Požadavky na obrněnce armáda zdůvodnila selským rozumem, vysvětluje firma žalobu na ministerstvo obrany

Zbrojařská firma SVOS Přelouč žaluje ministerstvo obrany (zdroj: ČT24)

Ministerstvo obrany čelí dvěma žalobám firmy SVOS Přelouč na ochranu osobnosti a plnění smlouvy kvůli sporu o zakázku na bojová vozidla Perun pro speciální síly. Ministerstvo chtělo od firmy koupit čtyři vozidla za 94,5 milionu korun, od smlouvy ale v létě odstoupilo, protože stroj podle úřadu neprošel takzvanými vojskovými zkouškami. SVOS s rozhodnutím ministerstva nesouhlasí, armáda prý měla přísnější kritéria než vojsko USA a řídila se „selským rozumem“.

Přeloučská společnost kromě žalob zvažuje i další právní kroky, například podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ministerstvo jakékoliv pochybení odmítá a odstoupení od smlouvy hájí.

Bojová vozidla měli dostat vojáci z 601. skupiny speciálních sil loni na podzim. Vojskové zkoušky ale byly prodlouženy do letošního léta. Podle resortu obrany Perun nevyhověl v 85 procentech hodnocených testů.

Firma od počátku proti rozhodnutí ministerstva vystupuje a nesouhlasí s ním. Je přesvědčena o tom, že vozidlo plní všechny smluvní parametry s výjimkou těch, které byly upraveny na základě požadavků armády. „Typicky jde o oblast hmotnosti, kde došlo k zapracování téměř sta jednotlivých úprav s dopadem na hmotnost, které byly vyžadovány nad rámec smlouvy samotnou armádou,“ tvrdí SVOS Přelouč.

Generální ředitel firmy Jaroslav Černý ve čtvrtek prohlásil, že firma dosud nemohla zveřejnit podrobnosti z vojskových zkoušek, protože ji ministerstvo nezbavilo mlčenlivosti, to se ale nyní změnilo.

Černý a právní zástupce firmy Michal Pacovský například popisují, že složení hodnoticí komise neodpovídalo vnitřním předpisům ministerstva obrany a bylo tvořeno pouze vojáky od speciálních sil. Vadí jim také, že firma dosud nedostala závěrečnou zprávu z armádních testů.

Avízo den předem místo 300 dní

Zástupci společnosti protestují také proti tomu, že program zkoušek obdrželi pouhý jeden pracovní den před jejich konáním, i když se tak mělo stát o 300 dní dříve. Firma se kvůli tomu nemohla na testy pořádně připravit. „Téměř celé vojskové zkoušky byly prováděny na základě subjektivních kritérií, která šla daleko nad rámec smluvních ustanovení,“ dodávají zástupci SVOS Přelouč.

Jako příklad Pacovský uvádí přesnost střelby, kterou vojáci požadovali mnohem přesnější než například armáda Spojených států. Svůj požadavek podle zástupců firmy armáda zdůvodnila tím, že vychází „ze selského rozumu“. Společnosti vadí to, že přesnost střelby nebyl parametr, který by byl obsažen ve smlouvě.

Bez komentáře: Obrněný vůz Perun má sloužit speciálním silám (zdroj: ČT24)

Zástupci firmy také poznamenali, že odmítavý postoj armády k vozidlu nastal ve stejné době, kdy dva vojáci ze speciálních sil byli na služební cestě u anglické konkurenční firmy Supacat.

Ministerstvo obrany nařčení výrobce odmítá. „Na našem postoji nemáme důvod cokoliv měnit. Proběhly vojskové zkoušky, dokonce prodloužené, kterými vozidlo Perun neprošlo,“ shrnuje mluvčí resortu Jan Pejšek, proč ministerstvo odstoupilo od smlouvy. „Chce-li se společnost soudit, je to její právo. Nechť tedy rozhodne soud,“ doplňuje.