Muž obžalovaný z požáru liberecké chemičky činu lituje. U soudu odmítl vypovídat

Muž obžalovaný z požáru liberecké chemičky činu lituje (zdroj: ČT24)

V Liberci začal soud s třiačtyřicetiletým Jiřím Machem, který je obžalovaný z obecného ohrožení kvůli požáru liberecké chemičky Severochema. Vypovídat odmítl, jen uvedl, že lituje toho, co se stalo. Podle obžaloby způsobil škodu skoro za 55 milionů korun, Severochema a pojišťovna požadují náhradu škody ve výši 181,560 milionu korun. Obžalovanému hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti dva až osm let vězení.

V případu je obžalovaný bývalý zaměstnanec chemičky, který podle policie způsobil požár při pokusu ukrást chemikálii za zhruba 3000 korun. Požár podle obžaloby vznikl, když si Mach chtěl napustit do devítilitrového kanystru ředidlo. Vznikl při tom elektrostatický výboj, který způsobil mohutný požár.

„Z kamerového záznamu je zřejmé, že odčerpával tekutiny do přinesených plechových kanystrů. Při tom odčerpávání došlo k vzniku požáru, kdy je vidět, že pan obžalovaný na svém oděvu hoří,“ řekla novinářům státní zástupkyně Věra Němcová. Obžalovaný byl podle ní braný původně jako oběť, při požáru utrpěl zranění.

„Lituji toho, co se stalo. Větší část z toho jsem vytěsňoval z hlavy pět měsíců, abych mohl spát a žít normální život,“ řekl ve středu Mach u soudu. O tom, co se před dvěma roky stalo, ale nevypovídal.

Reportáž: Liberecká Severochema sčítá po požáru škody (zdroj: ČT24)

Podezření na krádeže chemikálií podnik měl

V Severochemě pracoval Mach jako chemik - skladník. Jeho povinností podle jeho nadřízeného Pavla Svinky bylo stáčení a skladování kapalných uhlovodíků, míchání ředitel a technických kapalin a příprava stáčení do sudů.

Svinka uvedl, že informaci o možném neoprávněném stáčení chemikálií před požárem dostal, i přes zvýšené kontroly ale podle něj nic neodhalili. Připustil, že bylo možné k nádržím připojit hadici, aniž by se na krádež přišlo. „Když to řeknu laicky, tak se to dá (hadice) připojit kamkoliv,“ uvedl.

Podezření, že Mach krade, měl jeho spolupracovník Zbyněk Zach. Nikam to ale nehlásil, řešil to jen s matkou a přítelkyní. „Věděl jsem, že je (Mach) zadlužený, má finanční problémy a nevěděl, co by se s ním stalo,“ uvedl před soudem Zach.

Před požárem si všiml mezi kotli dvou kanystrů, které tam neměly být. Asi půl minuty na to, když byl v kanceláři, začalo hořet. Na pracovišti kromě něj byl už jen Mach. „Do kanceláře šel obrovský kouř a slyšel jsem hluk. Pak jsem jen utíkal pryč, zadními dveřmi,“ popsal Zach.

Oheň se 29. května 2017 rychle šířil a provázely ho četné výbuchy sudů naplněných chemikáliemi. Požár zasáhl sklad hořlavých kapalin a část výroby. Záchranná služba odvezla z areálu jednoho lehce popáleného člověka, zraněn byl i jeden z hasičů. Na místě zasahovalo okolo 120 hasičů a byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Policie evakuovala z továrny a jejího okolí 50 lidí.

Obchodní ředitel firmy Roman Oberer ve středu u soudu uvedl, že to byl první takový požár od jeho nástupu do Severochemy, což bylo v roce 1998. Obnova po požáru podle něj ještě neskončila, i když se blíží k závěru. Peníze vynaložené na obnovení provozu a ušlý zisk firma vyčíslila na více než 181 milionů, pojišťovna ji vyplatila 100 milionů. Soud bude pokračovat v lednu výslechy dalších svědků.

Plameny ohrozily i desítky autobusů

Požár zaměstnal také řidiče dopravního podniku, který má v sousedství areálu garáže. „Museli jsme ve velice krátké době převozit 29 našich autobusů a pět autobusů smluvních dopravců ze sousedních garáží do bezpečí. Brali se lidé z kanceláří, každý, kdo má řidičské oprávnění D,“ řekla mluvčí podniku Martina Poršová.

Oba areály mají společný plot a hrozilo, že by se oheň mohl rozšířit i na zaparkované autobusy, z nichž řada má nádrže na stlačený zemní plyn (CNG).

Oheň se do dalších částí podniku nerozšířil. Z továrny šlehaly plameny a stoupal hustý tmavý kouř, který ale postupně slábl. Z místa požáru se ozvalo také několik detonací. „Šlo o sudy s hořlavými kapalinami,“ řekla bezprostředně po zásahu mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Další výslechy, ale i čtení znaleckých posudků je naplánováno na 8. ledna, kdy se okresní soud v Liberci ke kauze znovu vrátí.