Rosatom se nebude podílet na dostavbě Dukovan, oznámil Havlíček

Události: Rosatom se nebude podílet na dostavbě Dukovan (zdroj: ČT24)

Vláda schválila usnesení, ve kterém vyřadila z tendru na dostavbu Dukovan ruskou společnost Rosatom, uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Bezpečnostní dotazník pošle francouzské, korejské a americké firmě. Premiér Andrej Babiš (ANO) už v neděli avizoval, že v návaznosti na zjištění o zapojení Ruska do výbuchu ve Vrběticích nechce, aby se ruská společnost na dostavbě podílela. Rosatom označil své vyloučení za netržní rozhodnutí. Zdůraznil, že mírová jaderná energie by měla stát mimo politiku.

Investor stavby, polostátní společnost ČEZ, má podle ministra Havlíčka nyní zbylým firmám zaslat do 30. dubna bezpečnostní dotazník. Rozhodnutí kabinetu bylo dle Havlíčka jednomyslné, Rosatom se podle něj nemůže plánované zakázky účastnit ani v konsorciu.

„Jasně uvádíme, že se jedná o posouzení třem přípustným dodavatelům jaderné technologie, to znamená nejedná se pouze o jaderný ostrov, ale jedná se o další kritickou jadernou technologii. Toto je navíc ještě ošetřeno v zadávací dokumentaci, která jasně říká, že dodavatelem kritické jaderné technologie může být subjekt pouze ze země Evropské unie nebo NATO. V tuto chvíli můžeme říct, že je vyloučeno, že by se Rosatom stal spoluhráčem kohokoliv z těchto aktérů v rámci konsorcia,“ řekl ministr.

Havlíček: Rosatom byl vyřazen z tendru na dostavbu Dukovan (zdroj: ČT24)

Havlíček zopakoval, že na základě bezpečnostního dotazníku finálně osloví uchazeče až příští vláda. Současný kabinet dříve předpokládal, že bude osloven i Rosatom.

Podle březnového vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu zůstala ruská firma spolu s francouzskou EDF, korejskou KHNP a severoamerickým Westinghousem mezi uchazeči o stavbu v Dukovanech, se kterými bude stát dál jednat. Vyřazena naopak byla čínská firma CGN. Účast Rosatomu dlouhodobě kritizovala část opozice i někteří bezpečnostní experti.

Nový jaderný blok v Dukovanech bude zřejmě plně financovat stát. V současných cenách by podle dřívějších informací měl stát zhruba šest miliard eur (přibližně 162 miliard korun), někteří experti ale upozorňují na to, že cena bude vyšší.

Ruská státní korporace pro jadernou energii (Rosatom) označila své vyloučení z tendru na dostavbu české jaderné elektrárny Dukovany za netržní, uvedl Interfax.

Rosatom zdůraznil, že mírová atomová energie by měla stát mimo politiku. Současně se domnívá, že toto rozhodnutí Česka uškodí jeho vlastnímu průmyslu, protože ruský návrh počítal se zapojením stovek českých a evropských společností do projektu dostavby Dukovan, v jehož rámci mohly být uzavřeny kontrakty za miliardy eur.