Škod po nehodách přibude letos asi o pět procent, pojišťovny ale z povinného ručení vyplatí mnohem více

Události: Povinné ručení (zdroj: ČT24)

Více než o desetinu meziročně vzrostou škody po dopravních nehodách, uvedla Česká kancelář pojistitelů. Pojišťovny odhadují, že ke konci roku vyplatí na povinném ručení 16,7 miliardy korun. Loni byly škody o 1,8 miliardy nižší. Růst souvisí hlavně se škodní inflací. Vzroste sice zřejmě i celkový počet nehod, respektive pojistných událostí, ale výrazně méně než výše škod – asi o pět procent. Systém pojištění také čekají od příštího roku změny.

Pojišťovny se podle předběžného odhadu budou za celý rok zabývat 261 tisíci škodami po dopravních nehodách. Loni jich vzniklo 249 tisíc, takže jich přibude zhruba o pět procent. Na povinném ručení ovšem pojišťovny vyplatí zřejmě výrazně více – očekávají za celý rok dvanáctiprocentní nárůst z 14,9 na 16,7 miliardy korun.

„Jde o další eskalaci ve srovnání se stejným obdobím roku 2022, kde byl jedenáctiprocentní inflační nárůst. Předcházející škodní inflace u majetkových škod se pohybovala na úrovni osmi procent a v předchozích letech kolem šesti procent,“ upřesnil pojistný matematik České kanceláře pojistitelů Petr Jedlička. 

Již definitivní srovnání mají pojišťovny zatím ke konci třetího čtvtrletí, v té době se průměrná majetková škoda meziročně zvýšila o třináct procent. Vliv měl růst ceny práce v autoservisech, zdražení náhradních dílů, ale i postupná modernizace vozového parku.

Pojišťovny po nehodách kromě škod na autech vyplácejí také bolestné nebo kompenzují ztížení společenského uplatnění. Podle kanceláře pojistitelů by mělo být množství škod na zdraví srovnatelné s loňskem, tedy zhruba 10 500. Vyplacená částka nicméně vzroste, což je mimo jiné důsledek pravidelné valorizace částek za odškodnění bolestného a ztížení společenského uplatnění stanovené v občanském zákoníku.

„Na další nároky působí také ekonomické a inflační vlivy spojené s růstem mezd ovlivňující odškodnění ztráty na výdělku, náklady na péči v rámci asistencí v domácnosti i růst nákladů na zdravotní péči. Průměrné hodnoty odškodnění narostly o desítky procent,“ doplnil Jedlička.

Povinné ručení poskytuje v Česku dvanáct pojišťoven. Sazby obvykle stanoví podle stáří vozidla, objemu motoru, věku a místa bydliště provozovatele, některé zohledňují i roční nájezd. Povinné ručení musí mít každý dopravní prostředek, kterému byla přidělena registrační značka nebo technický průkaz. V druhém letošním pololetí přesáhl počet pojištěných vozidel 9,25 milionu. Meziročně růst celého pojištěného portfolia dosahuje 2,6 procenta.

Pro příští rok avizovaly pojišťovny zdražení povinného ručení v průměru o desetinu, což dávají do souvislosti se škodní inflací. Předpokládají, že pojistné výrazněji vzroste mladým řidičům a těm z velkých měst. Letos se podle České kanceláře pojistitelů zvýšila průměrná cena povinného ručení zhruba o dvě procenta.

Stále častěji do čísel promlouvají také havárie jezdců na koloběžkách. Od ledna do října jich policisté vyšetřovali 368, včetně tří smrtelných. Právě jejich rostoucí počet je i jedním z důvodů, proč se povinné ručení rozšiřuje. Nově si ho budou muset sjednat řidiči všech vozidel s konstrukční rychlostí nad 25 kilometrů v hodině, respektive nad čtrnáct kilometrů, pokud vozidlo váží víc než 25 kilogramů. Platit to tedy bude třeba pro sněžné skútry, některé typy zahradních traktorů a pracovní techniky nebo elektrokoloběžky.

Systém čekají změny

V systému pojištění proběhnou i další změny. Nově nebude smlouvu uzavírat vlastník, ale provozovatel vozidla. Minimální limit povinného ručení se zvýší z pětatřiceti na padesát milionů korun, chystá se i digitalizace.

„On-line předávání dat mezi pojišťovnami, ministerstvem dopravy a policí bude také znamenat, že klient už nebude vůbec s sebou muset vozit zelenou kartu, protože bude kdykoliv možné na dálku zkontrolovat, jestli povinné ručení má uzavřené či nikoliv,“ uvedl výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů a České asociace pojišťoven Jan Matoušek. 

O změnách, které nařizuje evropská směrnice, jedná Poslanecká sněmovna. V Česku by mohly začít platit ve druhé polovině příštího roku.