Slovanský patron válečníků Perun ochrání české vojáky. Nový obrněný vůz kompletně vyvinula tuzemská firma

Události ČT: Česká firma vyvíjí obrněný vůz Perun (zdroj: ČT24)

Speciální síly v Prostějově dostanou čtyři nová obrněná vozidla Perun. Obrněnci nesoucí jméno po slovanském patronovi válečníků mají více chránit posádku v případě exploze pod vozidlem. Za čtyři kusy armáda zaplatí sto milionů korun. Vojskové zkoušky perunů mají být hotovy do poloviny roku.

Obrněný vůz Perun má sloužit speciálním silám během bojových operací. Má výbornou průjezdnost terénem a dosahuje rychlosti až 110 kilometrů za hodinu. Vojáci z 601. skupiny speciálních sil by měli získat za 94,5 milionu korun čtyři vozidla.

Vůz je oproti jiným strojům odolnější při explozi pod podvozkem. „Je to i první vozidlo na světě, které má proti výbuchu chráněnou celou podlahu vozidla,“ řekl generální ředitel SVOS Přelouč, která vůz vyvíjí, Jaroslav Černý.

Elitní jednotky ho mohou využít při doprovodu konvojů, hlídkování nebo k palebnému krytí. „U auta je specifická vysoká palebná síla, velkorážní kulomet plus dva malé nízkorážní kulomety, vozidlo je vybavené rušicím systémem, navigačním systémem, satelitním systémem,“ vyjmenoval šéfkonstruktér vozidla Tomáš Francouz. „Auto vznikalo od nuly, s týmem jsme na tom pracovali čtyři roky,“ dodal.

„Vozidlo bylo kompletně vyvinuto v Čechách. Navrženo je tak, aby bylo celé opravitelné a servisovatelné kdekoliv na světě. Jeho jízdní vlastnosti jsou excelentní už jenom z toho důvodu, že je na vzduchovém pérování,“ uvedl Francouz na konto „svého“ stroje.

Nová verze vozidla Perun teď prochází vojskovými zkouškami. Armáda při nich přezkoumá, zda vyhovuje jejím požadavkům. Zástupci výrobce jsou přesvědčeni, že zkoušky splní. Speciální síly by mohly peruny začít používat zhruba v polovině roku. „Během čtvrt roku od převzetí vozidla bude posádka zaručeně vycvičená,“ předpokládá Jaroslav Černý.

Vůz výrobce ladí ve spolupráci s armádou

Firma měla původně stroje vojákům předat do loňského listopadu. Vojskové zkoušky ale byly prodlouženy, podle výrobce kvůli upraveným požadavkům armády.

Podle ředitele SVOS Černého firma armádě představila dva měsíce po podepsání smlouvy vozidlo, které podmínky smlouvy splňovalo. Na základě požadavků a připomínek, které původní představy armády rozšiřovaly, byl vůz upraven, a to včetně větší ochrany posádky, čímž se zvýšila i jeho hmotnost.

Podle Petra Sýkory z tiskového oddělení ministerstva obrany jsou vozidla ve fázi pokračujících vojskových zkoušek. „Termín pro jejich dokončení byl rozhodnutím náčelníka generálního štábu Aleše Opaty prodloužen do června letošního roku,“ upřesnil Sýkora.

O českého obrněnce je zájem i v zahraničí

První verze Perunu byla postavená už předloni na jaře. O obrněné vozidlo české výroby mají zájem i armády dalších spojeneckých zemí. Kvůli tvrdému konkurenčnímu boji ale výrobce detaily tají. Vývoj dvounápravového podvozku začal v roce 2013, koncem roku chce firma dalším zákazníkům nabídnout i podvozek na třech nápravách.

Potenciální kupci si budou moct vybrat i například velitelskou, odminovací či protileteckou variantu. Firma chce svým výrobkem oslovit i bezpečnostní složky, které by mohly vozidlo využívat třeba při zvládání demonstrací. Podle Černého je vyráběno podle potřeb a zvyklostí zákazníka. Dodal, že v současné době firma jedná se čtyřmi zahraničními zájemci.