Daňový balíček míří do finále. Chystá se zdražení cigaret, výjimka pro kotelny by mohla zůstat

Události: Závěrečné úpravy v klíčovém daňovém balíčku (zdroj: ČT24)

V Poslanecké sněmovně se schyluje k závěrečnému rozhodnutí o daňovém balíčku, který počítá třeba se zdražením cigaret a lihovin nebo s vyšším zdaněním u hazardních her. Zákonodárci v tomto týdnu navrhli hned několik úprav v balíčku. Vláda chce kupříkladu zrušit daňovou výjimku pro domovní kotelny, rozpočtový výbor však doporučil úlevu ponechat.

Zrušení výjimky pro domovní kotelny má mít podle návrhu pozitivní vliv na kvalitu ovzduší. Poslanci ale argumentují dražším vytápěním pro domácnosti. Pocítily by to i dětské domovy nebo domovy důchodců.

Aby se výjimka, která se týká i řady činžovních domů, zachovala, navrhli komunisté. Se stejnou iniciativou ale přišli i Piráti a lidovci. „Neviděli jsme důvod, proč několika stům tisícům lidí zdražit vytápění v bytových domech,“ prohlásil místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Proti záměru ministerstva financí přitom hlasovali i někteří koaliční poslanci. „Tak, jak bylo  zrušení osvobození navrženo, tak by to šlo proti podpoře bydlení,“ míní poslanec ČSSD Václav Votava.

„Oni jsou tam sami za sebe, reprezentují svoje voliče, my jim nedáváme žádné pokyny. Já to beru na vědomí. Myslím, že sledovali sociální hledisko, sledovali, že se bytové domy ozývají,“ konstatovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Zdanění cigaret
Zdroj: ČT24

Klíčovou součástí balíčku je růst spotřební daně u lihu a tabákových výrobků. Podle vlády jde o reakci na dlouhodobý apel ministerstva zdravotnictví. Alkohol a cigarety mají být méně dostupné, což má vést ke snížení spotřeby.

Kritika zní ze strany opozice. „Neslyšeli jsme o žádných preventivních programech, které chce vláda ve snížení spotřeby dělat. Je to pouze snaha zvýšit si příjmovou stranu rozpočtu,“ obává se místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS).

Zdanění lihovin
Zdroj: ČT24

Spor o zdanění výher

Balíček vládních změn počítá rovněž s vyšším zdaněním u hazardních her. Nově by lidé měli odvádět daň z příjmu u výher nad sto tisíc korun. Výjimkou by nebyla ani účtenková loterie ministerstva financí. 

Komunisté ale chtějí stanovenou hranici zvýšit na milion a rozpočtový výbor úpravu nakonec podpořil. „Když má někdo mnohamilionové, mnohamiliardové výhry, tak proč by nezaplatil daň? Vyňaty byly malé výhry,“ podotkl komunistický poslanec Jiří Dolejš. „Je to pro mě trochu překvapení, my jsme s tím limitem 100 tisíc tak nějak počítali,“ reagovala Schillerová.

Výbor vládu podpořil v záměru zdražit poplatek za vklad do katastru nemovitostí na dvojnásobek – tedy dva tisíce korun. Zachování současných sazeb naopak poslanci neschválili. Balíček počítá i se zdaněním technických rezerv pojišťoven, což se nelíbí pravicové opozici ani pojišťovnám.

Další fáze projednávání daňových změn by měla poslance čekat příští týden, ta finální zřejmě přijde v říjnu.