Česko slouží jako tranzitní země zlodějům luxusních aut. Většina míří do Polska

Česko slouží jako tranzitní země zlodějům luxusních aut (zdroj: ČT24)

Česká republika slouží zlodějům luxusních aut jako tranzitní země. Většina ukradených vozů míří podle policie z Německa nebo Rakouska do Polska. Například v Královéhradeckém kraji zadrželi policisté v posledních týdnech několik takových aut.

Akci na zadržení ukradeného vozu královéhradečtí policisté spouštějí i několikrát za měsíc. Zloději auta obvykle převážejí přes Českou republiku k severním sousedům, tedy do Polska.

„Operační důstojník podle dostupných sil a prostředků vyšle nejbližší hlídku, která je vybavená zastavovacími pásy nebo samopaly, a je-li to nutné, tak ujíždějící vozidlo přinutí k zastavení,“ popisuje vedoucí operačního obvodu Hradec Králové Libor Vejs.

Jen v okolí Hradce Králové zadrželi policisté v posledních týdnech pět takových aut. „Události z posledních týdnů potvrdily, že Královéhradecký kraj je tranzitním místem pro řidiče, kteří převážejí vozidla odcizená v Rakousku,“ uvedla mluvčí krajské policie Ivana Ježková.

Zloději aut podle policistů nejčastěji využívají hlavní silniční tah z Hradce Králové do Jaroměře a dále směrem přes Náchod. „Jedná se především o mladé lidi, kteří pocházejí z Polské republiky a jsou většinou pod vlivem drog, konkrétně pervitinu,“ uvedl vedoucí pohotovostního eskortního oddělení Hradec Králové Libor Haken.

Zloději se zaměřují na automobily luxusních značek. Využívají toho, že dálkové ovládání v klíči s vozidlem komunikuje na dálku třeba i ve chvíli, kdy je majitel doma. Pomocí počítače se speciálním programem a zesilovací antény dokážou vůz odemknout a nastartovat. Auta potom zloději v Polsku obvykle rozebírají a rozprodávají na náhradní díly.