Skupina senátorů chce do ústavy zakotvit právo bránit se zbraní, vychází z petice se sto tisíci podpisy

Právo bránit se legálně drženou zbraní chce do ústavního pořádku zakotvit skupina senátorů. Zákonodárci horní komory připravili novelu, která má mimo jiné reagovat na snahu Evropské unie držení zbraní regulovat, a doplnila by Listinu základních práv a svobod. Senátorská iniciativa vychází z petice, kterou podepsalo přes sto tisíc lidí.

Listina by podle návrhu měla být doplněna o právo „bránit svůj život či život jiného člověka i se zbraní“. Cílem je povýšit na ústavní úroveň právo na obranu života za splnění dosavadních podmínek nutné obrany a krajní nouze, vysvětlil v úterý předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD).

Senátor ODS a bývalý policejní prezident Martin Červíček za předkladatele zdůraznil, že novela se neomezuje na střelné zbraně, jejichž vlastnictví je regulováno, a nepovede k nekontrolovanému ozbrojování. Novelu podle něj podepsalo pětatřicet senátorů a horní komora by ji měla začít projednávat v říjnu.

Mezi podporovateli je i Václav Láska (Senátor 21), jenž patřil k odpůrcům původní neúspěšné ústavní novely, která měla zakotvit právo držet zbraň za účelem ochrany a obrany státu. Senát její přijetí před dvěma lety neumožnil.

Nenechme se odzbrojit, apeluje Černochová

Předseda senátní ústavní komise Jiří Dientsbier (ČSSD) uvedl, že tato změna by byla nesystémová, nepotřebná a potenciálně škodlivá. Za zbytečnou pokládá i chystanou novelu, neboť stávající znění Listiny je prý dostatečné.

„Žádnou další ochranu vám změna Listiny neposkytne,“ řekl předkladatelům. Bojí se přílišného rozšíření zbraní mezi lidmi, které by podle něj zhoršilo bezpečnost. Místopředseda komise Zdeněk Hraba (STAN) je naopak přesvědčen, že novela má pomoci zachování dosaženého právního stavu držení zbraní v tuzemsku.

Přijetí novely podpořil i senátor za ANO Ladislav Václavec nebo advokát a bývalý poslanec sociálních demokratů Zdeněk Koudelka, neboť podle něj brání právo na obranu „vytunelovat obyčejným zákonem“. Jana Černochová (ODS) volá po tom, abychom se nenechali nikým odzbrojit ani zastrašit.

Počty držitelů zbrojních průkazů
Zdroj: Policejní prezidium ČR

Předseda petičního výboru Pavel Černý uvedl, že chystaná novela má zabránit odzbrojování potenciálních obětí. Podle něj jsou unijní státy, které zakázaly i nošení nožů nebo obranných prostředků, mnohem méně bezpečné než Česko. „Omezení jsou zjevně neúčinná a neúčelná, jedná se jen o šikanu,“ tvrdí Černý.

Současné české normy týkající se zbraní považuje spoluautor petice za dokonalé a nejlepší na světě, je proto žádoucí, aby se tento stav upevnil. Věří, že není důvod, aby se zanesením do Listiny základních práv a svobod vzrostl počet trestných činů, v nichž zbraně hrají roli.

Podle Antla by podporovatelé novely neměli tvrdit, že jde o snahu eliminovat důsledky evropské zbraňové směrnice, kterou Česko musí přijmout. Na to, že evropské právo má před ústavním přednost, upozorňoval i Dienstbier.

Maxim Tomoszek z katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci volá po opatrnosti. „Nejsem úplně nadšený z toho, že bychom měli zasahovat do Listiny základních práv a svobod. Jde o dokument, který by měl být stabilní, koncipován je dobře, nevidím přínos změny,“ uvedl akademik v Devadesátce ČT24. Je podle něj otázkou, jestli je vhodné současný stav konzervovat, jak požaduje petice. V budoucnu by to zákonodárcům totiž ztížilo případné změny.

Změny chystá i vnitro

Novou zbraňovou legislativu kromě senátorů připravuje i ministerstvo vnitra, které počítá se vznikem šesti kategorií zbraní. Zbrojní oprávnění by se mohlo vydávat na dobu neurčitou, pravidelně by se ale musela kontrolovat bezúhonnost nebo svéprávnost majitele. Zřídit by se také měl dobrovolný systém takzvané střelecké přípravy.

„Pokud by došlo k nějakým krizovým stavům, bylo by možno takto lépe kompetentní a vycvičené držitele zbrojních průkazů využívat k účelům, které by bylo potřeba,“ představuje si Milena Bačkovská, vedoucí oddělení obecní policie a zbraní na ministerstvu vnitra.

Evropskou směrnici Česko dalo k soudu

Po střelbě v Uherském Brodě se problematikou začala zabývat i tuzemská vláda. Regulovat držení zbraní má i evropská iniciativa, která zpřísňuje pravidla pro držení zbraní, a vznikla v souvislosti s teroristickými útoky. V současnosti je v implementační fázi. Česko se proti unijní směrnici rozhodlo postavit a žalobu nyní řeší soudní dvůr v Lucemburku.

Směrnice by zcela zakázala poloautomatické zbraně, do kategorie normálních by přešly historické kusy. Zkomplikovaly by se třeba rekonstrukce historických bitev. I proto Česko s pravidly nesouhlasí a směrnici považuje za diskriminační.

Rozhodnout by soudní dvůr měl ještě tento podzim. Generální advokátka mu už v dubnu doporučila českou žalobu zamítnout. Pokud se k jejímu názoru soud přikloní, bude muset Česko omezení zbraní schválit.