Modernizace D1 pokračuje, u Mirošovic se jezdí jen jedním pruhem

Na dálnici D1 u Mirošovic začala první dopravní omezení před letošní fází modernizace. Ve směru na Prahu se záhy po zúžení do jednoho jízdního pruhu vytvořila kolona, k níž dopoledne ještě přispěla dopravní nehoda, kterou policie vyšetřovala asi hodinu. Před polednem se situace zlepšila, doprava již je plynulá. Mírné zdržení hrozí ve směru na Brno, kde jsou u Mirošovic zúžené jízdní pruhy. V nadcházejících dvou týdnech budou omezení na D1 ještě jenom mírná, s ohledem na přípravné práce. Naplno bude oprava dálnice pokračovat od 6. března.

První omezení na D1 se týkají nájezdu z českobudějovické silnice I/3 na dálnici u Mirošovic. Podle Ředitelství silnic a dálnic bude zúžený připojovací pruh. Aby ale bylo možné připravit jej k tomu, od sobotního dopoledne je na dálnici před nájezdem uzavřen pravý jízdní pruh. Krátce poté, co žluté přechodné značení vymezilo, kudy mají auta prozatím jezdit, se stala dopravní nehoda.

I když se střet dvou osobních aut obešel bez zranění, zůstaly oba vozy na místě stát a před mirošovickou křižovatkou se ve směru na Prahu vytvořila kolona. Dopravu blokovaly následky havárie asi hodinu. Kolona před zúžením přetrvala i poté, co havarované vozy odjely, ale kolem poledne již byla dálnice průjezdná bez zdržení.

Mírné zdržení ale hrozí v opačném směru. I zde začaly práce, řidičům sice zůstaly k dispozici oba jízdní pruhy, jsou ale zúžené, protože dělníci budou upravovat odstavný pruh za Mirošovickou křižovatkou k mostu Šmejkalka.

Modernizace 71 kilometrů

Dálnice D1 se letos bude modernizovat až v sedmi úsecích o celkové délce 71 kilometrů. Generální ředitel ŘSD Radek Mátl řekl v pátek, že nejvíce rozkopaných úseků bude od dubna do poloviny srpna. V průběhu března začnou postupně práce na místech, kde se přes zimu jezdilo bez omezení, i v posledním úseku, kde práce loni ještě neprobíhaly. Od srpna by opravy postupně měly v některých úsecích končit.

V nadcházejících dvou týdnech budou dále platit ta omezení, která již začala – zúžení v mirošovické křižovatce ve směru na Prahu a za křižovatkou ve směru na Brno. Naplno vypuknou práce v úsecích Mirošovice–Hvězdonice a také u Velkého Meziříčí 6. března. Ředitelství silnic a dálnic chce na většinu opravovaných úseků nainstalovat kamery pro úsekové měření rychlosti. Ta bývá během modernizace omezena na 80 kilometrů za hodinu.