Tiskne světově uznávané známky, o zakázku s poštou ale přijde. Poštovní tiskárna cenin má problémy

Události: Poštovní tiskárna cenin přijde o smlouvu s poštou na tisk známek (zdroj: ČT24)

Poštovní tiskárna cenin v Praze, která patří státu i soukromým vlastníkům, řeší existenční problémy. Ubylo jí zakázek a dlouhodobě prodělává. Tiskárna dosud zajišťuje výrobu českých poštovních známek, smlouva s poštou jí ale na konci roku skončí a nového tendru se tiskárna neúčastní.

Ačkoliv české poštovní známky léta vyhrávají světové soutěže, samotné Poštovní tiskárně cenin se nedaří. „Nejsme na tom ekonomicky nejlépe,“ přiznává její manažerka Alena Králová. 

Tiskárna, která se ve světě proslavila ocelotiskem, dnes bojuje o přežití. Letos se potýká se ztrátou až deset milionů korun. Rozhodnutí, jak se s tím vyrovnat, se ale nehledá snadno: 51 procent Poštovní tiskárny cenin drží Česká pošta, 38 procent expert na filatelii František Beneš a zbytek drobní akcionáři z kuponové privatizace.

Na řešení se ale musí shodnout podle stanov dvě třetiny z nich, a to se zatím nepodařilo.

Vyřešit podíly, anebo skončit

Ve hře jsou tři řešení. Za prvé může Česká pošta svůj akciový podíl prodat soukromým vlastníkům, v opačném případě může vykoupit akcie od nich. Třetí možností je likvidace firmy.

„O případném prodeji, nebo odkupu akcií Česká pošta ještě nerozhodla. Nechceme nic uspěchat,“ uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Nelibost nad zdlouhavým jednáním s poštou už vyjádřil druhý největší akcionář a člen představenstva František Beneš. Ten chce státní podíl koupit a provoz oživit třeba ve spolupráci s podobným podnikem ve Francii. „Nemáme zakázky, budeme muset propustit zřejmě všechny zaměstnance. Tiskárna v posledních letech dramaticky prodělávala a tento stav je neudržitelný,“ vadí Benešovi.

„Osobně si myslím, že je to Česká pošta, která by měla být majitel tohoto zařízení, a má hledat cestu, aby se prodávat nemuselo,“ myslí si ředitel obchodu České pošty Jindřich Outlý.

Poštovní tiskárna cenin bojuje o čas. Smlouva s Českou poštou, pro kterou tiskárna zajišťuje výrobu známek České republiky, do konce roku vyprší. Pošta nyní v tendru hledá nového dodavatele, ale pro jednodušší způsob tisku – takzvaný ofset. Tiskárna cenin se tendru neúčastní.