Rozsáhlé testování ve firmách by mohlo situaci pomoci, shodli se Hamáček a Fiala

Události, komentáře: Debata o koronaviru s Hamáčkem (ČSSD) a Fialou (ODS) (zdroj: ČT24)

K současnému krizového stavu vedla řada chyb vlády, neprobíhalo například dostatečné testování či trasování, uvedl v pořadu Události, komentáře předseda ODS Petr Fiala. Místopředseda vlády a šéf ČSSD Jan Hamáček naopak vyčetl opozici, že v Poslanecké sněmovně vytvořila bitevní pole o nouzový stav, kdy se každých čtrnáct dnů opakovaly celodenní diskuse a atmosféra se zpolarizovala. Oba věří, že testování ve firmách pomůže.

Hamáček připustil, že k současné situaci stačilo pár chybných rozhodnutí vlády. Nezavedla například restrikce koncem léta minulého roku a pak se příliš rozvolňovalo před Vánocemi. 

Fiala k tomu poznamenal, že jeho strana již 6. ledna navrhovala testování ve firmách, k čemuž vláda přistoupila až toto pondělí.

Hamáček zase podotkl, že ODS patřila k největším „rozvolňovačům.“ K neustálým politickým soubojům o nouzový stav, jeho trvání a znovuobnovování řekl, že bez něj by se zdravotnictví rozpadlo někdy v listopadu. Předseda občanských demokratů uvedl, že jeho strana zpočátku nouzový stav podporovala, ale pak už v něj nevěřila.

Hamáček: Současná opatření zaberou

Hamáček věři, že současná restriktivní opatření za tři týdny zaberou, a to i díky pondělní úpravě. Zdůraznil zejména zrychlený nástup testování ve firmách, který je více ambiciózní, než se předpokládalo. Startuje se tak už ve středu, nikoliv až příští týden.

Doufá, že toto chystané otestování více než dvou milionů lidí plus zavedení samotestů do domácností plus další opatření povedou k tomu, že za tři týdny bude situace vypadat lépe. „Ale nesmíme pak propadnout euforii z uvolňování a vytvořit další vlnu, nesmí to být žádný systém brzda–plyn.“

Fiala: Testování ve firmách pozdě, ale přece

Fiala testování ve firmách ocenil s odkazem na dlouhodobý postoj ODS. Zdůraznil však, že musí být dostatek testů pro společnosti a vláda s tím také musí podnikům finančně pomoci. „Je to pozdě, ale díky za to.“

Připomenul, že existují i další motivační nástroje, ne jen spousta restriktivních opatření. Podle něho by měla vláda využít těch tří týdnů také na to, aby se připravila, co pak. Tedy mít program rozvolňování a i tím dát lidem naději.