Pojišťovny uhradí očkování proti covidu-19. Poslanci diskutovali, zda má být povinné

Poslanci schválili pravidla pro nákup a distribuci vakcín proti novému koronaviru. Pokud nebudou mít námitky senátoři nebo prezident, znamená to, že bude očkování pro zájemce zdarma. Ve stavu legislativní nouze Poslanecká sněmovna schválila i předlohu upravující práci studentů medicíny v nemocnicích a možnou pomoc policistů ve věznicích v případě personální krize.

Návrh zákona o vakcínách proti koronaviru umožní hrazení očkování z veřejného zdravotního pojištění. „Návrh pamatuje taky na odškodnění, a to je podstatné, případné újmy způsobené očkováním na nemoc covid-19. Toto odškodnění by bylo řešeno podobně jako u odškodnění újmy povinným očkováním,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Distributora stát vybere podle předlohy v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění. Osloví všechny společnosti, které by mohly mít kapacity a potřebná povolení na rozvoz vakcíny.

Cílem je podle Blatného očkovat 60 až 70 procent obyvatel. Po ministrově úvodním vystoupení začala debata poslanců, která se točila především kolem toho, zda by očkování mělo nebo nemělo být povinné. Karla Maříková (SPD) a Lubomír Volný (Jednotní) přednesli pozměňovací návrhy, které by dobrovolnost očkování zakotvily výslovně. Zároveň chtěli zabránit tomu, aby očkovaní a neočkovaní lidé měli odlišná práva a povinnosti.

„Vakcína má nějaký vliv na lidský organismus. Někdo může říkat, že má většinově negativní, někdo většinově pozitivní. Každý má právo na svůj názor. (…) Jediný způsob, jak ji dostat do mého těla bude to, že mě k tomu přinutí nějaký korporát nebo někdo, kdo mi odmítne poskytnout službu nebo prodat zboží. A takto to vnímá velká část společnosti,“ řekl Volný. Vliv vakcíny na organismus se zkoumá v klinických studiích, není tak věcí názoru. Negativní vliv standardně bývá důvodem odmítnutí vakcíny ze strany státního regulátora. U projednávaných vakcín se zatím neobjevil.

Podle lékaře a poslance Vlastimila Válka (TOP 09) je na místě, aby lidé s očkováním byli oproštěni od některých povinností, které se vztahují na neočkované. „Myslím, že je korektní, abych těm, co byli očkovaní, řekl: Vy v karanténě být nemusíte, vy jste očkovaní. Vy v tom vidíte nějakou diskriminaci? Vy v tom vidíte šikanu?“ řekl. Bývalý prezident České lékařské komory Bohuslav Svoboda (ODS) prohlásil pozměňovací návrhy za „skutečně žertovné“.

Ministr Blatný pak oba návrhy označil za přebytečné. V závěrečném slově zdůraznil, že vládní návrh dobrovolnost očkování nijak nezpochybňuje. Jde jen o jeho úhrady. „Bez tohoto zákona by nebylo možné očkování zahájit,“ poukázal.

Diskuse proběhla v rámci druhého čtení zákona, který sněmovna projednávala ve stavu legislativní nouze, proto ihned navázalo třetí čtení. V něm poslanci zákon schválili, i když patnáct z nich zvedlo ruce proti. Pozměňovací návrhy, které předchozí dvě hodiny rámovaly diskusi, poslanci nepřijali.

Medici budou moci sloužit i jako praktické sestry

Ve sněmovně prošel také návrh, podle kterého by mohli medici v nemocnicích zastávat i jiné než sanitářské a ošetřovatelské práce. Budou moci vykonávat i činnosti praktických sester. „V rámci vykonávání pracovní povinnosti nebo dobrovolnické činnosti mediků se ukázalo, že jejich kompetence jsou v současné době velmi omezené,“ stojí v důvodové zprávě novely.

Před dopady však varoval Vlastimil Válek. Podle něj praktické sestry vykonávají činnosti, které se na lékařských fakultách neučí, a proto je mediky bude muset někdo naučit, což by mohlo práci sestrám naopak zkomplikovat.

Praktická sestra je nelékařské povolání, které vzniklo kvůli sladění s unijními směrnicemi o uznávání odborných kvalifikací. Praktické sestry mohou vykonávat méně kvalifikované činnosti než takzvané všeobecné sestry, které získaly vzdělání na vysoké nebo vyšší odborné škole.

Vězně by měli hlídat i policisté, když nebude dost dozorců

Sněmovna zrychleně schválila i změnu zákona o zaměstnanosti, podle kterého po dobu trvání mimořádných opatření nadále nebudou muset dokládat bezdlužnost firmy, které usilují o příspěvky na zaměstnávání postižených.

Další zákon, který nyní míří do Senátu, umožní, aby v době krize do věznic místo dozorců dočasně nastoupili policisté. Kvůli pandemii covidu-19 v současnosti v nápravných zařízeních chybí 400 dozorců. „Není možné nehlídat vězně,“ zdůraznila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Náhrada dozorců policisty se ale bez dalšího opatření nezamlouvá poslanci Zdeňku Ondráčkovi (KSČM). Pandemie podle něj ovlivňuje i práci policie, 1500 jejích příslušníků je nyní v karanténě. Navíc je 3500 míst ve sboru neobsazených. Domnívá se, že za chybějící policisty by mohli nastoupit vojáci.

Před závěrem páteční schůze sněmovna schválila i zvýšení úhrady pojišťoven hasičům za zásahy u vozidel. Měla by také ubýt administrativa s vykazováním.