Sněmovna odložila zvýšení daní i změnu rodičovské

Sněmovna by měla pokračovat ve schvalování vládního návrhu kritizovaného opozicí na zvýšení některých daní, zejména z tabákových výrobků, lihu a hazardu, ve středu. Na páteční  mimořádné schůzi svolané z podnětu koaličních poslanců ANO a ČSSD a také KSČM se na hlasování nedostalo, diskuse byla přerušena. Sněmovna nerozhodla ani o zvýšení rodičovského příspěvku, jednání by mělo pokračovat opět na další mimořádné schůzi příští pátek.

Zhruba pětihodinovou debatu vyplnily kritické projevy opozičních poslanců a spory s vládními poslanci o to, které vlády zvyšovaly nebo snižovaly daně a která strana může za rostoucí výdaje na podporu fotovoltaiky. Mimořádnou schůzi na pátek nechali svolat vládní poslanci a komunisté kvůli zdržovací taktice opozice vůči daňovému balíčku. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) označila postup opozice za obstrukci.

„Máme vlastní strategii snižování daní a podle ní postupujeme. Opozicí jsem nebyla kontaktovaná s žádnými návrhy na kompromis. Jsem připravena společně s kolegy hájit náš balíček dál. Věřím, že čas ještě je. Balíček stejně jednoho dne projde. Aby vůbec nebyl, je vyloučeno, hraje se pouze o účinnost od ledna 2020,“ řekla v Událostech šéfka státní kasy.

Jednání tak budou pokračovat – v případě daní ve středu a ohledně rodičovské na další mimořádné schůzi. Ta by se měla uskutečnit příští pátek a očekává se, že poslanci by mohli zákon, na kterém je shoda napříč politickým spektrem, schválit.

Kabinet počítá se zvýšenými příjmy z některých daní v návrhu rozpočtu na příští rok. Zvýšení daní obhajuje tvrzením, že zdražení alkoholu a cigaret povede k omezení jejich spotřeby. Opozice za tím vidí jen snahu o vyšší přísun peněz do rozpočtu. Zřejmě nejspornějším bodem předlohy je navrhované zdanění technických rezerv pojišťoven. Podle ministryně Schillerové jde v obstrukcích právě o zdanění pojišťoven. Jde podle ní o to, aby balíček nezačal platit včas a pojišťovny získaly ještě jeden rok pro zdaňování podle dosavadních pravidel.

Zejména opoziční poslanci podali desítky pozměňovacích návrhů, norma bude čelit i zamítnutí.

Přestřelka

Ministryně financí v reakci na kritiku pravice uvedla, že nynější i bývalá vláda snížily daně celkem o 98,8 miliardy korun. Až vstoupí v účinnost novela zákona o evidenci tržeb, se kterou je spojena i novela zákona o dani z přidané hodnoty, sníží se daňové zatížení o dalších 3,4 miliardy korun. Toto snížení o víc než 100 miliard si vláda podle ní mohla dovolit i díky tomu, že umí daně vybrat.

„Nikdy jsme se netajili tím, že jsou to i příjmy do státního rozpočtu pro léta 2020, 2021, 2022,“ řekla ministryně. Opozice vládu obviňuje, že jí jde jen o zvyšování příjmů státního rozpočtu.

Jan Skopeček (ODS) prohlásil, že balíček zdraží lidem život, a to třeba ve chvíli, kdy si pořizují nové bydlení a budou muset zaplatit vyšší poplatek za vklad do katastru. Podle vlády by se poplatek měl zvýšit z 1000 na 2000 korun. Obvinil ministryni financí, že chce „vybrabčit“ rezervy pojišťoven. Nově by měly být daňově uznatelné pouze rezervy pojišťoven do výše stanovené evropskou směrnicí Solvency II a rozdíl mezi současnou výší by měly pojišťovny dodanit.

Do občanských demokratů se opřel předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek. „ODS má v genech, že když je volební kampaň, tak slibuje, že bude snižovat daně, když vládne, tak daně vždy zvyšuje, a když je v opozici, tak vždy navrhuje snížit daně,“ prohlásil. Vyčetl ODS její daňové změny od roku 2010, například zrušení daňové slevy pro pracující důchodce. Skopeček se s ním ale přel o to, že tehdejší daňové změny byly časově ohraničené a naopak nynější vládní strany pak toto časové omezení zrušily.

Peněženky

Jan Hrnčíř (SPD) řekl, že jeho hnutí vládní návrh nepodpoří. Zákon podle jeho slov lidem drancuje peněženky. Podobně se zachová i Václav Klaus mladší, který podpoří jen jeden poslanecký pozměňovací návrh měnící zdanění kurzových sázek a loterií.

Předseda SPD a místopředseda sněmovny Tomio Okamura řekl, že vláda trestá sektorovou daní obezřetně podnikající pojišťovny. Ke zvýšení poplatků za vklad do katastru nemovitostí uvedl, že úředníci na katastrech jsou placeni z daní, takže mu uniká, proč se poplatek zvyšuje. Ptal se, zda je to kvůli tomu, aby vláda odradila občany od toho, aby obtěžovali úředníky.

Věra Kovářová (STAN) připomněla slib vlády nezvyšovat daně. „Cílíme na zajištění rovných a spravedlivých podmínek pro práci a podnikání a nebudeme zvyšovat daňovou zátěž,“ stojí ve vládním programovém prohlášení. Projednávaný návrh je však podle ní důkaz, že vláda slib nedodržuje a daně zvyšuje. Je to jen o vytahování peněz z kapes poplatníků, uvedla.

Rodičovský příspěvek

Rodičovský příspěvek má vzrůst podle vládního návrhu od ledna z 220 tisíc korun na 300 tisíc korun. Opozice prosazuje například rozšíření okruhu rodin, které by měly na vyšší příspěvek nárok. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že intenzivně jedná s ministryní financí. „Kdyby se rodičovská nestihla, tak je to katastrofa pro koalici,“ varuje.