V sobotu přibylo v Česku zatím 30 nových případů nákazy a 41 vyléčených

Události: Uvolňování opatření (zdroj: ČT24)

V Česku v pátek přibylo 55 případů nákazy koronavirem, denní přírůstek tak byl patnáctý den za sebou pod stovkou. Podle údajů ze sobotního večera první víkendový den přibyla třicítka nemocných. Od začátku března se v Česku nákaza projevila u celkem 8436 lidí, z toho 5422 se jich vyléčilo. S nemocí covid-19 dosud zemřelo 296 lidí, na sobotu připadá jedno úmrtí. Aktuálně se s nemocí v tuzemsku potýká 2718 lidí.

On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

  • V Česku v sobotu přibylo 30 případů nákazy koronavirem, denní přírůstek tak šestnáctý den za sebou zůstává pod stovkou.
  • Do karantény nebudou muset od pondělí při návratu na Slovensko osoby s pobytem v zemi, které pracují ve vybraných profesích v Česku a v Rakousku. A to v případě, že předloží potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus.
  • Od soboty se opět otevírají pražské hvězdárny a také planetárium. Ve zbytku května a v červnu budou mít děti do patnácti let v doprovodu dospělé osoby vstup zdarma.

Naposledy přibylo víc než sto nakažených poslední dubnový den, od té doby jich bylo méně než 80 s výjimkou čtvrtku, kdy testy potvrdily nákazu u 82 lidí. V ostatní dny tohoto týdne denní přírůstky nepřekročily šedesátku.

Od začátku března se nákaza v Česku projevila celkem u 8436 lidí, z toho 5422 se jich vyléčilo. Laboratoře v pátek provedly 6601 testů, covid-19 se prokázal u 0,83 procenta z nich. 

Testů provedly laboratoře v pátek zhruba stejný počet jako ve čtvrtek, kdy ale podíl pozitivně testovaných překročil jedno procento. Do té doby se ukazatel od 2. května držel pod jedním procentem nebo těsně kolem této hodnoty.

Podle údajů k sobotnímu večeru bylo v nemocnicích 183 nakažených.

Laboratorní vyšetření v sobotu potvrdila covid-19 u dalších pěti pracovníků Dolu Darkov na Karvinsku. Informoval o tom hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Výkonný ředitel OKD Radim Tabášek už v pátek uvedl, že společnost postupuje v souladu s rozhodnutím Krajské hygienické stanice v Ostravě (KHS), která je o stavu v OKD informována. „Provádíme veškerá opatření, jež jsou KHS nařízena,“ tvrdí ředitel. Podle něj bylo v pátek dalších 51 horníků v karanténě.

Kvůli pandemii zavedla společnost OKD už v březnu zpřísněná opatření. Platí tam například povinnost nosit nepřetržitě na obličeji ochranné prostředky, zaměstnanci si je mohou sundat jen při jídle nebo při mytí.

Turistické vlaky i lodní linky

V Ústeckém kraji se od soboty rozjíždí turistická doprava. Odložený start sezony mají turistické vlakové i lodní linky. Plout lze výletní lodí po Labi do Litoměřic a lodičky se spouští na Kamenici v Hřensku na Děčínsku. Všude je nutné mít roušku či jiné zakrytí úst a nosu a dodržovat rozestupy.

Rozjíždí se také vlaky na trase Most - Moldava v Krušných horách, částečně se obnovují také takzvané cyklovlaky. Podle mluvčí Českých drah Gabriely Novotné jsou to některé vlaky v úsecích Děčín–Mikulášovice–Rumburk.

V sobotu ráno vyjel letos poprvé z Brna oblíbený cykloturistický speciální vlak Expres Pálava–Podyjí. Dosud nejezdil kvůli omezení turistiky v souvislosti s covidem-19. V Brně do něj nastoupilo kolem tří desítek lidí, řekl Květoslav Havlík, mluvčí společnosti Kordis, která je koordinátorem integrovaného dopravního systému v kraji.

Po konci nouzového stavu, který v Česku platí do neděle 17. května, zůstane až do 25. května omezen provoz vnitřních prostor restaurací či zoologických zahrad, zavřena budou ubytovací zařízení či sauny. Opatření budou platit podle zákona o ochraně veřejného zdraví, dosud byla omezení vyhlášena podle krizového zákona. Opatření ministerstva zdravotnictví budou také upravovat například nošení roušek na veřejných místech, regulovat provoz škol a omezovat provoz hromadných akcí, restaurací či ubytovacích služeb.

