Vláda bude v pondělí jednat o dalším zpřísnění opatření, řekl Babiš. Nynější omezení prý nefungují

Pokud se nestane zázrak, vláda bude muset přitvrdit opatření proti šíření koronaviru, řekl premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli. Znovu vyzval, aby lidé vládní omezení dodržovali. Epidemiologická situace v Česku se navíc stále nevyvíjí dobře, dosavadní opatření zatím nefungují a řada lidí je nedodržuje, poznamenal po prohlídce dokončené polní nemocnice v pražských Letňanech. Už v pondělí kabinet bude jednat o dalším zpřísnění vládních omezení. V Česku během neděle přibylo 4577 případů koronaviru, zhruba o tři čtvrtiny víc než minulou neděli za stejnou dobu.

On-line přenos
Šíření koronaviru - říjen
22:48

Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

21:40

Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

20:14

Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Kvůli rostoucímu počtu nakažených hlavně mezi seniory nad 65 let bude podle Babiše potřeba, aby se vláda opatřeními proti koronaviru znovu zabývala. „Příští týden bude klíčový. A pokud se nestane zázrak, nám nic jiného nezbude, jenom ta opatření ještě přitvrdit. Bohužel,“ řekl.

Vyzval rovněž k zodpovědnosti a solidaritě se staršími spoluobčany. „Já tady nic nebudu slibovat, protože já nevím, co bude s tím virem, nevím,“ uvedl premiér. Připomněl, že na koronavirus není žádný lék a počty nakažených rostou v celé Evropě.

Světlem na konci tunelu je podle Babiše vakcína. Předběžně jsou zprávy, že by mohla být k dispozici od prosince, řekl. Česko by podle něj mělo dostat půl milionu vakcín, prioritně by měli být očkováni lidé na 65 let, pacienti s chronickými chorobami, zdravotníci nebo zaměstnanci v sociálních službách. Připomněl, že vláda objednala v Evropské unii 3,5 milionu dávek, což vystačí pro 1,75 milionu obyvatel.

Babiš během své nedělní návštěvy letňanské nemocnice uvedl, že koronavirová situace v Česku se nevyvíjí dobře. „Mobilita lidí je bohužel stále vysoká. Je zde také velký počet lidí, kteří opatření nechtějí dodržovat. Počty hospitalizovaných lidí zatím dramaticky rostou. Musíme se připravit na alternativu, že by to kapacity našich nemocnic nezvládaly,“ prohlásil Babiš na tiskové konferenci.

Během ní zároveň poděkoval armádě a vedení pražské nemocnice Na Bulovce za rychlou přípravu polní nemocnice, která má ulevit českému zdravotnictví při náporu přibývajících hospitalizovaných nakažených. „Je to způsob, jakým to řešilo Španělsko, viděli jsme to i v Berlíně a Polsko rovněž staví takovou nemocnici,“ dodal předseda vlády.

Armáda dokončila práce v Letňanech

Nemocnice v halách letňanského výstaviště v Praze bude sloužit pro pacienty s nemocí covid-19, má v ní být pět set lůžek. Zda bude uvedena do provozu, záleží na vývoji epidemie koronaviru.

Nemocnice má být využívána pro následnou péči, umístěni v ní tak mají být pacienti s covidem-19 na doléčení. Sloužit by také mohla pro pacienty, kteří se kvůli karanténě zatím nemohou vrátit domů nebo třeba do domovů důchodců. Ministr zdravotnictví ve čtvrtek ve sněmovně řekl, že využita bude zřejmě hlavně kolem 10. listopadu, kdy se v Česku předpokládá největší počet pacientů s koronavirem.

Stát i jednotlivé nemocnice se nyní snaží zvýšit počet lůžek, které budou připravené pro pacienty s covidem-19. Nemocnice odkládají neakutní péči a některá oddělení předělávají pro potřeby nakažených. Podle Prymuly pro ně bude připraveno 15 500 lůžek. 

Armáda začala nemocnici v Letňanech budovat v pondělí, kdy přivezl materiál hlavní konvoj z Hradce Králové. Vojáci postupně do hal letňanského výstaviště dopravili víc než tři sta tun vybavení ze svých zásob. Další vybavení poskytla Správa státních hmotných rezerv (SSHR), vládou zakoupené nové postele dovezla firma Linet.

Nemocnice v Letňanech by měla být spuštěna v okamžiku, když dojdou kapacity v „kamenných“ nemocnicích. Z 500 lůžek má být pro intenzivní péči vybaveno pouze deset.

Zařízení bude oficiálně provozovat nemocnice Na Bulovce, která si část letňanského výstaviště pronajala. Na místě ale budou nasazeni především vojenští lékaři a zdravotníci, které armáda v případě aktivace nemocnice stáhne z jiných nemocnic. Prymula dříve uvedl, že v Letňanech by mohlo působit i 28 armádních lékařů a zdravotníků z USA, které Česku nabídly Spojené státy po žádosti vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD).

V Česku za neděli přibylo 4577 nakažených

Do nedělního večera v Česku přibylo 4577 případů koronaviru, zhruba o tři čtvrtiny víc než minulou neděli za stejnou dobu. Nedělní čísla bývají nižší než v jiných dnech, protože se obvykle méně testuje.

