Hejtmanka Karlovarského kraje Vildumetzová koncem roku skončí ve funkci

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO) se do konce roku vzdá funkce. Čeká totiž dítě. Hejtmanka to oznámila na Facebooku. Podle serveru Deník.cz se politička vzdá i vedení Asociace krajů a zůstane pouze poslankyní.

„Rozhodla jsem se, že nejpozději do konce roku předám funkci hejtmanky. V čele našeho kraje musí stát někdo, kdo se mu může věnovat 24 hodin denně,“ oznámila hejtmanka na sociální síti.

Vildumetzová se pozice hejtmanky údajně chtěla vzdát už loni v únoru, protože po volbách do sněmovny se stala poslankyní. Širší vedení hnutí ANO totiž vyzvalo po sněmovních volbách v roce 2017 své hejtmany, kteří se stali zároveň poslanci, aby si vybrali jednu z funkcí.

Později si to ale Vildumetzová rozmyslela z toho důvodu, že byla jedenácti hlasy zvolena předsedkyní Rady Asociace krajů ČR, což označila za pozici významnou a prestižní. 

  • Vystudovala Pedagogickou fakultu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (1995). V následujících letech (1995 až 2000) učila tělocvik a občanskou nauku na základní škole v Horním Slavkově. Pak nastoupila jako ředitelka tamního domu dětí a mládeže a městského kulturního střediska.
  • V letech 2006 až 2013 byla starostkou města Horní Slavkov, v krajských volbách v roce 2012 se stala krajskou zastupitelkou, mandát jí zanikl v prosinci 2014 po přestěhování.
  • Od října 2013 působila jako výkonná místopředsedkyně Svazu měst a obcí, koncem roku 2014 nastoupila na ministerstvo vnitra, kde v křesle náměstkyně nahradila Adrianu Krnáčovou, která se stala pražskou primátorkou.
  • Od listopadu 2016 je hejtmankou Karlovarského kraje, v prosinci téhož roku se stala i předsedkyní Asociace krajů. Od října 2017 pak zasedá také v Poslanecké sněmovně.
  • V roce 2008 vstoupila do ODS, jejíž členkou byla až do října 2014. Od roku 2015 je členkou ANO.
  • Ve funkci starostky se stala obětí stalkingu, tedy pronásledování ze strany neodbytného ctitele. Muži, který Vildumetzovou pronásledoval, nakonec soud v roce 2013 vyměřil podmíněný trest deset měsíců s odkladem na 30 měsíců.
  • V roce 2003 obsadila druhé místo v soutěži Missis České republiky o nejsympatičtější maminku a dítě. V roce 2013 zvítězila v soutěži Nadějná politička.
  • Loni se provdala za dlouholetého přítele Jana Mračka, který je regionálním politikem ODS.

Hejtmanem se může stát náměstek Petr Kubis

Nového hejtmana Karlovarského kraje budou zastupitelé podle informací serveru Deník.cz volit na mimořádném zastupitelstvu 11. listopadu. Hejtmanem by se mohl stát buď krajský náměstek Petr Kubis (ANO), není ale vyloučena ani nominace krajského náměstka Martina Hurajčíka (ANO), napsal server.

„Práce pro kraj se nevzdávám, v krajské radě bych ráda zůstala. Úkolů zůstává hodně, chtěla bych třeba dokončit zahájení obnovy Císařských lázní a sestavit zodpovědný krajský rozpočet na rok 2020. To je ale jen zlomek toho, co jsme rozpracovali. Proto, pokud budu moci, chci pomoci. Přednost ale nyní má moje rodina,“ sdělila webu Mračková Vildumetzová, která je hejtmankou od roku 2016. Za Jana Mračka se provdala loni v srpnu.

Jiné hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO) se narodila dcera letos v březnu. Funkce v čele kraje se ale nevzdala, do práce se vrátila zhruba po šestinedělí.