Pro Sira Wintona chystá Hrad zvláštní ceremoniál v komorním prostředí

Praha – Přesně za týden přiletí do Prahy Sir Nicholas Winton. Zachránce stovek židovských dětí převezme nejvyšší tuzemské vyznamenání – Řád Bílého lva. Prezident Miloš Zeman mu ocenění předá 28. října při odpoledním komorním ceremoniálu a nikoliv večer ve Vladislavském sále, jak bývá zvykem. Spolu se Sirem Wintonem přijede i dvanáct těch, které ušetřil koncentračního tábora. Jejich fotografie by měly ve slavnostní den mimořádně zdobit vchod na Pražský hrad.

Před vypuknutím druhé světové války zachránil 669 československých židovských dětí, když zorganizoval jejich převoz z tehdejšího nacistického protektorátu do Velké Británie. Za tento mimořádný čin teď získá Sir Nicolas Winton nejvyšší české státní vyznamenání – prezident by mu měl propůjčit Řád Bílého lva občanské skupiny.

Předání řádu bude výjimečné – Sir Winton jej nedostane 28. října večer jako ostatní, ale už odpoledne při zvláštním ceremoniálu. Ten se navíc nebude konat na tradičním místě ve Vladislavském sále, nýbrž v komornějším prostředí, které bude pro 105letého hrdinu co nejpohodlnější.

Podle informací ČT, získaných od některých z tzv. Wintonových dětí, by se mělo jednat o Trůnní sál. Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt je nicméně na informace skoupý. „Tento ceremoniál se bude konat v areálu Nového královského paláce. Mohu prozradit, že v rámci ceremoniálu bude ještě jedno velké překvapení od pana prezidenta,“ sdělil Forejt.

Cesta vládním speciálem a s příbuznými

Do Prahy přepraví Sira Wintona vládní speciál a doprovodí jej několik rodinných příslušníků – dcera Barbara, syn Nick a vnoučata. V Česku pobude jen několik hodin. Podle hradního protokoláře Forejta by se měl zastavit v centru Prahy na místech, kde na sklonku války často pobýval. Někdejšího letce prý k cestě do české metropole nalákal i slib, že se bude moci během letu podívat do pilotní kabiny.

Podle slovenského režiséra Mateje Mináče se Winton ještě před dvěma lety „svezl“ na sedadle druhého pilota v malém letadle Cessna, které letělo z Maidenheadu do Londýna a zpět. „Věkový rozdíl mezi prvním a druhým pilotem byl v tomto případě 78 let, přičemž Winton sám převzal řízení,“ poznamenal Mináč.

Za týden přiletí do Prahy Sir Nicholas Winton (zdroj: ČT24)

Sir Nicholas Winton za své činy získal řadu britských i českých vyznamenání. Byl třeba povýšen do šlechtického stavu a v roce 1998 mu prezident Václav Havel udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

V Praze byl naposledy v lednu 2011, kdy se účastnil světové premiéry celovečerního dokumentu Nickyho rodina režírovaného právě Matejem Mináčem. Ten pracuje s Wintonovým příběhem už léta – poprvé jej zfilmoval před třinácti lety ve snímku Všichni moji blízcí, podruhé v roce 2002 v oceňovaném dokumentu Síla lidskosti a naposledy ve zmiňovaném filmu Nickyho rodina.

O Wintonových zásluhách veřejnost dlouho nevěděla. Pomohla je zveřejnit historička holokaustu Elisabeth Maxwellová. Do povědomí se Winton dostal díky dokumentu BBC That’s Life (To je život) z roku 1988.