TÉMA

Náhradní díly

Opravy starších praček či mobilních telefonů mají být jednodušší

V týdnu schválil Evropský parlament takzvané právo na opravu, které má zajistit jednodušší opravy starších spotřebičů a elektroniky jako praček či mobilních telefonů. I po uplynutí záruční doby by tak měli výrobci povinnost například dodávat servisům za přiměřenou cenu náhradní díly. Pokud směrnici schválí členské státy, může začít platit do dvou let.
28. 4. 2024|

Škod po nehodách přibude letos asi o pět procent, pojišťovny ale z povinného ručení vyplatí mnohem více

Více než o desetinu meziročně vzrostou škody po dopravních nehodách, uvedla Česká kancelář pojistitelů. Pojišťovny odhadují, že ke konci roku vyplatí na povinném ručení 16,7 miliardy korun. Loni byly škody o 1,8 miliardy nižší. Růst souvisí hlavně se škodní inflací. Vzroste sice zřejmě i celkový počet nehod, respektive pojistných událostí, ale výrazně méně než výše škod – asi o pět procent. Systém pojištění také čekají od příštího roku změny.
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 20:08|

České dráhy zdraží. Cenový skok ale bude nižší než inflace, řekl Kupka

České dráhy (ČD) v příštím roce určitě nezdraží jízdné ve výši současné inflace, zvýšení cen bude nižší. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Průměrná míra inflace v Česku se nyní pohybuje kolem 17 procent. ČD se chystají zdražovat kvůli nárůstu nákladů na energie a materiál. Zdražení podle Kupky nepřesáhne 15 procent. Ministr chce hledat v dopravě úspory.
18. 9. 2022|

„Pokud se Rusko nezastaví na Ukrajině, nezastaví se před ničím,“ řekla Čaputová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po návratu z Kyjeva uvedla, že viděla hodně bolesti a utrpení. Německo a USA podpoří Ukrajinu systémem protivzdušné obrany IRIS-T a Washington příslíbil dodávku raketometů HIMARS, nepůjde ale o systémy s velmi dlouhým dosahem. Kreml uvedl, že nevylučuje setkání Putina se Zelenským, sejde se s ním ale jen k podpisu předem připraveného dokumentu. Výsledkem společného zasedání ukrajinské a polské vlády byl podpis řady dohod o spolupráci. Dánsko nejspíš v referendu schválilo posílení bezpečnostní spolupráce s EU.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 23:34|

Služby během ledna významně zdražují. Na zvýšení cen elektřiny a plynu reaguje i kultura a sport

Podnikatelé během ledna začali přeceňovat řadu svých služeb. Reagují na dražší vstupy, především pak na nárůst cen elektřiny a plynu. A většina se shoduje na tom, že v průběhu roku se bude zamýšlet nad dalším zvýšením.
25. 1. 2022|

Vaše výrobky mohou ještě sloužit, vzkazují spotřebitelské organizace firmám a chtějí právo na opravu

Organizace na ochranu spotřebitelů chtějí donutit výrobce, aby umožňovali opravit své produkty. Požadují proto po unijních zákonodárcích, aby evropskou legislativu rozšířili o právo na opravu. Tvrdí, že se tím nejen něco ušetří, ale také to zbrzdí přibývání elektroodpadu. Chtějí tak změnit současný stav, kdy v posledních dvou desetiletích řada výrobců svým zákazníkům opravy přinejmenším ztěžuje.
25. 11. 2021|

Náhradní díly budou muset výrobci schraňovat ještě minimálně sedm let po ukončení prodeje

Náhradní díly na domácí spotřebiče mají být podle nové evropské směrnice dostupné ještě deset let po ukončení prodeje, a to patnáct dnů od objednání. Zároveň by měly jít vyměnit s použitím běžných nástrojů. Měl by tedy být konec složitému shánění součástek z druhovýroby nebo použitých částí v dobrém stavu, když se porouchá například hradlo v zánovním, ale již nevyráběném televizoru.
10. 4. 2021|

Vyzbrojování armády se prodlužuje kvůli neefektivnímu systému, říká Nejvyšší kontrolní úřad

Systém nákupu výzbroje pro armádu není efektivní, vyzbrojování se tak proti plánům prodlužuje a prodražuje, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který prověřil peníze, které v letech 2017 až 2020 vydalo ministerstvo obrany na výzbroj české armády. Podle něj obrana porušila při uvedených nákupech v několika případech zákon o zadávání veřejných zakázek. Ministerstvo ale nesouhlasí s tím, že se vyzbrojování armády prodlužuje a prodražuje, podle něj k takovému závěru nelze dojít na základě kontroly jen vzorku zakázek.
11. 1. 2021|

Výrobci elektroniky by měli prodávat také náhradní díly, chtějí europoslanci. Podporují právo na opravu

K zavedení takzvaného „práva na opravu“ vyzvali ve středu poslanci Evropského parlamentu Unii. Spočívat má v tom, že by výrobci elektroniky a spotřebičů museli prodávat také náhradní díly. Poslanci chtějí, aby lidé měli možnost rozbité výrobky opravovat a dál používat, místo aby je vyhazovali a museli si kupovat nové.
25. 11. 2020|

Testy odhalily nekvalitní filtr pevných částic s platnou certifikací. Úřady se ho snaží zakázat

V Česku se podle ministerstva dopravy prodává série nekvalitních filtrů pevných částic do aut s naftovým motorem. Jde o polský výrobek s platnou certifikací. Testy ukázaly, že mimo jiné propouští mnoho škodlivin. Resorty dopravy a životního prostředí se snaží jeho prodej zakázat.
13. 1. 2020|

Česko slouží jako tranzitní země zlodějům luxusních aut. Většina míří do Polska

Česká republika slouží zlodějům luxusních aut jako tranzitní země. Většina ukradených vozů míří podle policie z Německa nebo Rakouska do Polska. Například v Královéhradeckém kraji zadrželi policisté v posledních týdnech několik takových aut.
22. 10. 2019|

Havarovaný trolejbus měl najeto přes milion kilometrů. Podobných „dědečků“ přitom jezdí po českých městech víc

Trolejbus, který se počátkem minulého týdne v Brně čelně srazil s tramvají, měl najeto přes milion kilometrů. V Česku přitom nejde o nic neobvyklého: podobných veteránů jezdí v českých městech více. Na rychlejší obměnu veřejných dopravních prostředků chybí peníze. Jenže ke starým trolejbusům zase nejdou sehnat náhradní díly: Dopravní podniky si proto náhradní součástky často upravují samy.
13. 4. 2019|

Ceny za opravy v autoservisech rostou. Vzhůru je tlačí dražší náhradní díly i vyšší mzdy mechaniků

Opravy aut zdražily v autoservisech za posledních sedm let zhruba o třetinu. Průměrná oprava vozu po autonehodě tak nyní vyjde zhruba na 40 tisíc korun, vyplývá z aktuálních údajů pojišťoven. Stojí za tím nejen vyšší vybavení aut elektronikou a bezpečnostními prvky. Servisy si také musí pořizovat stále dražší vybavení a svoji roli hrají rovněž rostoucí mzdové požadavky automechaniků.
10. 3. 2019|