Nemocnice jsou mnohde přetížené, ve středních Čechách poptávají lékaře i sestry

Události: Česko se potýká s přeplněnými nemocnicemi (zdroj: ČT24)

Zdravotnická zařízení dál čelí obtížné situaci. Středočeské nemocnice akutně poptávají zhruba čtyřicet lékařů a 110 sester. Hejtmanství prosí lékaře a sestry z ambulancí a jednodenní chirurgie, aby šli nemocnicím pomoci. V pátek v Česku přibylo třináct tisíc pozitivně testovaných na covid-19. Je to méně než ve čtvrtek i méně než před týdnem.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

„Pokud máte možnost své pacienty přesunout na lepší časy nebo je vás ve vašem zařízení více, budeme rádi za pomoc,“ apeluje na lékaře středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Nejvíce podle ní nemocnice uvítají lékaře z jednodenní chirurgie, anesteziology, internisty, pneumology, kardiology, gastroenterology a podobně. Sestry jsou nejvíce žádané z oblasti intenzivní péče. „Ale každou kvalifikovanou pomoc nemocnice zapojí,“ dodává hejtmanka.

Ve středočeských nemocnicích podle pátečních dat leží 762 pacientů s covidem-19, z toho 110 má těžký průběh nemoci. Těžkých a středně těžkých případů přibývá. V devíti středočeských nemocnicích platí kvůli vyčerpání personální a lůžkové kapacity stav hromadného postižení osob, v něm péče v nemocnici neodpovídá běžnému standardu, základní péče je zajištěna.

Pracovní příkaz bude hejtmanství vystavovat po předchozí domluvě, bez domluvy nehodlá zdravotníkům pomoc direktivně přikazovat. Příkaz mohou dát hejtmani a pražský primátor na základě středečního rozhodnutí vlády.

Reprodukční číslo mírně kleslo, zůstává nad jedničkou

V nemocnicích v celém Česku bylo v pátek 8219 lidí, zhruba o dvě stovky méně než ve čtvrtek, kdy podle aktualizovaných údajů ministerstva bylo s koronavirem hospitalizováno 8406 pacientů. Proti minulému pátku je jich ale o 690 více. Počet těžkých případů se od čtvrtka změnil minimálně, ve vážném stavu zůstává sedmnáct set nemocných. Před týdnem jich bylo o 180 méně.

Celkový počet lidí, u kterých se v tuzemsku koronavirus prokázal od začátku pandemie, překročil 1,3 milionu, přičemž přes 165 tisíc případů je z uplynulých čtrnácti dnů.

Reprodukční číslo k sobotě opět kleslo, snížilo se z předchozích 1,047 na 1,02, což je nejnižší hodnota od počátku února. Při hodnotě nad jedna epidemie sílí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek uvedl, že nárůsty počtu nakažených se stabilizují a koncem března by mohla být zrušena některá z protikoronavirových opatření.

Nicméně kapacita intenzivní péče v tuzemských nemocnicích se blíží vyčerpání. Česko v této souvislosti požádalo i několik zemí o pomoc s umístěním covidových pacientů. Podle dat ministerstva bylo k sobotě v celém Česku volných 154 lůžek intenzivní péče pro tyto pacienty. Například Karlovarský a Plzeňský kraj už ale nemají žádná volná lůžka na ARO a JIP pro pacienty s covidem-19, Liberecký kraj má dvě a Pardubický pět lůžek.

Epidemická situace je v současné době nejhorší na Kolínsku, kde na sto tisíc obyvatel připadá 1315 nově potvrzených případů za posledních sedm dní. Následuje okres Plzeň-sever s 1180 novými případy na sto tisíc obyvatel za týden.

Očkování proti koronaviru v Česku v posledních dnech zrychlilo. Po prosincovém začátku vakcinace se většinou denní počty podaných dávek vakcín nedostaly nad dvacet tisíc. V posledních dvou dnech bylo podáno denně přes 31 tisíc dávek vakcín. Zdravotníci dosud aplikovali téměř 805 tisíc dávek vakcín a obě potřebné dávky dostalo přibližně 260 tisíc lidí.

Informování vlády o očkování je dle praktiků nedostatečné, vyplývá z průzkumu

Podle 85 procent praktických lékařů vláda informuje veřejnost o očkování proti nemoci covid-19 nedostatečně. Vyplynulo to z průzkumu, který provedla Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy a sociologická společnost Focus v rámci projektu Covid-19 infodemie, podpořeného Technologickou agenturu ČR. Podle poloviny lékařů by přitom ochotu lidí nechat se proti koronaviru očkovat podpořilo pravdivé informování o něm a vysvětlování.

Samotným lékařům pak chybí v souvislosti s očkováním proti koronaviru zejména podrobný popis vakcinačního plánu. Uvedlo to 90 procent dotázaných. Dvě třetiny lékařů postrádají podrobný popis silných a slabých stránek aplikovaných vakcín a 38 procent informace o podmínkách jejich skladování. Třetina praktiků postrádá jiné informace, které považujete za důležité. Z toho desetina zmínila absenci časového plánu očkování a osm procent informace o organizaci dodávek vakcín.

Do průzkumu se v době od 11. ledna do 7. února zapojilo 1163 praktických lékařů a většina, 95 procent, považuje princip očkování za bezpečný. Šestačtyřicet ho považuje dokonce za velmi bezpečný.

Průzkum rovněž zjišťoval názor lékařů na to, zda by očkování proti covidu mělo být povinné. To odmítlo 58 procent praktiků, naopak 37 procent by s touto variantou souhlasilo. „Relativně nejvíce požadují povinnou vakcinaci nejstarší a nejmladší lékaři,“ doplnili autoři průzkumu.

Dvaadevadesát procent oslovených lékařů zároveň uvedlo, že důvěřuje vakcínám proti koronaviru, které bude Česko používat. Z hlediska konkrétních vakcín největší důvěru vyjádřili preparátu společnosti Pfizer/BioNTech, která od nich dostala průměrnou známku 1,8. Naopak nejméně důvěryhodná je pro lékaře ruská vakcína Sputnik V, které dali průměrnou známku 4,1, a čínská vakcína Sinopharm. Získala od lékařů průměrnou známku 3,6. Autoři průzkumu ale upozornili na to, že vakcínu Sinopharm nedokázalo 88 procent respondentů posoudit, u Sputniku to bylo 64 procent lékařů.

V Česku jsou v současné době k dispozici vedle vakcíny firmy Pfizer/BioNTech preparáty společností Moderna a AstraZeneca. Ty dostaly od lékařů v průzkumu průměrnou známku 1,9 a 2,2.