Víkendový déšť nasytil půdu jenom na povrchu, situace zůstává velmi vážná, píše server InterSucho

Nejhorší zemědělské sucho první poloviny roku má Česko patrně za sebou, uvedli tvůrci portálu InterSucho. Tři nejhorší stupně sucha ze šesti zůstaly v neděli ráno pouze na šesti procentech území díky intenzivním dešťům. Jenže situace je extrémně odlišná ve vrstvě půdy do 40 centimetrů a v hlubší vrstvě od jednoho metru. Zatímco v horní vrstvě sucho prakticky není, hlouběji zůstává situace velmi vážná.

Hlavně na Moravě napršelo v sobotu na většině území mezi 20 a 30 milimetry srážek, v Čechách byly úhrny většinou mezi 10 a 20 milimetry. Takové úhrny dokázaly velmi dobře dosytit horní vrstvu půdy. Problém je ale v tom, že hlouběji se už voda nedostala, situace se tak prakticky nezměnila.

Podle tvůrců InterSucha je tak současná situace unikátní. „S napětím jsme čekali, zda se voda z víkendových dešťů dostane hlouběji, ale vyschlá půda a žíznivá vegetace toho moc nepropustily,“ uvedli v komentáři na Twitteru.

V nejbližších dnech se situace nezmění

Velké sucho v hlubší vrstvě zůstává i nadále v Jeseníkách, na pomezí Pardubického, Jihomoravského a Olomouckého kraje, na Třeboňsku a Českobudějovicku, v Karlovarském kraji a v západní části Libereckého kraje. Míru sucha vědci určují při porovnání aktuální nasycenosti půdy a průměrné nasycenosti v letech 1961 až 2010.

Podle předpovědí na nejbližších deset dnů by se situace se suchem výrazně měnit neměla. Občasné přeháňky a deště a denní teploty mezi 15 a 20 stupni situaci nijak výrazněji nezlepší, ale ani nezhorší.

Až o 40 procent nižší úroda

Loňský chladný a deštivý květen dokázal z velké míry zachránit úrodu po suchém dubnu, jenže letos je situace úplně jiná. Letošní květen je totiž o něco teplejší a srážek je mnohem méně.

Deště navíc přišly později, proto zemědělci očekávají vyšší ztráty. V šesti okresech dokonce očekávají úrodu nižší o více než čtyřicet procent kvůli suchu. Zasažené jsou víceméně všechny plodiny včetně vinné révy, problém mají zemědělci i s krmením pro zvířata.