Otevření Itálie? Překvapivé

Od června se také pro turisty otevře Itálie. To je podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže překvapivou zprávou. Asociace nečekala, že se to stane tak brzy. Bude záležet na jednotlivých kancelářích, jak se k možnosti cestování postaví, jednodušší to zřejmě bude u zájezdů na Sicílii nebo na Sardinii, kde byla nákazová situace lepší. Bude ale také velmi záležet na české vládě, jaká dá k cestování doporučení nebo restrikce, reagoval v sobotu Papež.

I když se samotná Itálie otevře, nemusí být podle Papeže otevřená z hlediska české vlády. „Ona má také právo říct: 'Občané ČR do Itálie ne.' Což by samozřejmě pro cestovní kanceláře znamenalo ne,“ dodal Papež.

Cestovní kanceláře podle něj většinou vydávají vouchery místo zájezdů průběžně, zhruba tři týdny před plánovanou cestou, i když jsou některé, které je vydaly hromadně. „Ale většina je vydává na červen. Červencové a srpnové zájezdy ještě pořád mají naději na realizaci, takže tam nejsou vydány,“ uzavřel. Bude tak záležet také na jednotlivých kancelářích, jak se k případnému rušení zájezdů postaví.

Mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková v sobotu sdělila, že klienti budou moci autobusovou nebo leteckou dopravou vyrazit, pokud ji kanceláře nasmlouvají. „Momentálně bych řekla, že je ta informace čerstvá a nikdo teď neví, jak to bude. Cestovní kanceláře si to musí propočítat,“ dodala. Přes agenturu se v současnosti do konce srpna chystá 4000 klientů. „Což vzhledem k situaci a množství storen a zrušených dovolených není zase tak malé číslo,“ uzavřela.

CK Fischer podle mluvčího Jana Bezděka čeká na to, až vláda představí konkrétní plán, podle kterého by se mohly cestovní kanceláře a jejich klienti řídit. „Země EU už mají jasné plány na otevření hranic, naproti tomu Česká republika, které patří mezi méně zasažené země, stále zůstává poměrně izolovaná a čeští občasné stále nevědí, jak to bude s cestováním vypadat. Vláda by měla dát jasná pravidla, podle kterých bude možné cestovat, a pokud bude tato kritéria splňovat i Itálie, pak samozřejmě není důvod zájezdy rušit,“ sdělil mluvčí.

Podle něj ale teprve blízká budoucnost ukáže, jak to bude s testováním. „Česká vláda momentálně mluví o testech, které ale v podstatě nejsou běžně dostupné. Pokud chce česká vláda trvat na testech nad rámec toho, co je běžné v okolních evropských zemích, pak by měla tyto testy českým občanům poskytnout zdarma,“ dodal Bezděk. 

Petříček: Čechům nadále doporučujeme cestovat v případě nutnosti

Pro české občany však nadále platí doporučení cestovat jen v nutných případech, o možných úpravách bude vláda jednat příští týden. V reakci na to, že Itálie 3. června otevře hranice a dovolí přeshraniční cesty, to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Nevidí možnosti, jak zpřísnit podmínky při cestování nebo návratu z Itálie.

„Pro české občany platí nadále naše doporučení cestovat jen v nutných případech, o možných úpravách se budeme bavit na vládě příští týden. Omezit cestování do některé ze zemí, pokud bude pro české turisty otevřená, nemůžeme,“ uvedl Petříček. Lidé mohou cestovat do zahraničí díky uvolnění zákazu volného pohybu osob od 24. dubna.

„Co se týká návratu do ČR, platí v tuto chvíli povinnost negativního testu. Vzhledem k tomu, že nemáme s Itálií společnou hranici, nevidím ani možnost, jak zpřísnit podmínky návratu konkrétně z této země,“ dodal ministr.

Vězni se dočkají návštěv

Od pondělí budou moci také za vězni chodit návštěvy, a to po jednom. Budou muset podepsat prohlášení o bezinfekčnosti a mít ochranné prostředky dýchacích cest. Nařízení bude platit do odvolání.

Lidé navštěvující vězně budou muset podepsat prohlášení o tom, že nejsou podrobeni karanténě, a nesmí mít příznaky respiračního infekčního onemocnění. Podmínkou také bude, že u těchto osob nebylo laboratorně potvrzené onemocnění covidem-19 v posledních 30 dnech. V případě, že tomu tak bylo, musí návštěva podpisem stvrdit, že dvakrát po sobě v intervalu jednoho až dvou dní podstoupila test PCR z výtěru z nosohltanu s negativním výsledkem.

Věznice budou muset zabezpečit hygienická opatření. Lidé, kteří přijdou vězně navštívit, budou muset mít respirátor, roušku, ústenku, šátek, šálu nebo jiný prostředek bránící šíření kapének. Vězeň má za normálních okolností nárok na tři hodiny návštěv měsíčně, přičemž se za ním mohou dostavit až čtyři lidé.