Žaloba o 22 milionů za nájem domů v Horoměřicích může být stažena, uvedl konkurzní správce Monsport

Události: Do dvou týdnů by měl zasednout věřitelský výbor (zdroj: ČT24)

Konkurzní správce zkrachovalého H-Systemu Josef Monsport uvedl, že je připraven jednat s jednotlivými členy družstva Svatopluk o případném prodeji domů v Horoměřicích u Prahy. Ve hře je podle něj i stažení žaloby, kterou se po družstvu domáhá 22 milionů korun za nájem za poslední tři roky. Ústavní soud tento týden odmítl stížnost Svatopluku proti rozhodnutí o vystěhování domů.

Členové družstva Svatopluk si domy v Horoměřicích dostavěli za vlastní peníze, neměli ale souhlas konkurzního správce. Podle Nejvyššího soudu jsou tak nemovitosti součástí konkurzní podstaty H-Systemu a Monsport je může zpeněžit, aby poměrným způsobem uspokojil všechny věřitele po zkrachovalé firmě.

Konkurzní správce může zorganizovat přímý prodej nebo prodej prostřednictvím dražby. „Samozřejmě ten nejlepší stav je, aby o ty nemovitosti neprojevil nikdo zájem. Aby jediným zájemcem byli ti lidé, kteří to z vlastních prostředků vlastně postavili,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Naopak Monsport po nálezu Ústavního soudu uvedl, že by rád prodal domy jako celek jednomu majiteli, který by je současným obyvatelům dál pronajímal.

Bytové družstvo Svatopluk chce na odkup domů získat úvěr, ve středu ale požádalo premiéra, aby stát u banky za úvěr ručil, kvůli věku obyvatel totiž bude obtížné ho získat, dodal předseda Svatopluku Martin Junek.

Podle ministerstva spravedlnosti už totiž zřejmě nejsou zákonné možnosti, jak kauzu H-Systemu řešit. Stát ale uvažuje o takzvaném mimořádném opatření, kterým by podvedené klienty alespoň částečně odškodnil. „Myslím si, že by možná bylo vhodné nějakým mimořádným opatřením v rámci zákona o majetku, v součinnosti s paní vicepremiérkou Schillerovou, hledat nějaké mimořádné řešení,“ uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). 

Družstvo Svatopluk také čelí žalobě o 22 milionů korun za nájem za poslední tři roky. Podle konkurzního správce však může být žaloba nakonec stažena. „Mám jisté obavy, jestli a v jakých časových horizontech, pokud bychom vyhráli, budeme schopni z toho družstva nějaké peníze dostat a kolik,“ dodává Josef Monsport.

Jasněji o osudu lidí z Horoměřic bude do dvou týdnů, to byl mě zasedat věřitelský výbor, který může vynést definitivní rozhodnutí ohledně prodeje domů.