Čtyřicet dva neobjevených skvostů Česka. CzechTourism představuje tipy na výlet

Agentura CzechTourism zveřejnila čtyřicet dva tipů na dosud neobjevené skvosty Česka roku 2020. Jsou to jedinečné turistické destinace, jako hrady, zámky, kláštery či muzea, v různých koutech českých a moravských regionů, které by rády přitáhly větší pozornost. Agentura spolupracovala na výběru destinací s kraji. Všechny jsou také publikovány na portálu kudyznudy.cz.

„V pondělí se pro návštěvníky otevřou hrady, zámky, galerie, hotely i restaurace. V Česku odstartuje turistická sezona, která nabídne Čechům mnohem více příležitostí k objevování krás naší země. Inspirovat se mohou na kudyznudy.cz,“ vyzývá ředitel CzechTourism Jan Herget.

Přidává několik tipů na zajímavá místa, která prý sám také navštíví, jako štoly v Krušných Horách, zahrady rekonstruovaných klášterů Plasy, Teplá a Kladruby v západních Čechách nebo Mariánské Lázně. „O letošních prázdninách budou lázně skvělou volbou pro rodiny s dětmi. Je zde hodně hotelů s bazénem a můžete vyrážet na krátké výlety do okolní přírody,“ konstatuje. 

Svůj tip na výlet prozradila i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. „Já bych výletníky ráda pozvala k nám, do východních Čech. Všichni znají Adršpach, ale Teplické skály, Ostaš nebo Broumovské stěny jsou možná ještě hezčí, a nově zrekonstruovaný broumovský klášter by měl povinně vidět každý Čech. Alespoň z cyklistického sedla, protože na kole se u nás jezdí nádherně,“ uvedla.

Neobjevené skvosty – tipy z regionů
Zdroj: CzechTourism

Praktickým pomocníkem a zdrojem inspirace k objevování Česka je zmíněný cestovatelský portál kudyznudy.cz a jeho mobilní aplikace Kudy z nudy – tipy na víkend. Aplikace, která je ke stažení zdarma, se zaměřuje na víkendy, kdy je zájem o cestování největší. Zohledňuje aktuální polohu uživatele a zobrazuje nejzajímavější akce a turistické cíle v jeho okolí.

Další tipy na dosud neobjevené skvosty lze najít přímo na stránkách CzechTourism. V případě Prahy stojí podle nich za návštěvu například Břevnovský kláštěr, Dům u Zlatého prstenu nebo Winternitzova vila.

Z hradů a zámků lze vybrat třeba zámek Radim ve Středočeském kraji nebo Brandlín v Jihočeském kraji a na Vysočině hrad Kámen.

Nejčastějším cílem turistů v Česku byl loni opět Pražský hrad

Pokud se ohlédneme za loňským rokem, nejčastějším cílem turistů v Česku byl opět Pražský hrad, který navštívilo téměř 2,6 milionu lidí. Na druhém a třetím místě byly stejně jako předloni lanová dráha na Petřín se zhruba 2,2 milionu návštěvníků a Zoo Praha s 1,5 milionu, vyplývá z údajů Institutu turismu státní agentury CzechTourism. Všem třem zmíněným místům loni návštěvnost meziročně stoupla.

Mezi dvacítku nejnavštěvovanějších turistických cílů loňského roku se dostalo ještě celkem sedm míst v Praze. Turisty lákaly kromě už zmíněných cílů i židovské památky, třeba Pinkasova synagoga, kam loni přišlo více než 640 tisíc návštěvníků. Byla tak desátým nejnavštěvovanějším místem v Česku. Na 16. místě pak byla největší synagoga pražského Židovského Města – Klausová synagoga.

Do čela žebříčku se na čtvrté místo za třemi pražskými cíli dostal areál Dolní Vítkovice v Ostravě, který v minulém roce navštívilo téměř 1,4 milionu lidí. Mezi nejvyhledávanější cíle se dostala i Zoologická zahrada Ostrava, která s 580 tisíci návštěvníky obsadila 12. místo.

Mezi nejnavštěvovanějšími místy byly i hrady a zámky. Kromě Pražského hradu loni dorazila řada turistů do zámků v Lednici a Českém Krumlově, které v žebříčku obsadily 19. a 20. místo.