemoci
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Ve školách probíhá testování v červnu jako doposud. Žáci se testují jednou týdně antigenními testy, nebo jednou za 14 dní PCR testy. S nástupem nového školního roku je čeká od září plošné testování metodou PCR.

Představa ministerstva zdravotnictví je taková, že by se po návratu z dovolených konalo screeningové testování na jednotlivých školách. Nejdříve by měl být na řadě první stupeň, kam chodí děti, pro jejichž věkovou skupinu zatím nebudou dostupné vakcíny proti covidu-19. Školy se podle šéfa resortu Adama Vojtěcha (za ANO) dozvědí postup pro zářijové testování do 30. června, aby měly dost času se na vše nachystat.

Co když jsem covid prodělal?

Bezinfekčnost mohou prokázat také lidé, kteří jsou méně než šest měsíců po prodělání nemoci covid-19. V té době jim podle odborníků dostatečnou ochranu před nákazou poskytují jejich protilátky. Vede se debata o tom, jestli by čtvrtou možností nemohl být právě test prokazující přítomnost protilátek, podle ministra zdravotnictví ale nebyla stanovená jejich dostatečná ochranná hodnota.

„Celoevropsky se vede tato diskuse, ale bohužel zatím není ještě stanovený limit protilátek. Navíc je u koronaviru trochu problém, že imunita není vázaná na protilátky, ale je to buněčná imunita, která chrání člověka před onemocněním,“ vysvětlila hlavní hygienička.

Pokud bude podle ní limit stanoven, bude se jím Česká republika řídit. Týkat se to tak bude především lidí, kteří nemoc prodělali, aniž absolvovali test, ale později zjistili, že protilátky mají.