Vláda schválila pracovní povinnost studentů a testování státních zaměstnanců

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24 Plus)

Vláda schválila pracovní povinnost studentů. V nemocnicích začnou pomáhat od pondělí 8. března. Kabinet rovněž odsouhlasil povinné testování zaměstnanců státní správy. Veřejná sféra je povinna do 10. března zajistit testy, zaměstnanci se následně musí jednou týdně nechat otestovat, jinak od 17. března nebudou moci na pracoviště.

Povinnost se týká studentů třetích a čtvrtých ročníků středních zdravotnických škol, čtvrtých a pátých ročníků studia všeobecného lékařství a studentů všech ročníků kromě posledních u vysokoškolských a vyšších odborných škol, kteří se připravují na nelékařské zdravotnické povolání. Nemocnicím pomohou také všechny ročníky navazujících zdravotnických magisterských programů a jednooborového studia psychologie, opět s výjimkou ročníků posledních.

Pracovní povinnost se nebude týkat studentů, kteří prokážou, že již pracují pro poskytovatele zdravotnických služeb. „Ti studenti, kteří už dělají spoustu věcí pro náš stát, sestry a lékaře, nebudou této pracovní povinnosti podléhat. Bude jim ponechána možnost dobrovolné práce, protože už mají zkušenosti a jsou často vázáni na jednotlivé zdravotnické zařízení, které je potřebuje,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Studenti, kteří nastoupí do nemocnic, budou mít nárok na přednostní očkování proti covidu-19. „Ve chvíli, kdy nastoupí, tak jako ostatní zdravotníci získávají tuto prioritu a bude jim umožněno očkování přednostně jako dalším pracovníkům ve zdravotnictví,“ potvrdil Blatný.

Za dobrý krok považuje nasazení studentů ředitel Nemocnice Uherské Hradiště Petr Sládek (ODS). „V současné době máme 73 sester a 13 sanitářek na pracovní neschopence. Na takovou nemocnici, jako jsme my, která má 1500 zaměstnanců, je to obrovské číslo. Takže za každou pomoc jsme velmi rádi,“ řekl v pátečních Událostech, komentářích. Už nyní v nemocnici několik studentů pomáhá, a to jako dobrovolníci nebo na smlouvu.

Medici už nyní pracují také ve Fakultní nemocnici v Motole. Podle jejího ředitele Miloslava Ludvíka (ČSSD) jich tam je aktuálně dvě stě. Nepracují tam ale ti ze šestých ročníků, kteří se připravují na závěrečné zkoušky. „Opravdu mám pocit, že za poslední rok chodily děti do školy obecně strašně krátkou dobu. A u mediků je to poměrně klíčová záležitost,“ podotkl.

Děkanům se pracovní povinnost nelíbí

V uplynulém týdnu možnost znovu zapojit mediky či studenty zdravotnických škol do práce v nemocnicích Blatný už několikrát zmínil. Proti povinnému nasazení studentů medicíny opakovaně vystupovali děkani lékařských fakult.

„Jsme rádi, že šestý ročník, který se připravuje na státnice, povolán nebyl a stejně tak první ročníky, které jsou na fakultě nově. Už tak bylo studium narušeno,“ konstatoval pro ČT děkan 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Vladimír Komárek. 

„Studenti všech lékařských fakult již rok pomáhají dobrovolně, a proto děkani LF trvají na tom, aby těmto studentům nebyla pracovní povinnost nařízena. Doufáme, že vyhlášená pracovní povinnost potrvá jen minimální dobu nezbytnou pro stabilizaci zdravotní péče a studentům nebude bráněno v náročné přípravě na lékařské povolání,“ řekl Komárek.

Blatný rozumí jejich požadavkům a před jednáním vlády avizoval, že studenti by měli být nasazováni tak, aby to co nejméně ovlivnilo jejich výuku.

