Prezident Zeman se v Lánech setkal s Babišem a Hamáčkem. Doporučili mu omezit oslavy 28. října na Pražském hradě

Andrej Babiš a Jan Hamáček na jednání s prezidentem v Lánech (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman v úterý ve 14 hodin v Lánech přijal premiéra Andreje Babiše (ANO) a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD). Ti mu doporučili, aby oslavy 28. října na Pražském hradě byly v omezeném režimu bez politiků a veřejnosti. Také ho seznámili s tím, že vypíší výběrové řízení na šéfa antimonopolního úřadu. Prezident odpoledne přijme i ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO). S ní probere návrh státního rozpočtu.

Prezident Miloš Zeman souhlasil s tím, že by se vyznamenání 28. října předávala bez účasti veřejnosti a politiků, řekl Babiš. Dorazili by jen vyznamenaní.

Prezident v neděli řekl, že Hrad dělá vše pro to, aby se ceremoniál 28. října na Pražském hradě uskutečnil. Považoval by za urážku státního svátku vzniku republiky i vyznamenaných, pokud by se tradiční předávání ocenění nekonalo. Vyznamenaných bude letos asi 40.

UDÁLOSTI: Oslavy 28. října by se na Pražském hradě měly konat bez přítomnosti veřejnosti a politiků. (zdroj: ČT24)

Vláda také vyhlásí výběrové řízení na nového předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Kabinet to podle Babiše může projednat příští pondělí, nebo už ve středu. Současný předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj minulý týden předal Zemanovi rezignaci na svou funkci. Z čela úřadu se rozhodl odstoupit k 1. prosinci.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček uvedl, že se vláda bude muset dohodnout, jaký postup pro výběr Rafajova nástupce zvolí. Chce udělat vše pro to, aby post šéfa úřadu nebyl zbytečně dlouho neobsazený.

Média už dříve uváděla, že by Rafajovým nástupcem mohl být náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Podle Lidových novin ho do čela úřadu prosazuje právě Hrad a shoda na něm je i mezi představiteli vládní koalice. Zeman v rozhovoru pro Mladou frontu DNES minulý týden uvedl, že Mlsna je velice vhodným kandidátem.

Nová opatření vlády

Babiš s Hamáčkem prezidenta navštívili den po zpřísnění opatření proti epidemii koronaviru. Vláda v pondělí rozhodla, že budou uzavřeny všechny školy až na výjimky, restaurace a že shromažďování bude omezené jen na šest osob. Bude také platit zákaz pití alkoholu na veřejnosti a na zastávkách jsou od úterý povinné roušky. Vláda zároveň rozhodla o pomoci mediků nemocnicím.

Opatření by mohla být podle Babiše rušena ve chvíli, kdy reprodukční číslo klesne na 0,8. V pátek ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) uvedl, že reprodukční číslo je 1,5.

Prezident se v uplynulých dnech vyjádřil, že je proti takzvanému lockdownu. Další uzavření ekonomiky si Česko podle něj nemůže dovolit.

Odpoledne se Zeman setká také s ministryní Schillerovou. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka spolu proberou návrh státního rozpočtu. Zástupci vlády a Hradu o rozpočtu jednali již v září v rámci prezidentova poradního týmu.

Oproti tehdy prezentovanému návrhu se plánovaný deficit rozpočtu zvýšil. Ministerstvo financí nyní navrhuje pro příští rok schodek státního rozpočtu 320 miliard korun. Návrh nepočítá se zrušením superhrubé mzdy. Celkové příjmy rozpočtu by měly činit včetně peněz z EU 1,487 bilionu korun a výdaje 1,807 bilionu korun.

Zeman tento týden přijme i další ministry. Ve středu bude jednat s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO) a ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD). O víkendu se v Lánech uskuteční jednání expertního týmu prezidenta s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (za ANO).