Zoo žádají vládu o peníze na provoz. Jako příspěvkové organizace podporu nedostaly

Zoologické zahrady žádají vládu o finanční pomoc na svůj provoz. Propad v příjmech za loňský rok vyčíslily na více než 180 milionů korun. Jako příspěvkové organizace jsou vyloučeny z možnosti požádat stát o finanční kompenzace, prohlásila Unie zoologických zahrad. Zoo byly kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru opakovaně uzavřeny.

Zoologické zahrady varují, že se pomalu ocitají na prahu provozní a ekonomické krize „Finanční ztráty způsobené propadem vlastních příjmů byly vloni skutečně obrovské. Naproti tomu výdaje jsme příliš snižovat nemohli, musíme platit za krmivo, energie, mzdy. Máme sice své zřizovatele, ale i ti zápasí se snížením příjmů, jejich možnosti nejsou neomezené. Situace došla tak daleko, že řada zřizovatelů musela letos přistoupit ke snížení příspěvku na provoz zřizované zoo,“ napsali ředitelé. 

Uvedli, že pro obnovení a zachování všech funkcí potřebují finanční pomoc od státu: „Tím, že plně respektujeme všechna vládní opatření, pomáháme státu, stejně jako řada dalších resortů, zvládnout pandemii covidu. Stát během jednotlivých vln pandemie dokázal pomoci divadlům, sportovištím a dalším volnočasovým aktivitám, podpořil také cestovní ruch. Žádost zoologických zahrad o finanční pomoc v nouzi však nebyla nikdy vyslyšena.“

Už loni v dubnu poslali ředitelé zoo společný otevřený dopis vládě. V říjnu pak šel dopis Unie zoologických zahrad jednotlivým gesčním ministrům s nabídkou zahájení debaty o zhoršování finanční situace. Unie uvedla, že byl bez reakce.

Zoo přežívá jen díky utažení kohoutků

Například u zlínské zoo loni finanční ztráty dosáhly asi 16 milionů korun. Zahrada je nejnavštěvovanějším turistickým cílem ve Zlínském kraji, loni ji navštívilo 506 230 lidí, o čtvrtinu méně než v rekordním roce 2019. Loni musela zrušit řadu plánovaných oprav a hledala úspory. „Během letních měsíců jsme se snažili vytvořit finanční rezervu. Díky skutečnému utažení kohoutků se nám podařilo rok 2020 zvládnout,“ uvedl ředitel Roman Horský.

České zoologické zahrady byly v roce 2020 z důvodu vládních opatření zavřené téměř čtyři měsíce. Jejich uzavření pokračuje i od začátku roku 2021.