PŘEHLEDNĚ: Kdo může odložit roušku a kde zůstávají zavřené bary i v noci?

Se začátkem prázdnin přestala v Česku platit plošná povinnost nošení roušek, prodloužila se i otevírací doba stravovacích zařízení. Rozvolňování se ale netýká všech oblastí, v nákazou nejvíce postiženém Moravskoslezském kraji se v lokálních ohniscích nařízení naopak zpřísnila. Část omezení stále platí i v Praze. Od úterý 14. července musí roušky nosit i lidé na Jihlavsku v některých veřejných zařízeních a ve službách. Veškerá protiepidemiologická pravidla zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví na svých webových stránkách.

Uvolnění od 1. července

Obyvatelé Česka odložili od 1. července roušky, ministerstvo zdravotnictví zrušilo plošnou povinnost ochrany dýchacích cest. Od 4. července není ochrana dýchacích cest plošně povinná ani ve zdravotnických nebo sociálních zařízeních. Nadále však platí pro návštěvníky lůžkových zařízení – nemocnic, domovů pro seniory nebo týdenních stacionářů. Zaměstnanci, pacienti a klienti je musí mít, pokud jsou k ostatním blíže než 1,5 metru.

Od července se také prodloužila otevírací doba stravovacích zařízení. Od začátku prázdnin mohou mít restaurace a hospody otevřeno i mezi 23. a 6. hodinou.  

Ministerstvo zdravotnictví navíc od 2. července zrušilo povinnost prokázat se negativním testem na koronavirus při přijímání do domovů seniorů a dalších zařízení. Důvodem je zlepšení epidemiologické situace. Nařízení platilo od začátku dubna a znovu bylo vydané po skončení nouzového stavu s platností od 25. května. Covid-19 hygienici zaznamenali ve třech desítkách zařízení po celém Česku. 

V Praze do metra stále s rouškou

Výjimky z rozvolňování opatření se týkají obyvatel Prahy. Povinnost zakrytí dýchacích cest stále platí pro vnitřní akce s více než sto lidmi. V hlavním městě se nařízení týká i jízdy metrem, v tramvaji nebo autobuse ale cestující mohou roušku odložit.

Opatření v Moravskoslezském kraji

Rozvolnění se netýká Moravskoslezského kraje, kde roste množství případů. Povinnost nosit roušku stále platí ve vnitřních prostorách, kde dochází ke konání hromadných akcí nad sto osob, a také u „osob vykonávajících epidemiologicky závažné činnosti v bližším kontaktu než 1,5 metru od klienta s výjimkou stravovacích služeb,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Přeshraniční pracovníci v kraji se musí každých deset dní zaměstnavateli prokázat negativním testem.

„Směřujeme všechny síly hygieniků do Moravskoslezského kraje, zejména na Karvinsko. Není výjimečné, že lidé s příznaky navštěvují oslavy a jiné hromadné akce. Následně hygienici řeší stovky kontaktů,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

V lokálních ohniscích Moravskoslezského kraje budou restrikce ještě přísnější

Ještě přísnější opatření zavedla krajská hygienická stanice od 30. června pro nejvíce postižené obce. Platí na území Karviné, Frýdku-Místku, Frýdlantu nad Ostravicí, Jablunkova, Bohumína, Havířova, Orlové, Českého Těšína, Třince a všech obcí, pro které vykonávají rozšířenou působnost.

Povinnost nosit roušku platí pro veřejnou dopravu a všechny vnitřní prostory mimo bydliště. Stravovací zařízení (včetně zahrádek) musí mezi 23. a 8. hodinou zavřít, prodej je ale možný skrze okénko. I to ale musí být pravidelně dezinfikované. Výjimku pro provoz v ranních hodinách udělili hygienici zdravotnickým zařízením, sociálním službám, věznici a hotelovým restauracím, které jsou ráno zvyklé podávat snídaně.

S rouškou i v Ostravě, ale jenom v některých spojích

Povinnost nosit roušku platí zčásti i pro ostravskou MHD, týká se to však jenom spojů, které zajíždí do nejvíce postižených oblastí Karvinska a Frýdecko-Místecka. Pokud lidé cestují tramvajemi, trolejbusy či autobusy pouze po Ostravě, roušku mít nemusí. Dopravní podnik Ostrava ale i nadále používání roušek ve všech vozidlech doporučuje.

Maximální počet osob na hromadných akcích se v lokálních ohniscích omezil na sto, nejvýše stovka lidí může ve stejný čas pobývat i na koupalištích. Zákaz návštěv s výjimkami dále platí ve zdravotnických zařízeních s lůžkovou péčí a v sociálních zařízeních v pobytové formě, jejich zaměstnanci jsou testováni. Výrobní podniky musí omezit setkávání zaměstnanců různých směn.

V lokálních ohniscích platí mimořádná opatření do odvolání. Ministerstvo zdravotnictví a Ústav zdravotnických informací a statistiky situaci sledují pomocí systému, který v regionech vyhodnocuje rizikový vývoj nákazy nemocí covid-19. 

Jihlavsko kvůli nárůstu případů rovněž obnovilo roušky, omezení platí i na Kutnohorsku

Jihlavský krizový štáb v reakci na výskyt nových případů koronaviru v okrese Jihlava obnovil povinnost nosit roušky v některých veřejných zařízeních a ve službách. Opatření platí od  úterý 14. července od 15:00 do odvolání. Zakrývat nos a ústa si tak musí lidé v MHD, u kadeřníka, kosmetičky nebo na pedikúře.

Povinné jsou roušky také ve velkých obchodech a nákupních centrech, ve všech zdravotnických zařízeních včetně ambulantních a v sociálních službách včetně odlehčovací a domácí péče. Lidé musí mít roušky nejen při vnitřních, ale i venkovních kulturních akcích.

Už dříve vznikla na Jihlavsku povinnost nosit roušky pro lidi z Větrného Jeníkova, kde hygienici zaznamenali lokální ohnisko nákazy koronavirem. Podle starostky Martiny Lisové zůstávají v obci otevřené jenom obchody s potravinami. Dovnitř mohou najednou jen dva lidé, předost má platba kartou. Kulturní dům s restaurací bude podle vedení obce používat jen výdejní okénko. Omezeně bude fungovat obecní úřad. K lékařům se bude nutné objednat předem, čekárny budou zavřené. V provozu naopak zůstává družina a mateřská škola.

Přísnější hygienická opatření platí od víkendu i na Kutnohorsku. Ve veřejných vnitřních prostorech musejí lidé nosit roušky, omezeny jsou hromadné akce a zakázány návštěvy v nemocnicích a domovech pro seniory.