Náměstkem ministra zahraničí bude exministr a Zemanův poradce Kohout. Dostane na starost přípravu předsednictví

Bývalý ministr zahraničí Fischerovy a Rusnokovy vlády Jan Kohout se vrací do Černínského paláce. Nynější ministr Jakub Kulhánek (ČSSD) jej učiní svým politickým náměstkem, na starost dostane koordinaci příprav českého předsednictví Evropské unii v příštím roce, napsaly Lidové noviny. Starat se bude také o agendu OSN a středoevropskou spolupráci. Jan Kohout má politicky blízko k nynějšímu prezidentovi Miloši Zemanovi, jehož poradcem je. Od loňského března je politickým náměstkem ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO).

Jan Kouhout býval – stejně jako Marie Benešová i Miloš Zeman – členem ČSSD, ze které vystoupil v roce 2013. Nyní jej sociálnědemokratický ministr zahraničí Kulhánek jmenuje svým politickým náměstkem a Kohout odmítl, že by tentokrát v Černínském paláci reprezentoval Hrad. Uvedl, že bude hájit zahraničněpolitické pozice vlády. Kulhánek plánuje dát mu na starost přípravy českého předsednictví EU, na které dojde ve druhé polovině roku 2022.

„Jsem rád, že Jan Kohout na mou nabídku přistoupil. Je jedním z našich nejzkušenějších diplomatů, který si prošel ministerstvo zahraničí od referenta až po ministra,“ řekl Kulhánek Lidovým novinám.

Kromě předsednictví by se měl Kohout věnovat spolupráci v rámci středoevropských uskupení, ať už visegrádské čtyřky (V4 – ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), nebo Slavkovského formátu (ČR, Slovensko, Rakousko) a na starost bude mít české angažmá v Organizaci spojených národů.

Kohout zahájil vrcholnou politickou kariéru s nástupem Špidlovy vlády, kdy se v rámci tehdejší politické logiky stal jako sociální demokrat prvním náměstkem lidoveckého ministra zahraničí Cyrila Svobody. Krátce po vstupu Česka do EU nahradil Pavla Teličku na postu stálého představitele při Unii, protože Telička se stal prvním českým eurokomisařem. O jeho jménu se spekulovalo, když ČSSD hledala nástupce Stanislava Grosse na premiérském postu, ale nakonec zůstal Kohout v Bruselu a předsedou vlády se tehdy stal Jiří Paroubek. V letech 2009 až 2010 a 2013 až 2014 byl ministrem zahraničí ve vládách Jana Fischera a Jiřího Rusnoka.

Kohout byl také u vzniku Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce, server iDnes.cz předloni uvedl, že se stal registrovaným příznivcem hnutí Trikolóra.

Ministr může mít podle zákona o státní službě dva politické náměstky. Kohout přichází na post, který opouští bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Druhým politickým náměstkem je na ministerstvu zahraničí od poloviny dubna sociální demokrat Pavel Jaroš, který v úřadu působil již za éry ministra Jana Kavana jako tajemník. Jaroš se funkce ujal v době, kdy byl vedením ministerstva pověřen Hamáček po odvolání ministra Tomáše Petříčka (ČSSD).