Armáda doplňovala řady, převis zájemců byl více než trojnásobný

Z více než sedmi tisíc zájemců jich letos do armády nastoupilo 1977. Vyplývá to z údajů generálního štábu. Podařilo se tak splnit plán z počátku roku, který počítal se zhruba dvěma tisíci nováčků. Navzdory úspěšné náborové kampani má česká armáda stále podstav přes čtyři tisíce lidí.

„Jsme rádi, že přes minimální nezaměstnanost se nám i letos podařilo splnit cíl náboru do armády a stejný cíl je stanoven i pro rok 2019. Věříme, že i v příštím roce bude armáda pro zájemce atraktivním zaměstnavatelem,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Dařilo se nacházet i nové členy elitních jednotek. Například u Hradní stráže prochází kvůli vyšším nárokům na fyzickou a psychickou zdatnost jen asi čtvrtina uchazečů. „V současné době u Hradní stráže ani u výsadkových a průzkumných jednotek nemáme podstav. V případě Hradní stráže a výsadkových a průzkumných jednotek jsou zvýšené nároky k přijetí na tyto pozice kompenzovány stabilizačním příspěvkem, který náleží speciálním odbornostem a činnostem,“ uvedla mluvčí generálního štábu Vlastimila Cyprisová.

Hledají se odborníci na kybernetickou bezpečnost

Z celkového počtu 7111 zájemců byla asi šestina žen. Skoro polovina zájemců měla střední vzdělání s maturitou a zhruba třetina střední vzdělání. Vysokoškolským vzděláním jich disponovalo třináct procent. Mezi novými rekruty je největší zájem o pozici střelce a službu u výsadkového vojska.

Kvůli novým nekonvenčním metodám boje se armáda musí poohlížet i po specialistech v oblasti kybernetické bezpečnosti. „I když se je snažíme finančně motivovat, tak těmto specialistům asi nemůžeme nabídnout tolik, jako některé firmy, takže se snažíme oslovovat lidi po vysoké škole a apelujeme na jejich vlastenecké cítění,“ řekl Pejšek.

Navzdory úspěšnému náboru z posledních let armáda stále bojuje s podstavem. K prvnímu prosinci měla 22 910 vojáků, přičemž do tabulkových počtů jí chybělo více než čtyři tisíce lidí, vyplývá ze statistik generálního štábu. Od počátku letošního roku proto láká zájemce nový náborový web a také centra v Karlových Varech, Hradci Králové a ve Zlíně.