Výročí vzniku ČSR ve stínu sporu s rektory. Nedorazí Hampl ani Zima

Praha – Bývalý rektor Univerzity Karlovy a zvolený senátor Václav Hampl se omluvil ze zítřejšího předávání státních vyznamenání. Ceremoniálu na Pražském hradě se nezúčastní na protest proti tomu, že prezident Miloš Zeman opět nepozval dva rektory, s nimiž měl v minulosti spory. Na Hrad nedorazí ani předseda České konference rektorů Tomáš Zima. Řád Bílého lva při příležitosti 96. výročí Československa dostane zachránce stovek židovských dětí Sir Nicolas Winton. Státní vyznamenání by mohl získat i slovenský premiér Robert Fico. Státní svátek tradičně doprovodí piety, vojenské akce a koncerty. Pro veřejnost se otevře Kramářova vila či budova parlamentu.

Vybraní rektoři po roce znovu dostali košem

Zeman letos opět nepozval dva rektoryMikuláše Beka z Masarykovy univerzity a Libora Grubhoffera z Jihočeské univerzity. Bek v minulosti nenechal Zemana vystoupit ve škole z obavy před volební agitací a Grubhoffer se zastal Martina C. Putny, kterého Zeman odmítal jmenovat profesorem. „Hájím prestiž hlavy státu a zájmy všech budoucích prezidentů, kteří přijdou po mně,“ uvedl prezident. Rektory jeho rozhodnutí pupudilo. Je to svátek České republiky, nikoliv Miloše Zemana, glosoval tuto skutečnost předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer.

Řada rektorů se tak oslav 28. října na Pražském hradě nezúčastní, i když oficiálně kvůli jiným povinnostem. Hned několik akademiků bude na pracovní cestě v Indii, jiní hlásí dlouhodobě plánovanou cestu do Ameriky, jako v případě rektora Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslava Millera. Na pozvání museli odpovědět nejpozději 24. října.

Senátor Václav Hampl nedorazí k Zemanovi
Zdroj: ČT24/Facebook

Určitě přijede: rektor zlínské Univerzity Tomáše Bati Petr Sáha a rektor Vysokého učení technického v Brně Petr Štěpánek.

Kdo se na Hradě neobjeví?

  • Josef Hynek, Univerzita Hradec Králové (zahraniční cesta)
  • Miroslav Ludwig, Univerzita Pardubice (zahraniční cesta)
  • Ivo Medek, Janáčkova akademie múzických umění (zahraniční cesta)
  • Ivo Vondrák, Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava (pracovní vytíženost)
  • Zdeněk Kůs, Technická univerzita Liberec (účast odřekl, nechce to komentovat)
  • Jaroslav Miller, Univerzita Palackého v Olomouci (pracovní cesta)
  • Pavel Suchý, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
  • Václav Hampl, bývalý rektor Univerzity Karlovy a zvolený senátor
  • Tomáš Zima, předseda České konference rektorů
  • Petr Konvalinka, České vysoké učení technické v Praze 

Kdo má vyznamenání jisté a o kom se spekuluje?

Zeman už dříve avizoval, že chce vyznamenat zesnulou ruskou disidentku Natalji Gorbaněvskou, která v srpnu 1968 v Moskvě spolu s dalšími „sedmi statečnými“ protestovala proti okupaci ČSSR vojsky Varšavské smlouvy. Dalšími by měli být čeští vojáci, kteří letos zahynuli v Afghánistánu.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček odmítl jména možných kandidátů na ocenění komentovat. Zemanova kancelář pouze odtajnila, že speciální ceremoniál připraví pro zachránce židovských dětí sira Nicholase Wintona. Zachránce stovek židovských dětí za své činy získal řadu britských i českých vyznamenání. Byl třeba povýšen do šlechtického stavu a v roce 1998 mu prezident Václav Havel udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

České televizi se už dříve podařilo zjistit, kdo z osobností dostal osobní pozvánku na Hrad. Mezi vyznamenanými tak mohou být třeba filmový tvůrce Robert Sedláček, který v minulosti právě o Miloši Zemanovi natočil dokument. Pozvánka už přišla také 95letému cestovateli a spisovateli Miroslavu Zikmundovi. Vyznamenání by letos mohl obdržet i režisér Filip Renč, který Zemanovi natočil předvolební spot před prezidentskými volbami. Účast na Hradě potvrdila i zpěvačka Lucie Bílá, která poté, co zpívala pro Václava Klause a jeho ODS, podpořila při loňské prezidentské volbě právě Miloše Zemana.

Prezident na slavnost pozval také slovenského premiéra Roberta Fica. Podle deníku Mladá fronta Dnes ho chce vyznamenat buď řádem Bílého lva, nebo řádem Tomáše Garrigua Masaryka. Pokud k tomu dojde, půjde o neobvyklý krok. Aktivní zahraniční státníci totiž dostávají státní vyznamenání spíše při oficiálních návštěvách.

Josef Turek z Vojenského historického ústavu o řádech a medailích

"Řády Bílého lva a Tomáše Garrigua Masaryka představují vyšší formu vyznamenání, medaile pak nižší, nicméně stejně významnou. Řád Bílého lva je považován za klenot mezi evropskými řády – původně byl určen hlavně pro hlavy států. V průběhu času se měnil v závislosti na politickém systému. Myslím si, že nejlepší kvalitu měl za 1. republiky návrh Rudolfa Karneta. Rukodělná zručnost, kterou první republika oplývala, je pro nás nedosažitelná. Podoba ocenění by vždy měla vyjadřovat důstojnost a čest, kterou prokazuje stát nositeli řádu."

"Řád Tomáše Garrigua Masaryka je civilní ocenění – pro zasloužilé politiky, významné osobnosti, které pozvedly jméno České republiky. Medaili za zásluhy by pak měl dostávat někdo, kdo se skutečně zasloužil o stát, někdo, kdo je spojený s civilním životem – mohou to být politici, sportovci, umělci. A medaili za hrdinství? Musí jít o skutek, který je výjimečný – u vojáků statečnost v boji, u ostatních skutek, který přispěl kupříkladu k záchraně života."

image_603663
Zdroj: ČT24

Své dveře tradičně otevřou výnamné instituce. Lidé tak mohou vidět rezidenci premiérů Kramářovu vilu, Poslaneckou sněmovnu, Senát, ministerstvo průmyslu a obchodu, Obecní dům v Praze nebo rezidence primátora hlavního města.