Sčítání lidu může proběhnout i v době epidemie, rozhodlo ministerstvo zdravotnictví

Při maximálním využití on-line formulářů a za velmi přísných podmínek se může i za epidemie koronaviru v březnu až květnu odehrát tradiční sčítání lidu. Rozhodlo o tom ministerstvo zdravotnictví. O postoji úřadu ve středu na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu informoval jeho šéf Jan Hamáček (ČSSD). Ministerstvo požádal o posouzení kvůli 11 tisícům komisařů, zejména z řad zaměstnanců České pošty, kteří se mají na sčítání podílet.

Český statistický úřad (ČSÚ) už minulý týden uvedl, že předpokládá vysoký zájem o on-line vyplňování formulářů. Hamáček řekl, že právě maximální využití on-line formy odpovědí má pomoci při zvládnutí sčítání v době epidemie. Komisaři by pak měli být vybaveni ochrannými pomůckami. „Pokud bude sčítání probíhat, tak za velmi přísných podmínek,“ řekl.

Ředitel ČSÚ Marek Rojíček minulý týden uvedl, že statistici pečlivě sledují aktuální vývoj, situaci průběžně vyhodnocují a jsou v kontaktu s odborníky z ministerstva zdravotnictví, aby mohli reagovat. „Podstatný bude vývoj epidemické situace během jara. Ze zákona můžeme lhůty pro sčítání posunout až o 30 dnů. Věřím, že k tomu nebude muset dojít a pomůže k tomu i široké zapojení lidí do on-line sčítání,“ uvedl.

Na webu, v aplikaci nebo na poště

Cílem sčítání je získat přesná a aktuální data, která slouží k efektivnějšímu plánování mnoha aspektů veřejného života včetně vzdělávání, zdravotní a sociální péče či integrovaného záchranného systému.

Letos se má sčítání uskutečnit prostřednictvím webových stránek, mobilní aplikace, ale i tradiční metodou sčítacích komisařů. Kromě toho by mělo být možné formulář vyplnit na 800 vybraných poštách nebo ho odeslat úřadu poštou. Výsledky by měly být známy na přelomu letošního a příštího roku.

ČSÚ už v srpnu 2020 odhadoval, že až šedesát procent lidí by mohlo dotazník vyplňovat on-line, nyní předpokládá, že zájem bude ještě větší. Důraz na on-line formu bude klást i při komunikační kampani celého projektu.

Před deseti lety využilo sčítání na internetu asi 25 procent lidí

V Česku loni internet aktivně využívalo 81 procent obyvatel starších 16 let. On-line je také až čtyřicet procent osob nad 65 let, uvedl ČSÚ. Při posledním sčítání v roce 2011 tuto možnost využila jen asi čtvrtina lidí. Pošta má mít na starosti tisk, distribuci a zpracování papírových formulářů. 

Statistici budou zjišťovat jména a příjmení lidí, druh a číslo dokladu jejich totožnosti, datum narození a pohlaví, místo pobytu, národnost, mateřský jazyk, dosažené vzdělání, počet dětí, povolání nebo dojíždění do zaměstnání. Zajímat se budou také o způsob bydlení, velikost bytu, připojení na plyn a vodovod, způsob vytápění nebo složení domácnosti. Lidé budou moci dobrovolně uvádět i to, zda se hlásí k nějakému náboženství. 

Rozpočet projektu sčítání lidu je 2,1 miliardy korun. Minulý cenzus vyšel na 2,27 miliardy korun.