Francie a Německo stvoří nový bojový letoun. Nahradí stíhačky Eurofighter a Rafale

Francie a Německo společně vyvinou novou generaci evropského bojového letounu. Nové stíhačky nahradí podle agentury AP jak Německem využívané stroje Eurofighter, tak francouzský nadzvukový letoun Rafale. Vývoj zatím oba státy financují shodným dílem, vyjednávají zároveň se Španělskem, které se možná k projektu připojí v létě.

Ministryně obrany obou zemí Florence Parlyová a Ursula von der Leyenová ve středu podepsaly smlouvu v hodnotě 65 milionů eur (1,68 miliardy korun), která zaručí financování společného projektu po dobu prvních dvou let.

Podle zdrojů z francouzské armády jsou obě strany otevřené zapojení více evropských partnerů. Už v létě by se k německo-francouzskému kontraktu mohlo přidat Španělsko. „Pracujeme na tom, aby se Španělsko stalo součástí projektu,“ uvedla německá ministryně obrany von der Leyenová.

Vývoj systému nových stíhaček je na francouzské firmě Dassault Aviation a evropském výrobci Airbus, motor budou mít na starosti francouzský Safran a německá společnost MTU Aero Engines. Technologický demonstrátor by měl být podle plánu hotový v roce 2025, celý systém by měl kompletně nahradit stávající letouny do roku 2040. 

Británie, která opouští EU, představila vlastní model stíhačky nové generace, zvaný Tempest, loni v červenci. Zástupci evropských armád a průmyslu podle AP věří, že oba projekty by se s ohledem na velkou finanční i technologickou náročnost mohly v budoucnu spojit.

Francie a Německo jdou cestou užší spolupráce

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron se v druhé polovině ledna zavázali k užší spolupráci, a to mimo jiné v oblasti bezpečnosti, obrany, školství, ochrany životního prostředí či hospodářství.

V Cáchách (Aachen) podepsali smlouvu o přátelství a navázali tak na Elysejskou smlouvu z roku 1963, kterou uzavřeli jejich někdejší předchůdci Konrad Adenauer a Charles de Gaulle. Takzvaná Cášská smlouva se věnuje mimo jiné i koordinaci ve vývozu zbraní.