Na Vysočině a v Jeseníkách bude znovu pršet, hrozí povodně. Na první stupeň může vystoupat i Labe

V sobotu během dne se na většině Česka objevily přeháňky a občasný déšť. Pršet má také v noci na neděli. Na Českomoravské vrchovině a v Jeseníkách spadne až 20 milimetrů srážek za tři hodiny, což může podle nové výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu stačit k tomu, že se znovu rozvodní některé řeky. Mohou dosáhnout až druhého stupně. Povodně navíc hrozí i na dolní Vltavě a Labi. Po prudkých deštích z předchozích dnů je stále několik řek na prvním povodňovém stupni, ale klesají. I Berounka ve Zbečně se před polednem dostala pod úroveň druhého stupně. V Praze se kvůli zvýšené hladině zastavily přívozy i linkové plavby a zavřené jsou vltavské náplavky.

V sobotu v poledne přestala platit povodňová bdělost, kterou vyhlásil hydrometeorologický ústav v minulých dnech pro západní, jižní a střední Čechy. Začala ale platit nová výstraha, která se týká Prahy a oblastí podél Vltavy pod Prahou i dolního Labe.

„Vzhledem ke kulminaci dolní Berounky a dolní Sázavy a dalšího zvýšení odtoku z Vodního díla Vrané bude ješte stoupat hladina dolní Vltavy a následně i dolního Labe. (…) První stupeň povodňové aktivity bude bude velmi pravděpodobně překročen také na Labi v profilu Děčín v noci na neděli. V profilu Ústí nad Labem očekáváme kulminaci těsně pod úrovní prvního stupně povodňové aktivity,“ uvedli meteorologové.

Zároveň vydali i obdobnou výstrahu pro část východních Čech a části Moravy a Slezska, konkrétně Českomoravskou vrchovinu, Jeseníky a oblasti pod nimi. Platí od 15 hodin do nedělního poledne. Zatímco na Vltavě a Labi se hladina zvedne kvůli odtékající vodě z rozvodněné Berounky či Sázavy, na Vysočině a v Jeseníkách bude příčinou další déšť. Hlavně v noci budou srážky vydatnější s celkovými úhrny kolem 25 milimetrů. To by mohl být problém kvůli nasycenosti půdy. Hladiny některých řek by proto mohly stoupnout na první nebo i druhý stupeň povodňové aktivity.

Hladina Berounky klesla na první stupeň

Po deštích z druhé poloviny pracovního týdne je stále povodeň téměř na dvou desítkách míst hlavně v západních a středních Čechách. Všechny rozvodněné řeky jsou na prvním stupni povodňové aktivity. „Většina toků už šla během dne výrazně dolů,“ podotkl Karel Zelenka z Povodí Vltavy.

Berounka ve Zbečně byla většinu dopoledne ještě na druhém stupni, ale po půl dvanácté již klesla pod hraničních 320 centimetrů na první stupeň. Kulminovala po jedné hodině v noci na 326 centimetrech. Obvykle bývá řeka ve Zbečně hluboká zhruba 170 centimetrů.

Na Berounce je první povodňový stupeň ještě v Plzni-Bílé Hoře, Liblíně a Berouně. Pod soutokem s Berounkou v Praze je na prvním stupni povodňové aktivity i Vltava. Na velkou vodu ve Vltavě ale mají vliv i další rozvodněné řeky – Nežárka, Lužnice, Lomnice, Kosába, Želivka, Blanice a Sázava. Hladinu Berounky ovlivňují povodně na Radbuze, Úhlavě, Úslavě, Klabavě a Červeném potoce.

Hladina Lomnice v Dolním Ostrovci kulminovala ráno na úrovni 174 centimetrů, postupně ale začala klesat a vpodvečer se dostala na 163 centimetrů. Lužnice v Bechyni a ve stanici Klenovice kulminovala nad ránem na 259 a 201 centimetrech. Později hladina klesla na 249 a 192 centimetrů. Mírně klesá i voda v Nežárce, na které platí první povodňový stupeň v obci Lásenice.

Na Moravě je podle údajů Povodí Moravy nyní na prvním stupni Jevišovka v Plavči a na hranici normálního stavu a prvního stupně se pohybuje na odtoku z přehrady v Jevišovicích. 

V Čechách nezpůsobily povodně větší potíže, zastavila se ale doprava na Vltavě

Povodně mají vliv na lodní dopravu. V Praze nejezdí žádná ze sedmi linek přívozů přes Vltavu. Omezení je citelnější než v pátek, kdy byly mimo provoz tři přívozy. Pražská paroplavební společnost zrušila plánované sobotní plavby na Slapy i do zoologické zahrady. Zrušena je i regata lodí ke svatojánským slavnostem Navalis. Kvůli varování meteorologů před zvýšenou hladinou řek nechal pražský magistrát preventivně zavřít protipovodňová vrata na Čertovce, od pátečního večera je zákaz vstupu na vltavské náplavky.

V Čechách však nezpůsobila velká voda velké problémy v okolí řek. „Od povodňových komisí nemáme žádnou zpětnou vazbu o tom, že by někde došlo k výraznějším škodám na majetku,“ uvedl Zelenka. Škody nezpůsobila ani v Prádle na Plzeňsku, kde Úslava v pátek nakrátko dosáhla třetího povodňového stupně. „Voda se nám rozlila jen na louky, nikoho nevytopila,“ řekl obyvatel obce, která vždy při větších deštích „svítí“ červeně.

Vážnější následky měly povodně v polovině týdne ve Slezsku, zejména na Opavsku, kde rozvodněné potoky vyplavily několik obcí. V obci Šilheřovice museli hasiči a místní obyvatelé vysoušet sklepy či garáže dva dny po sobě.