Dobrovolníci dovezli darované počítače do Chanova. Pomohou s distanční výukou

Události: Notebooky pomohou dětem s distanční výukou v Chanově (zdroj: ČT24)

Přestože jsou školy zavřené už takřka měsíc, řada žáků pořád nemá počítač pro distanční výuku. Nejčastěji jde o vícečetné rodiny nebo děti samoživitelů či v pěstounské péči. Stále víc dobrovolníků proto organizuje sbírky notebooků. Ve čtvrtek jednu zásilku vezli na sídliště Chanov.

Dobrovolník Antonín Nevědomský ráno vyzvedl počítače ve dvou pražských firmách a ihned je odvezl do vyloučené lokality v Chanově. Díky této zásilce může ředitelka Základní školy Most Monika Kynclová rozjet on-line výuku na celém druhém stupni.

Na školu dochází 180 žáků. Padesát z nich má teď on-line výuku, další si dochází pro úkoly do školy osobně. Některým žákům pomáhají učitelé se zapojením techniky přímo doma.

„My sami jsme jako škola půjčili pár tabletů, ale máme toho málo, tak jsme za to neskutečně vděční. Zjišťovala jsem, s kterými dětmi máme potíže, že se nám nepřipojují, a z celé školy bylo osm dětí, to je pro nás velký úspěch,“ uvedla Kynclová.

Techniku mohou využívat i rodiče v tíživé životní situaci

Počítače darují firmy i nadace. Potřebné rodiny pak vyhledávají neziskové organizace. „Často je pro tu rodinu i hodně důležité vzdělávání z pohledu doučování. Počítač případně může využívat jeden rodičů, který je třeba v nějaké tíživé životní situaci,“ říká spoluorganizátorka projektu Česko.Digital Eva Pavlíková. Dobrovolníci z této organizace předali už tisíc přístrojů. V dalších rodinách nově zařídili na půl roku zdarma i internetové připojení.

Žáci prvních a druhých tříd základních škol, kteří mají nyní kvůli epidemii koronaviru stejně jako ostatní děti výuku na dálku, se vrátí do lavic ve středu 18. listopadu. Speciální základní školy pro handicapované se příští středu otevřou pro všechny ročníky. Pro ostatní žáky bude zatím pokračovat povinné vzdělávání distančním způsobem.