Praha finančně podpoří cestovní ruch i kulturu. Pro turisty připravila speciální vouchery

Praha podpoří turistiku i soukromá divadla, kluby, kulturní instituce i příspěvkové organizace. Město připravilo jak dotace, tak přidá peníze těm, kteří už granty čerapají.  V cestovním ruchu pak přichystalo program takzvaných voucherů, kdy turista, který přespí v hotelu, dostane od města poukázku na návštěvu kulturních zařízení. Tyto oblasti bude město dotovat více než 200 miliony korun, uvedla pražská radní Hana Třeštíková (Praha Sobě). Vedení města bude o podpoře jednat v pondělí 18. května.

Propad v kultuře je kvůli pandemii covid-19 odhadován na dvanáct miliard korun a podle magistrátu ohrožuje přes deset tisíc pracovních míst. Podporu proto získají soukromé i městské instituce. „Snažili jsme se na nikoho nezapomenout,“ řekla Třeštíková.

Soukromá divadla a kluby budou moci podat na magistrát žádost o dotaci až pět set tisíc korun. Kulturní instituce, které již od města dostaly grant, budou moci zažádat o jeho navýšení o 20 procent. Magistrát navíc posunul uzávěrku, kdy je letos možné žádat o magistrátní grant, a to z června na září. Praha podpoří také své organizace, které přišly o zisky z tržeb. Mezi ně patří například Galerie hlavního města nebo Muzeum hlavního města.

Čím déle turista zůstane v Praze, tím více se mu „nabije“ voucher

V turismu je odhadován propad až sto miliard korun. Turistům město nabídne voucher. Například při návštěvě hotelu na něj bude moci dostat body, kdy jeden bod bude mít hodnotu 200 korun. Podle toho, jak dlouho v hotelu zůstane, tolik dostane bodů, které pak bude moci uplatnit například v divadle či klubu.

Město se chce nyní zaměřit zejména na tuzemské turisty a motivovat je k tomu, aby v hlavním městě přespávali. „Ideální by bylo, aby zůstali více než jednu noc,“ řekla Třeštíková. Čím déle v Praze zůstanou, o to víc na voucher obdrží bodů, které pak mohou uplatnit v divadlech, klubech, planetáriu, zoo nebo na vyhlídkových věžích.

Městská firma Prague City Tourism (PCT) v krajích spustí reklamní kampaň na internetu, v tisku nebo v televizi. Software pro použití voucherů nyní chystá městská forma Operátor ICT.

PCT a magistrát nyní čekají na vládní pravidla, podle kterých bude moci fungovat i kongresový turismus. „Vše ale závisí na vládních opatřeních a jejich uvolňování, samozřejmě na kongresovou turistiku myslíme,“ řekl šéf PCT František Cipro.

Praha dosud finančně podpořila například internetové kulturní projekty a vysílání, vyčlenila deset milionů korun na nákup knih od pražských nakladatelů, vykupuje umělecká díla a spustila společně s rezervačním portálem GoOut vstupenky na Nic. „Podařilo se nám vybrat přes tři miliony korun,“ řekla Třeštíková.

Praha zároveň zrychleně vyřídí žádosti o předzahrádky

Pražská Technická správa komunikací (TSK) také zrychleně vyřídí žádosti o zábor restauračních předzahrádek, které podnikatelé podají do středečních 17:00. Cílem je, aby byl zábor vyřízen do pondělí, kdy se z rozhodnutí vlády budou moci předzahrádky znovu otevřít, informoval pražský magistrát.

Vedení Prahy rozhodlo, že provozovatelé restaurací budou moci z důvodu ekonomických dopadů pandemie koronaviru veřejná prostranství pro předzahrádky využívat zdarma. Musí si však zažádat o zábor na TSK, ke kterému se běžně vyjadřují i další instituce, například památkáři. Nyní to není nutné. „S ohledem na mimořádnou situaci a množství žádostí nebude výjimečně nutné čekat na schválení všemi institucemi,“ uvedl magistrát.

Podle primátorova náměstka Adama Scheinherra (Praha Sobě) je současná situace mimořádná a město nechce podnikatele zatěžovat papírováním. „Zároveň všechny provozovatele prosím o fair play. Poplatek odpouštíme, ale pravidla pro zřizování předzahrádek platí stále,“ řekl.

Pravidla pro předzahrádky jsou nejpřísnější v památkové rezervaci. Nesmí v ní například mít pódium, podlahu ani žádnou ohradu, nesmí být zastřešená a zakázán je plastový nábytek.

„Doufám, že včerejší (středeční) případ, kdy provozovatel bez souhlasu zabral celý chodník a navrtal slunečníky do historické dlažby ze sliveneckého mramoru přímo v památkové rezervaci, zůstane výjimkou,“ doplnil náměstek. Případ podle něj řešila TSK na Malostranském náměstí. Provozovatel se podle magistrátu omluvil a pomohl s okamžitým předlážděním. I tak ho nejspíš čeká pokuta.