Stovky Čechů zaparkovaly na letišti v Polsku a nemohou dostat auto zpět

Události: Nedostupná auta (zdroj: ČT24)

Na polských letištích zůstává více než stovka aut z České republiky. Jejich majitelům se nedaří dostat je zpět. Na rozdíl od Německa a Rakouska tam totiž nedostali výjimku pro převezení auta.

Že měl auto, připomíná Jiřímu Obrusníkovi jen značka, která jeho postižené manželce umožňovala parkovat před vchodem. „My jsme bez auta jak bez ruky, protože já to auto nutně potřebuju,“ stěžuje si Jitka Obrusníková.

Na dovolenou odlétali z polských Katovic. Než se vrátili, Polsko uzavřelo hranice. Na poslední chvíli sehnali letenku do Prahy. Domů se tak vrátili bez auta, které zůstalo u letiště v Katovicích. „Já nemám žádnou jistotu, že to auto nebude poškozené, že tam bude stát,“ přidává k ženiným nepříjemnostem obavu Obrusník.

Prodlení

Telefonáty a e-maily na ambasády i ministerstva zatím nepomohly. „Kolegové z naší ambasády ve Varšavě o možnosti vyzvednutí těchto vozidel aktivně jednají s polskou stranou už několik týdnů, bohužel zatím bez úspěchu a s velkým prodlením z polské strany,“ říká mluvčí ministerstva zahraničí Michal Dudáš.

Podle polského konzulátu je řešením dostat klíčky do Polska a přivézt auto k hranici, kde si ho převezme majitel. Vše musí probíhat za přítomnosti policie a pohraniční stráže obou zemí.

Problémem podle konzulky je, že tato vozidla jsou na letištních parkovištích po celé zemi. „Od začátku trvání pandemie a uzavření hranic mezi Polskem a Českou republikou řešíme týdně několik takových případů,“ potvrzuje generální konzulka Polské republiky v Ostravě Izabella Wollejko-Chwatowiczová.