Maturanti zapojení do pracovní povinnosti by nemuseli skládat maturitní didaktické testy, stačila by jim ústní část maturit. S ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) o tom jednal předseda Asociace zdravotnických škol Karel Štix. Zrušení didaktických testů by podle něj bylo benefitem pro pracující studenty, asociace ale nesouhlasí s myšlenkou úřední maturity, kterou vyslovil premiér Babiš.

Testování zaměstnanců státní správy

Na programu mimořádného zasedání sboru ministrů byla také debata o povinné práci na dálku pro celé národní hospodářství. Babišův kabinet už minulý týden k práci z domova důrazně vyzval, například v administrativních provozech by se podle vlády měly vyskytovat pouze osoby bezpodmínečně nutné k ochraně majetku a základních funkcí.

V pátek apel na práci z domova premiér Andrej Babiš (ANO) zopakoval a vyzval všechny zaměstnavatelské svazy, aby udělaly maximum pro to, aby zaměstnanci možnost práce z domova využívali. Vláda se dle jeho slov zabývala i tím, jak home office nařídit, dospěla ale k názoru, že to není potřebné. Zaměstnavatelé chápou, že je to důležité, je přesvědčen předseda vlády.

Kabinet se zabýval rovněž povinným testováním pro státní zaměstnance. „Veřejná a státní sféra je povinna nejpozději od 10. března zajistit pro své zaměstnance antigenní testy,“ avizoval vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Následně musí zaměstnanci antigenní test podstoupit jednou týdně, v opačném případě je zaměstnavatel nesmí pustit na pracoviště. Testování v podnicích se podle Havlíčka osvědčuje a vláda postupně chce protestovat téměř všechny zaměstnance v Česku.

Testování na týdenní bázi se bude podle vládních dokumentů týkat státních zaměstnanců, pracovníků územně samosprávných celků, příslušníků bezpečnostních sborů, vojáků a zaměstnanců zdravotnických zařízení financovaných z veřejného zdravotního pojištění.

Povinnost se podle Havlíčka netýká základních a středních škol, které jsou v současné době uzavřeny. Výjimka je také pro zaměstnance v sociálních službách, které jsou ošetřeny zvláštním krizovým opatřením. „Pro veřejné zaměstnavatele s méně než 50 zaměstnanci na pracovišti je toto testování nepovinné, ale rovněž možné,“ řekl dále Havlíček.

Na testování ve státní správě bude použita část testů původně nakoupených pro školy. Těch má podle Havlíčka ministerstvo vnitra ve svých skladech asi 3,5 milionu a zhruba milion by jich měl být uvolněn právě pro státní správu.

Nemusím vše komentovat, řekl Blatný ke konci Rážové

Vláda se nezabývala odvoláním hlavní hygieničky Jarmily Rážové, kterou podle premiéra v polovině března vystřídá ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová. Babiš o víkendu vyjádřil nespokojenost s prací některých vysokých úředníků ministerstva zdravotnictví v době sílící epidemie koronaviru.

Na brífinku po mimořádném jednání předseda vlády prohlásil, že Svrčinovou pokládá za odbornici a chce, aby o epidemii mluvila na veřejnosti. Babiš to řekl v reakci na dotaz o rasistickém vtipu, který Svrčinová sdílela na sociálních sítích. Ministr zdravotnictví odmítl výměnu hlavní hygieničky na přímý dotaz novinářů vysvětlit.

„Nemyslím si, že bych musel všechna svá rozhodnutí nějakým způsobem komentovat. Je to něco, co se teď nějakým způsobem děje, a víc k tomu nemám potřebu říkat,“ nechal se slyšet Blatný. Na otázku, jestli o konec ve funkci požádal Rážovou ministr, nebo si o to řekla sama hlavní hygienička, šéf resortu zdravotnictví neodpověděl.

Události komentáře: Tomáš Cikrt o výměně hlavní hygieničky (zdroj: ČT24)