Olomoučtí středoškoláci se budou moci testovat ve dvou vlnách, využijí k tomu kloktací sady

Olomoucký kraj ve spolupráci s Ústavem molekulární a translační medicíny (ÚMTM) nechá příští týden ve dvou vlnách otestovat studenty nejvyšších ročníků středních škol v Olomouci. Podle hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) se zatím do pilotního projektu zapojilo sedm nebo osm škol. Takzvané kloktací sady si studenti ve školách vyzvednou v pondělí a poté i na konci týdne. Postup má podle hejtmana simulovat budoucí reálné testování školáků navracejících se do škol.

„Přihlásilo se nám do tohoto testování v tuto chvíli sedm až osm středních škol. Do těchto škol rozvezeme testovací sady tak, aby si je v pondělí mohli žáci vyzvednout a v úterý vzorky odevzdali. Po dohodě se všemi aktéry jsme připravili ještě možnost druhého kola, například pro ty, kdo váhají. Celou proceduru tak zopakujeme ještě na konci týdne,“ řekl Suchánek.

Studenti si odběr provedou doma kloktáním, zapíšou jej do on-line formuláře na webu a svůj vzorek přinesou do školy. Odtud budou převezeny do fakultní nemocnice, kde se ještě ten den vyhodnotí, a výsledky budou rozeslány studentům i školám. Vše je dobrovolné, doplnil Suchánek.

Ohlasy ze strany studentů jsou pozitivní

Do testování se zapojí například studenti Slovanského gymnázia. „Uděláme vše pro to, abychom urychlili návrat žáků do škol. Přesto, že je distanční výuka na naší škole na vynikající úrovni, je prezenční výuka nenahraditelná. Do testování se zapojí i zaměstnanci školy. Ohlas mezi žáky je veskrze pozitivní. Velmi jim chybí osobní kontakty jak vzájemně, tak s učiteli,“ řekl ředitel gymnázia Radim Slouka.

Kvůli snaze umožnit co nejrychlejší a nejbezpečnější přechod k prezenční formě výuky se zapojí i studenti Střední průmyslové školy strojnické. „Testováni budou pouze žáci čtvrtých ročníků, podmínkou je věk nad 18 let. Ohlasy žáků jsou vesměs pozitivní, tak doufáme, že se zapojí v co největším počtu,“ uvedl ředitel Karel Neumann. Zapojí se i studenti z Gymnázia Hejčín či Gymnázia Čajkovského, podle jeho ředitele Radka Čapky je toto dobrovolné testování cestou k co nejbezpečnějšímu otevření škol.

Podle ředitele ÚMTM Mariána Hajdúcha je smyslem projektu potřeba procesně otestovat systém odběru, registrace a zpracování vzorků. „Současně chceme zjistit aktuální prevalenci infekce virů SARS-CoV-2 v závěrečných ročnících středních škol a prakticky prověřit možnosti takzvaného poolování vzorků,“ vysvětlil.

Podle něj narůstají důkazy o nevhodnosti antigenního testování v této skupině bezpříznakových jedinců. „Například nově publikovaná data z Rakouska ukazují, že antigenní sebetestování odhalí u žáků pouze 0,02 procenta nakažených, přičemž PCR metoda s neinvazivním odběrem odhalí minimálně desetinásobně více případů onemocnění,“ doplnil.