V Dukovanech začala odstávka třetího bloku, potrvá čtyřicet dní

V Jaderné elektrárně Dukovany odstartovala plánovaná odstávka třetího výrobního bloku spojená s výměnou části paliva, kontrolami a údržbou zařízení. Do sítě přestal blok dodávat energii po pátečním poledni. Odstávka má trvat čtyřicet dní, zbylé bloky elektrárny zůstávají v provozu.

V bloku je třeba vyměnit čtvrtinu paliva za čerstvé. Výkon začali operátoři postupně snižovat od páteční půl sedmé ranní. „V Dukovanech jde o předposlední plánovanou odstávku v tomto roce, která i přes celorepublikové rozvolňování bude probíhat za mimořádných opatření proti šíření nemoci covid-19,“ popisuje mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Energetici z reaktoru do sousedního bazénu skladování vyvezou devadesát palivových a regulačních kazet, které dodávaly potřebný výkon uplynulých pět let. „Zbývající kazety přeskládáme a na uvolněná místa zavezeme stejný počet čerstvých palivových kazet. Kromě toho nás čeká kontrola tlakové nádoby reaktoru, parogenerátorů nebo generální údržba druhého cirkulačního čerpadla,“ vysvětluje ředitel Dukovan Roman Havlín.

Energetici také zkontrolují části parních turbín, provedou údržbu systémů kontroly a řízení nebo elektrických systémů záložního napájení. Bude taky pokračovat modernizace podružných rozvaděčů.

Třetí dukovanský blok je v provozu od 1. května loňského roku. Bloky elektrárny se kvůli výměně části jaderného paliva, servisu a kontrolám zařízení zastavují pravidelně. Čtvrtý blok Dukovan byl letos odstavený od 12. února do 8. dubna. Poslední letošní plánovaná odstávka začne v dukovanské elektrárně v polovině listopadu, bude se týkat bloku číslo dvě.

Jaderná elektrárna Dukovany s celkovým výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku, její bloky byly zprovozňovány v letech 1985 až 1987. Loni Dukovany vyrobily 14,3 terawatthodiny elektrického proudu a v roce 2021 zatím 5,8.