Blatný místo Prymuly? Šéf Fakultní nemocnice Brno předpokládá, že by jeho náměstek nabídku přijal

Události: Ministrem zdravotnictví bude možná Blatný (zdroj: ČT24)

Jméno Jana Blatného se skloňuje v souvislosti s hledáním nového ministra zdravotnictví. S premiérem Andrejem Babišem (ANO) jednal Blatný už v pátek. Ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba, který je v tuto chvíli přímý nadřízený možného budoucího ministra, předpokládá, že Blatný by nabídku přijal.

„Nevím, jestli se to dá hodnotit jako nabídka, ale ta konzultace vím, že proběhla,“ sdělil Štěrba. Na otázku, jestli by měl Blatný o funkci zájem, šéf brněnské nemocnice řekl, že předpokládá, že ano.

Blatný se sešel s Babišem v pátek odpoledne na úřadě vlády, obsah samotného jednání však ani jeden z nich nekomentuje.

Ani po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem nechtěl premiér jméno kandidáta na post ministra zdravotnictví prozradit. Řekl jen, že se jedná o zkušeného lékaře i manažera. „Já myslím, že to je velice dobrý kandidát, má obrovské mezinárodní zkušenosti,“ popisuje Babiš.

Nového ministra zdravotnictví jmenuje Zeman příští týden, potvrdil v sobotu mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Podle něho si prezident navíc přeje, aby současný šéf resortu Roman Prymula po svém odstoupení i nadále zůstal ve službách státu a podílel se na protiepidemických opatřeních. „Lze předpokládat, že ve čtvrtek dojde ke jmenování nového ministra,“ dodal Ovčáček.

Dětský hematolog a zdravotnický náměstek

Blatný by premiérem zmíněná kritéria splňoval, brněnský hematolog totiž v minulosti pracoval v nemocnicích v Irsku. Nyní tráví nejvíce času na oddělení dětské hematologie v Brně. Jako místní přednosta má pod sebou navíc na sedmdesát zdravotníků, v nemocnici působí i jako náměstek.

Na veřejnosti naposledy vystupoval hlavně v souvislosti s tamními protiepidemickými opatřeními. „Patnáct let jsem dělal panu docentovi náměstka. Jeho prvním krokem v úřadu by mělo být maximální zdůrazňování důležitosti opatření. Nesmí zapomenout na to, že pokud nechce být zimním ministrem na jeden měsíc, musí předkládat a připravit zákony,“ uvedl člen výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny a lékař Vlastimil Válek (TOP 09).