Piráti, STAN, Spojenci a ODS se v Olomouckém kraji dohodli na memorandu o koalici

Zástupci Pirátů, STAN, Spojenců –⁠ Koalice pro Olomoucký kraj a ODS se v neděli v Olomouci dohodli na návrhu memoranda o vytvoření krajské koalice. Návrh projednají orgány stran, a pokud ho schválí, tak bude memorandum připraveno k podpisu v pondělí odpoledne. Po večerní schůzce to oznámil lídr Pirátů a STAN Josef Suchánek.

„Dohodli jsme se na základním obrysu našeho společného memoranda v těch parametrech, které jsme chtěli. S tímto memorandem se nyní rozcházíme všichni do svých vyšších orgánů, kde dojde k verifikaci tohoto materiálu,“ uvedl Suchánek.

Pokud návrh všichni odsouhlasí, tak se zástupci Pirátů, STAN, Spojenců a ODS sejdou v pondělí odpoledne ke společnému podpisu, doplnil.

„Jsme rádi, že jsme se posunuli dál,“ komentoval návrh memoranda lídr ODS Dalibor Horák. Kladně výsledek nedělního jednání hodnotil i lídr Spojenců –⁠ Koalice pro Olomoucký kraj a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Máme dobrý pocit z toho, že jsme se po týdnu dokázali posunout takto kupředu, a věřím, že to je na dobré cestě,“ uvedl.

Případná koalice by měla většinu 32 hlasů

Podrobnosti o obsahu memoranda budou zveřejněny poté, co jej v pondělí odsouhlasí orgány STAN, Pirátů, Spojenců a ODS a bude podepsáno. Případná koalice by v 55členném zastupitelstvu měla většinu 32 hlasů.

Krajské volby v Olomouckém kraji vyhrálo ANO, získalo 18 mandátů v zastupitelstvu. Druhá skončila koalice Pirátů a STAN se 13 mandáty. Třetí Koalice pro Olomoucký kraj bude mít 12 zastupitelů. Čtvrtá ODS má sedm mandátů. Na pátém místě je SPD s pěti zastupiteli. 

V předchozích čtyřech letech v Olomouckém kraji vládlo vítězné hnutí ANO společně s ČSSD a ODS. Sociální demokracie se ale letos do krajského zastupitelstva nedostala.