Česko má druhou nejkrásnější známku světa. Uspěly sovy od České pošty

Aršík Evropské sovy od České pošty získal stříbro v prestižní soutěži Grand Prix de l'Exposition WIPA 2015 ve Vídni. Soutěž vyhrála kosočtvercová švýcarská známka s vyobrazenou broží. Výtvarníci oceněného českého aršíku jsou Libuše a Jaromír Knotkovi a rytec Martin Srb.

Aršík Evropské sovy je tištěný ocelotiskem z ploché desky v černé barvě kombinovaný vícebarevným ofsetem. Vyšel loni v září a je stále v prodeji. Na známkách je vyobrazeno všech třináct původních druhů sov, které se v Evropě vyskytují.

Do prestižní soutěže spojené se světovou výstavou WIPA mohly poštovní správy přihlásit vždy maximálně jeden exemplář. V roce 2012 Česká pošta soutěž vyhrála s písmenovou známkou „Poštovní muzeum“.

Evropské sovy od České pošty
Zdroj: Česká pošta/ČTK/PR

Česká pošta ročně vydá asi 35 až 45 nových známek. Některé jsou vydány v soutisku v podobě aršíku nebo výplatního známkového sešitku.

U aršíků se náklad pohybuje mezi 50 a 60 tisíci kusů, u malých tiskových listů je to 100 až 270 tisíc známek. Nejvyšší náklad je u výplatních známek, kde se pohybuje od čtyř milionů výše.