Český plicní ventilátor CoroVent čeká na poslední razítko. Zájem o něj je i v zahraničí

Události: Český plicní ventilátor CoroVent čeká na poslední razítko (zdroj: ČT24)

Sériová výroba plicního ventilátoru CoroVent by měla začít za několik dní. Češi se na to složili ve veřejné sbírce pořádané skupinou Covid19CZ.cz, za jediný den se vybralo patnáct milionů korun. CoroVent je ryze česká záležitost, stojí za ním vynálezci z Českého vysokého učení technického (ČVUT) a tuzemští dodavatelé součástek. Prvních pět set kusů zamíří do českých nemocnic, teprve potom se dostane na případný vývoz.

CoroVent vývojáři vymysleli a nakreslili během pěti dní. Od sériové výroby je teď dělí jedno razítko z ministerstva zdravotnictví, a to má přijít v pondělí. Poté z linky třebíčské firmy MICo bude v prvních týdnech sjíždět asi 50 ventilátorů CoroVent denně. Postupně má výroba zrychlit až na desetinásobek.

„Zatím evidujeme 180 objednávek pro zhruba dvanáct nemocnic, jsou první, co se ozvaly,“ řekl majitel firmy Jiří Denner.

Zájem o CoroVent je i v zahraničí. Český výrobek konkuruje totiž cenou, která je jen zlomkem toho, co stojí běžně plicní ventilátory. „Výrobní cena je asi 170 tisíc. Potenciálních objednávek máme osm tisíc – je tam Itálie, Španělsko, Německo,“ popsal Denner.

Může sloužit čtyři desetiletí

V běžných zařízeních stačí, aby ventily vydržely pár milionů sepnutí a vypnutí. V takovém případě by ale CoroVent fungoval pouhých čtrnáct dnů. Jeho ventily jsou proto specifické. Vydrží až pět miliard cyklů, a můžou tak sloužit až čtyřicet let.

„Ventilátor CoroVent je zajímavý tím, že ta část, která zajišťuje nádech, je strašně jednoduchá. Jsou tam dva ventily, které se řídí šikovným způsobem.  A dělají všechno od míchání vzduchu s kyslíkem přes tvarování dechového cyklu,“ popsal Karel Roubík, vedoucí vývojového týmu z  Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT.

Kvalita materiálu i provedení CoroVentu jsou klíčové. „Každý plicní ventilátor poškozuje plíce, protože tam jsou velké mechanické tlaky na plicní tkáň,“ upozornila lékařka a konzultantka vývojového týmu Lenka Horáková s tím, že menší kvalita výrobku by mohla mít fatální následky.

Vývojáři proto dbali na šetrnost přístroje, stejně jako na jednoduchou obsluhu. „Velice jednoduše se dá ovládat objem vzduchu, který je přiváděn do plic pacienta, s různou frekvencí,“ dodala lékařka Horáková.