Počet úmrtí s nemocí covid-19 se od ranní statistiky zvýšil o 90 na 2167, počet pacientů ve vážném stavu vystoupal na 800. Vyplývá to z informací k 18:00 na webu ministerstva zdravotnictví.

Počty nově potvrzených případů koronaviru tak dál výrazně rostou. Sobota stanovila v Česku opět nový rekord v počtu odhalených případů koronaviru ve víkendovém dni. Bylo jich 12 472, zhruba o polovinu víc než o týden dřív.

V sobotu byl dosud čtvrtý nejvyšší denní přírůstek nakažených, tři vyšší údaje jsou z předchozích tří dnů. Celkem se dosud v Česku nakazilo 255 373 lidí, 97 282 už se vyléčilo. Nemocných tak zůstává téměř 156 tisíc lidí, většina má mírný průběh covidu-19. Pacientů ve vážném stavu přibylo za týden o víc než třetinu.

Počty hospitalizovaných i lidí vyžadujících intenzivní péči rostou rychle podobně jako počty zemřelých s koronavirem. Všechny čtyři dny se sto a více oběťmi jsou z nynějšího týdne. Ve středu zemřelo 121 lidí s covidem-19, dosud nejvíc v jednom dni. V sobotu bylo úmrtí 94, údaj se ale může při aktualizacích v dalších dnech zvýšit.

Počet prokázaných případů koronaviru
Zdroj: ČT24

Od záři tempo růstu nákazy covidem-19 rychle stoupá, v posledních dnech rostou počty prokázaných případů o více než 10 tisíc za den. Posledních 50 tisíc nemocných covidem přibylo zhruba za tři dny.

Podíl pozitivních výsledků neklesá

Zintenzivňuje se testování, od středy do pátku denní počet testů pokaždé přesáhl 44 tisíc. Mezi testovanými bylo v těchto dnech vždy víc než 30 procent pozitivních výsledků. V sobotu bylo provedeno přes 36 tisíc testů.

Nejvíce nákaza v posledním týdnu zasáhla Zlínsko, kde ministerstvo eviduje 1115 případů na 100 tisíc obyvatel. Shodně zhruba 1025 nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní je na Prostějovsku a Vsetínsku. Pod 400 má tento údaj jen Chebsko a Teplicko.

V takzvaném semaforu ministerstva zdravotnictví, který ukazuje riziko nákazy v Česku, je celá země už červená, v nejvyšším třetím stupni rizika. 

Premiér Babiš v sobotu v rozhovoru pro Rádio Z uvedl, že pro zvládnutí epidemie bude zřejmě potřebné prodloužit nouzový stav, který zatím platí do 3. listopadu. Podobně se ve čtvrtek vyjádřil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). V neděli v pořadu Otázky Václava Moravce Prymula poznamenal, že prodloužení o měsíc je „velmi pravděpodobné, protože zatím k poklesu (nakažených) nedochází“.

Na konec stavu nouze, který kabinet vyhlásil od 5. října, je navázána platnost některých vládních krizových opatření. O prodloužení musí vláda požádat sněmovnu.

Prymula také zmínil, že pokud nedojde k poklesu nakažených už v úterý, kdy podle něj uvidíme první ostré číslo za následující týden, tak si myslí, že je namístě zpřísnění opatření. „Protože jinak bychom opravdu až do Vánoc byli v nějakém nestandardním režimu,“ řekl. Pokud by v příštím týdnu zabrala dosavadní opatření a přírůstky nakažených začaly klesat, nynější opatření by se podle ministra musela zachovat zhruba ještě měsíc.

Hasiči přivezou ventilátory z Maďarska

V neděli přivezou hasiči do Česka 150 plicních ventilátorů z Maďarska. Složí je ve svém skladu ve Zbirohu na Rokycansku, distribuovat se budou podle požadavků Ústředního krizového štábu.

Plicní ventilátory postupně přicházejí i z dalších zemí, v sobotu odpoledne Česko převzalo zásilku 30 přístrojů z krizových zdravotnických zásob EU. Přivezli je z Rumunska tamní hasiči, ventilátory byly uloženy do skladů v pražské Nemocnici Na Bulovce.

Nizozemsko poskytne v brzké době Česku 105 ventilátorů, Rakousko 15. NATO schválilo poslání 60 přístrojů z aliančních zásob. V nemocnicích by mohlo pomoci také 182 plicních ventilátorů CoroVent vyvinutých na jaře ve spolupráci s ČVUT a vyrobených za peníze z dobročinné sbírky.

Ministr zdravotnictví Prymula ve čtvrtek po jednání vlády uvedl, že stát koupí 600 ventilátorů a 60 dostane darem nebo jako zápůjčku. Kabinet schválil resortu zdravotnictví zvýšení částky na nákupy ze 406 na 700 milionů korun. Peníze se nevyužijí jen na plicní ventilátory, ale i na lůžka nebo na takzvané oxygenátory, tedy přístroje zlepšující zásobení kyslíkem. Premiér Babiš v sobotu uvedl, že ve čtvrtek do Česka přijdou oxygenátory z Nového Zélandu.