Výrobce bojových vozů Perun se obrátil na antimonopolní úřad. Kvůli zakázce na pancéřová skla

Firma SVOS Přelouč podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže podnět k prošetření postupu ministerstva obrany při zakázce na dodávky pancéřových skel. Těmi budou vybavena vozidla Iveco pro českou armádu. Podle firmy SVOS resort zvolil cestu přímého zadání v režimu takzvané vertikální spolupráce Vojenskému výzkumnému ústavu v Brně (VVÚ). Ministerstvo výhrady ke svému postupu odmítlo.

Vojenský výzkumný ústav podle firmy SVOS není skutečným dodavatelem a skla jsou nakupována od německého výrobce prostřednictvím VVÚ a další české společnosti.

„Tento postup považuje společnost SVOS za neefektivní, diskriminační a porušující řádnou hospodářskou soutěž zejména v situaci, kdy v České republice neexistuje jiný subjekt se shodnou výrobní schopností,“ uvedla firma. Podle svého prohlášení je SVOS jediným českým výrobcem pancéřovaných skel pro vojenské automobily s vlastní výrobou v Přelouči.

Přeloučská firma prý nabízela skla za nižší cenu i s dřívějším dodáním

Společnost také napsala, že ministerstvu obrany nabídla dodání požadovaného počtu skel s výrazně nižší cenou a podstatně kratším termínem dodání. Návrh ministerstvo nepřijalo, což je podle názoru firmy v rozporu s péčí řádného hospodáře. Zároveň se přeloučská společnost obrátila na ministerstvo i VVÚ s žádostí o sdělení bližších informací o zakázce, oba subjekty to opakovaně odmítly.

Ministerstvo argumentaci společnosti SVOS odmítlo. „V době zadávacího procesu nekontaktovala společnost SVOS ministerstvo obrany s žádnou nabídkou související s touto zakázkou. A to přesto, že zakázka byla medializována v souvislosti s jejím projednáním na vládě 11. dubna 2018,“ řekl mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Firma podle něj měla možnost reagovat, ale neučinila to. Teprve v březnu 2019, více než osm měsíců po uzavření rámcové dohody, společnost podle Pejška svým dopisem a následnou námitkou zadávací postup rozporovala a poté podala podnět na antimonopolní úřad.

Zakázku ministerstvo podle Pejška zadalo VVÚ proto, že podnik v letech 2014 až 2017 úspěšně řešil projekt výzkumu ministerstva obrany „Pancéřová skla bojové techniky (PANCRSKLA)“.

„Výsledkem je unikátní technologie, která umožňuje kompletní opravu vyhřívaných pancéřových oken lehkých obrněných vozidel Iveco včetně renovace rámů, kdy takto opravená okna po kompletní opravě splňují balistická, optická a technická kritéria stejná jako nová okna včetně shodných záručních podmínek,“ uvedl Pejšek. Ministerstvo se podle něj pokusí ještě zjistit důvody, proč VVÚ kupuje skla z Německa.

Firma SVOS nedávno podala na ministerstvo obrany dvě žaloby na ochranu osobnosti a na plnění smlouvy kvůli sporu o zakázku na bojová vozidla Perun pro speciální síly. Ministerstvo chtělo od firmy koupit čtyři vozidla za 94,5 milionu korun, od smlouvy ale v létě odstoupilo. Stroj podle úřadu neprošel takzvanými vojskovými zkouškami. SVOS s rozhodnutím ministerstva nesouhlasí, vojskové zkoušky podle něj byly nestandardní.