Devět měsíců po očkování je ochrana proti covidu spolehlivá. A studie můžou rozhodnout o prodloužení lhůty

Události: Imunita po očkování (zdroj: ČT24)

Stát poprvé stanovil lhůtu, během níž považuje ochranu po vakcinaci za dostatečně spolehlivou: je to devět měsíců. České televizi to potvrdila hlavní hygienička Pavla Svrčinová. První definice se objevila v ochranném opatření, které se týká cestování. S devíti měsíci už ale počítají i předpisy, které začínají platit od pondělí.

Možnost cestovat, ale i chodit na kulturní akce nebo do restaurací bez dalších povinností –⁠ hlavně testů –⁠ tak nebude neomezená. Zaručenou ochranu po očkování zatím ministerstvo zdravotnictví stanovilo na devět měsíců od první dávky. Pro očkované v lednu tedy končí už v září.

„Čekejme, že během letního období zveřejní výrobci závěry svých studií a dojde k prodloužení této lhůty minimálně o další tři měsíce,“ řekla hlavní hygienička.

Šéf vakcinologů čeká dvanáct měsíců

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek je přesvědčen, že to bude minimálně dvanáct měsíců. „Protože každá očkovací látka, která prokáže, že šest měsíců umí držet ochranu, tak ji zpravidla umí držet minimálně těch dvanáct.“

Jak dlouho vydrží imunita po očkování, zatím vědci nevědí. Vakcíny se zatím používají příliš krátce. Šest měsíců je ale podle odborníků jistých. Na výzkumech delší lhůty se pracuje.

Přeočkování bude zřejmě pravidelné

Na přeočkování už od podzimu by ale stejně mohlo dojít. Mluví o tom jak premiér Andrej Babiš (ANO), tak ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Někteří odborníci to přirovnávají k pravidelnému přeočkování jako u chřipky.

S výraznými dodávkami vakcín Česko počítá i v dalších měsících. Ve třetím čtvrtletí to má být téměř deset milionů dávek. Na konci roku pak dalších zhruba čtyři a půl milionu.

Výrobci vakcín také testují, za jakých okolností bude potřeba přeočkování. Například předběžné výsledky od firmy Pfizer naznačují, že třetí dávku by lidé měli dostat osm až dvanáct měsíců po dávce druhé. Předpokládají pak přeočkování každý rok. Vlastní studii zahájila třeba Velká Británie, která zkoumá sedm vakcín. První výsledky avizuje na září.