Mobilita lidí klesla, ne ale tak jako před rokem, ukazují data ze silnic či metra

Události: Policejní kontroly a snížená mobilita lidí (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra na data o mobilitě lidí, a tedy i o účinnosti opatření zatím čeká. České televizi se ale podařilo získat první údaje od silničářů a pražského dopravního podniku. Ukazují, že pohyb lidí se oproti minulému týdnu snížil méně než před rokem.

Pražský dopravní podnik sčítá průchody cestujících v metru, silničáři zase vidí intenzitu automobilového provozu. Obě sady dat se shodují, mobilita klesla, ale oproti předchozímu týdnu jen asi o deset až dvacet procent.

Pražským metrem jezdil před covidem zhruba milion cestujících denně. Vloni v době největšího útlumu spadly počty extrémně, jen asi na 200 tisíc. Po uvolnění restrikcí se ustálily zhruba někde kolem půl milionu. Minulé pondělí jelo podzemní dráhou 450 tisíc lidí. Týden potom, v době zatím nejtvrdších omezení pohybu, to bylo 373 tisíc, což je asi jen o 17 procent méně.

Počty cestujících v pražském metru
Zdroj: ČT24

„Máme tu číslo za úterý, pokles je podobný, a to zhruba dvacet procent,“ komentuje mluvčí Dopravního podniku hl. města Prahy Dan Šabík.

Pokles na silnicích, ale ne dramatický

Ještě méně je to znát na silnicích. Ředitelství silnic a dálnic sice zaznamenalo pokles, ale oproti předchozímu pondělí jen asi o devět procent. O něco znatelnější je v okolí Prahy, ale třeba na D5 u Nýřan jezdí auta skoro jako před opatřeními.

„Vidíme tu pokles, ale není jakkoli dramatický oproti loňsku,“ říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Pokles dopravy na dálnicích
Zdroj: ČT24

Vloni se přitom doprava propadla zhruba na 50 procent. Současná uzávěra má tedy zatím menší účinek. „Já bych byl radši, kdyby ten pokles byl daleko větší, na druhou stranu, jak jsou to první dva dny, tak věříme, že ten pokles bude pokračovat,“ hodnotí ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

160 tisíc kontrol

Policie za první dva dny provedla přes 160 tisíc kontrol dodržování opatření. Hlídky při nich zjistily víc než pět tisíc přestupků proti aktuálně platným opatřením. Ve víc než třech tisících případech zakázaly vjet do regionu nebo z něj vyjet.

Dodržování restrikcí nehlídá jen policie. Posílila ji také armáda a skoro tři stovky celníků. Celkem se má do kontrol zapojit až 30 tisíc lidí.

Omezení pohybu mezi okresy má několik výjimek. Třeba v Brně a okolí, kde se kvůli opatření spojily dva okresy. Lidé z Plzně pak mohou jezdit nakupovat do obchodního centra, které leží na katastrálním území jiné obce.

Za jeden okres a zároveň město pak úřady považují Prahu. Ta se tak v souvislosti s opatřeními nedělí na jednotlivé městské části.

Policisty při kontrole zajímá hlavně to, jestli mají řidiči a řidičky oprávněný důvod k přesunu do jiného okresu. Podle ministra vnitra vše probíhá bez větších problémů. Původně oznámený přísnější přístup tak policie zatím neplánuje. I tak už ale padly i pokuty.

Nejčastěji policejní hlídky požadují potvrzení od zaměstnavatele společně s řidičským průkazem. Řidiči dokumenty mají podle policie většinou nachystané. „Občané jsou a byli připraveni a mají potřebné dokumenty, proto policie, samozřejmě ve spolupráci s armádou a celníky, nemá důvod zpřísňovat při kontrolách,“ komentuje mluvčí Policejního prezidia Jakub Vinčálek.

Omezení veřejné dopravy

Cestování ale nekomplikují jen restrikce. Většina samospráv totiž omezila nebo omezí i veřejnou dopravu. Deset krajů už o tom rozhodlo. Přechod na takzvaný prázdninový provoz se nejvíc týká autobusových spojů, v menší míře pak těch vlakových. Například v Jihomoravském kraji změnu lidé mohli pocítit už ve středu.

Omezení veřejné dopravy v krajích
Zdroj: ČT24

„Počty cestujících v poslední době výrazně klesají, teď už jsme pod 50 procenty běžného počtu,“ uvedl ředitel krajského dopravce KORDIS Jiří Horský. V Jihočeském kraji omezení začne platit od čtvrtka. Nevyjede zhruba 1100 autobusových a 12 vlakových spojů. Většinou jde o spoje, které vozily převážně školáky.

„Brali jsme to citlivě a individuálně. Ve chvíli, kdy tam není spoj dejme tomu kolem půl hodiny následující okolo toho omezujícího spoje, tak by se spoj nerušil,“ popisuje ekonom JIKORD Jiří Pešek. Kraje zatím počítají s omezením veřejné dopravy minimálně na tři týdny. Upravovat ho budou podle aktuální situace a nařízení vlády.