Rozkvetlý zámek Lednice i káva s kastelánem. České památky otevřou v omezeném režimu

Od pondělka lidé mohou opět navštěvovat interiéry českých památek. Provoz hradů a zámků bude zatím omezený, kasteláni se ale shodují, že právě prohlídky po malých skupinkách mohou být pro návštěvníky největším lákadlem. Lidé si dají na hradě Karlštejn kávu s kastelánem nebo poprvé v historii spatří Valdštejnské apartmá na zámku Hluboká. Interiér zámku Lednice na celou sezonu rozkvete. Studenti Mendelovy univerzity jej ozdobí historickými květinovými svazky.

Omezení, která vycházejí z nařízení vlády, využilo vedení hradu Karlštejn k nabídce speciálních prohlídek. Návštěvníci tuto sezonu mohou zažít prohlídku Karlštejn jako uzavřená pevnost o červnových pondělcích.

„V tento den je hrad běžně uzavřen, ale každou hodinu budeme provázet maximálně devět osob s dopředu zakoupenou on-line vstupenkou. Skupinka projde mimořádně nejen hradní interiéry, ale také vůbec poprvé s průvodcem hradní exteriéry, nádvoří, hradby a hradní studnu. Délka prohlídky je plánována na 180 minut,“ vysvětlil kastelán Lukáš Kunst.

Vedení hradu rozšířilo nabídku prohlídek o speciální akce Na kafe s kastelánem nebo Posvátné prostory večerního Karlštejna. „Na léto pak připravujeme večerní prohlídky. Večerní putování hradem s překvapením a noční prohlídky Ať žije král! Ať žije císař!“ doplnil Kunst.

Všechny prohlídky vedení hradu přizpůsobilo tak, aby vyhovovaly hygienickým opatřením. „Snížili jsme maximální kapacitu prohlídek na prvním okruhu ze 45 na 19 návštěvníků, a to při dodržování bezpečnostních opatření. Dodržovat se musí i bezpečné rozestupy, snížili jsme kapacitu laviček na nádvoří a posilujeme služby v areálu hradu, aby nedocházelo ke kumulaci osob,“ popsal opatření zavedená na Karlštejně kastelán. Lidé musí mít při prohlídkách roušky a k dispozici bude dezinfekce.

Zámek Lednice pro návštěvníky připravuje květinovou výzdobu interiérů. „Interiér vyzdobujeme historickými vazbami. Zámek bude rozkvetlý tak, jak ještě nikdy nebyl. Budou to opravdu monumentální květinové vazby. Spolupracujeme se zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity, která se tohoto projektu ujala a výzdobu tu umístila,“ uvedla kastelánka Ivana Holásková. Výzdobu budou studenti pravidelně obměňovat a zámek pokvete celou sezonu.

I na zámku Hluboká nad Vltavou budou skupiny na průvodcovských trasách výrazně zredukované. „Na jedničkové trase, kde bylo dříve lidí až 50, jich nyní bude pouze 15, na dalších trasách bude návštěvníků 10,“ vysvětlil kastelán Martin Slaba. Podle něj právě menší skupinky mohou být pro návštěvníky největším lákadlem.

Pro návštěvníky letos zaměstnanci upravili stávající trasu s názvem Soukromé pokoje. „Trasu jsme rozšířili o novou místnost, a to o pracovnu kněžny Terézie. Byla poslední obyvatelkou bytu a maminka posledního majitele zámku,“ popsal kastelán.

Další novinkou, kterou si tento rok vedení zámku Hluboká nad Vltavou připravilo, je Valdštejnské apartmá, které otevřou veřejnosti v srpnu. „Návštěvníci budou mít poprvé v historii možnost navštívit Valdštejnské apartmá, které dosud sloužilo jako depozitář. V současnosti ho dáváme do pořádku a upravujeme. To je asi taková největší lahůdka pro tuto sezonu,“ vysvětlil dále kastelán.

Zámek v Českém Krumlově má na pondělí připravených pět prohlídkových expozic a postupně, podle toho, jak bude sílit návštěvnost, bude otvírat další prostory. „Máme připravenou noblesní historickou konírnu. Nic zcela nového nemáme, spíše se aktualizovaly, doplnily a vylepšily aktuální expozice,“ uvedl kastelán zámku Pavel Slavko.

Také prohlídky krumlovského zámku budou podléhat hygienickým pravidlům. „Personál je cvičen na dezinfikování dotykových ploch. Pro návštěvníky bude všude připravena dezinfekce k volnému použití. Proces dezinfekce bude plynulý a neustálý. Budeme provázet skupiny pod dvacet včetně průvodce,“ popsal zavedená opatření Slavko.

Zámek Konopiště otevře v úterý 26. května první prohlídkový okruh ze čtyř a prozatím bez průvodců. Na nádvoří zámku budou pouštět pouze lidi, kteří mají koupenou on-line vstupenku nebo provedli předem rezervaci.

„Ze začátku se bude chodit v malém počtu a bez průvodce. Lidé mají mimořádnou možnost obejít si trasu po malých skupinkách samostatně. Udělali jsme zajímavé texty, které si mohou návštěvníci v každé místnosti pročíst. Od června budeme mít i druhý okruh už s průvodcem. Pokud to půjde vše dobře, od července najedeme na plný režim,“ vysvětlila proces postupného otevírání zámku jeho kastelánka Jana Sedláčková.

Před znovuotevřením se zaměřili na úpravu třetího prohlídkového okruhu. „Podle dobových fotografií, které jsme dohledávali v archivu, jsme doplňovali, doupravovali třetí okruh tak, aby to vypadalo, že si ta rodina právě někam odskočila. Doplnili jsme tam spoustu rodinných a osobních věcí, například čajových servisů, a prostřeli jsme stoly,“ vysvětlila přípravu na sezonu Sedláčková.

Letošní večerní prohlídky na zámku Konopiště budou na téma Albrecht z Valdštejna, který v minulosti Konopiště vlastnil. „Upravili jsme renesančně-gotické prostory tak, aby odpovídaly jeho období, dali jsme tam mobiliář z druhé poloviny 17. století a trasu jsme připravovali tak, aby odpovídala Albrechtově době,“ popsala kastelánka. Tento rok si poprvé vedení zámku připravilo expozici pro děti. Bude se týkat medvědů. Děti se dozvědí o různých druzích těchto savců a místech, kde je mohou spatřit. „Vše bude dětské, hravé, ale poučné,“ uzavřela kastelánka Sedláčková.