Armádní nábory zabírají: Vojáků je nejvíc od zrušení povinné vojenské služby

Události ČT: Vojáků je nejvíc od vzniku profesionální armády (zdroj: ČT24)

V českých ozbrojených silách slouží nejvíc vojáků od vzniku profesionální armády – aktuálně je to přes 25 tisíc mužů a žen. Armáda chce ale ještě letos nabrat dalších 2200 nováčků. Nábor zatím probíhá podle plánu: v lednu obléklo uniformu přes tři sta lidí, další stovky pak přibudou od dubna. A nábory nováčků plánuje také policie.

„Přírůstek v roce 2018 činil 1997 vojáků z povolání, 626 občanských zaměstnanců a 77 státních zaměstnanců. V témže roce ubylo 995 vojáků z povolání, 515 občanských zaměstnanců a 67 státních zaměstnanců,“ uvedl Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany. Počet vojáků a zaměstnanců obrany tak každoročně roste už od roku 2014.

„Armáda má co nabídnout, to je ten důvod, proč se k nám lidé hlásí. Je to atraktivní prostředí, doma i v zahraničí, jak výcvik , tak i různé odborné kurzy i jazyková příprava,“ uvedla poradkyně náčelníka Generálního štábu AČR pro lidské zdroje Lenka Šmerdová.

Třeba u protiletadlového pluku ve Strakonicích a dělostřeleckého pluku v Jincích ale stále chybí stovky mužů a žen, hlavně v základních funkcích. U konkrétních armádních jednotek jsou ale velké rozdíly – třeba čtvrtá brigáda rychlého nasazení nebo sedmá mechanizovaná brigáda mají skoro všechna tabulková místa plná.

Více zatraktivnit i nezaplněná místa může pomoci i modernizace armády. U zmíněných dělostřelců v Jincích je to nákup nových samohybných děl. Armáda jich chce koupit 52 za zhruba 5 miliard korun.  

„V posledních dvou letech třeba zrovna Jince byla jednotka, kam jsme poslali nejvíc nováčků,“ dodala poradkyně náčelníka Generálního štábu AČR pro lidské zdroje Lenka Šmerdová. Podle velitele dělostřeleckého pluku by se měla tabulková místa i v Jincích zaplnit během tří let. 

Kromě náboru nováčků armáda plánuje a připravuje také vznik úplně nových jednotek, a to třeba výsadkového pluku v Chrudimi nebo záchranného praporu v Rakovníku.

V Česku chybí i necelé tři tisíce policistů

S nedostatkem lidí se už několik let potýká také policie, tam aktuálně chybí asi 2700 lidí. Loni v říjnu totiž vláda rozhodla o navýšení počtu policistů o další tisícovku, čímž se ještě zvýraznil aktuální podstav.

Policistům se od ledna zvýšily platové tarify o dvě procenta a vzrostly také odměny a příplatky. Průměrný měsíční příjem policistů se tak zvýšil na 45 566 korun. Nastupující policisté navíc mohou v některých regionech dostávat i náborové příspěvky, třeba v Praze a středních Čechách to může být až 150 tisíc.  

Navíc se od loňského roku mohou nově k policii hlásit i lidé bez maturity – ovšem jen na méně kvalifikované posty a v nejnižší hodnosti referenta.