Komunisté během Velikonoc rozhodnou o další toleranci vlády. Podle Filipa ANO neplní dohodu

Komunisté by mohli ukončit spolupráci s menšinovou vládou Andreje Babiše. Řekl to předseda strany Vojtěch Filip s tím, že výkonný výbor doporučuje zahájit dohodovací řízení. Hnutí ANO podle Filipa nesplnilo podmínky dohody o toleranci, jako příklad uvedl nedostatek prostředků ve zdravotnictví nebo rozpočet ministerstva obrany. O další toleranci bude hlasovat ústřední výbor KSČM 6. dubna. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek věří tomu, že strany ještě dospějí k dohodě.

 „Výkonný výbor pověřil skupinu (Stanislav) Grospič, (Pavel) Kováčik, Filip, abychom jednali v dohodovacím řízení s hnutím ANO o naplňování dohody o toleranci s tím, že jsou neplněny od července loňského roku některé body, které vedou k tomu, že KSČM ztrácí důvěru ve schopnost hnutí ANO jako vládnoucí politické strany splnit dohodu, kterou jsme uzavřeli,“ uvedl Filip.

Šéf komunistů předpokládá, že by se jednání s Babišem mohlo konat 7. dubna při schůzi sněmovny. ANO má sestavit tým pro dohodovací řízení. To může podle Filipa skončit tím, že komunisté s podporou vlády skončí. „Proto jsem i vyzval, aby smlouvu posoudili všichni členové ÚV,“ uvedl Filip.

Stranické vedení bude podle prvního místopředsedy KSČM Petra Šimůnka hlasovat do úterního večera o větě „Souhlasím s ukončením dohody o toleranci vládě“. „Než druhému dáte rozvodové papíry, je slušnost si ještě promluvit,“ dodal ke krokům vedení KSČM poslanec Jiří Dolejš.

Předseda sněmovního klubu KSČM Pavel Kováčik označil za „jednu z řady kapek“, které vedou k nespokojenosti KSČM, rozhodnutí vlády vrátit do rozpočtu armády pět miliard korun, o které na nátlak KSČM spolu s dalšími pěti miliardami pokrátila vláda rozpočet armády při schvalování státního rozpočtu. Zmínil také kroky vlády v případě projektu dostavby jaderné elektrárny Dukovany.

Od února pak neplní ANO podle Filipa podmínky dohodnuté s prodloužením nouzového stavu. Například otevření skiareálů, které KSČM požadovala, ale podle Faltýnka neumožnila epidemická situace.

Faltýnek věří, že se strany dohodnou

Šéf poslanců ANO doufá v to, že se podaří nalézt na společném jednání dohodu. Například o požadavku komunistů na sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) a Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) je podle něj možné debatovat. Mohl by se podle něj sestavit pracovní tým s řediteli pojišťoven a zástupci stran. „Tento krok by mohl přinést úspory, čili já rozumím tomuto požadavku a jsme připraveni o tom diskutovat,“ řekl Faltýnek. 

K dalšímu požadavku KSČM na zavedení pětitýdenní dovolené uvedl, že opozice ve sněmovně normu blokuje. „Nemáme nástroje, jak dosáhnout doprojednání tohoto tisku,“ poznamenal.

Výkonný výbor komunistů zároveň také rozhodl, že na 17. dubna svolá zasedání ústředního výboru do Nymburka. Na zasedání se bude hlasovat i o změnách ve vedení KSČM.